Predstavljamo kolege Dušana Borkovića 2019: Stari konkurent – Mato Homola

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Jedan od petoro trkača tima Target u TCR šampionatu Evrope biće i Mato Homola, dvadesetčetvorogodišnjak iz Bratislave.

Slovak se u karijeri oprobao i u Evropskom kupu turing automobila ETCC, u TCR Internacionalnoj seriji i u WTCR-u.

Karijeru je započeo 2008. u kartingu, relativno kasno, sa 14 godina, ali je ubrzano učio i njegov talenat nije ostao neprimećen.

Prvo mesto, FIA CEZ trofej osvojio je 2011. vozeći “alfa romeo 156”, a iste godine i nacionalnu šampionsku titulu u klasi preko 2000 kubika.

U ETC kupu startovao je 2012. godine a već 2013. osvaja vicešampionsku titulu, vozeći BMW 320 za svoj Homola motorsport tim. Tada su se on i Borković prvi put našli u istom takmičenju.

Isti uspeh Mato ponavlja i naredne 2014.godine. U 2015. je četvrti u monomarka klasi istog šampionata (u kojem Borković osvaja titulu), što postiže za volanom “seat leon kup rejsera” i koristi gostovanje WTCC šampionata u Slovačkoj da na dve trke vikenda “provoza” ševrolet kruz” tima Kampos rejsing.

Na kraju 2016, peti je u TCR Internacionalnoj seriji, sa jedinom pobedom na Ošerslebenu u “seat leonu TCR” mađarskog B3 rejsinga. Te sezone Homola i Borković prvi su i dosad jedini put nastupali za istu ekipu.

Naredne 2017. godine Homola vozi “opel astru TCR” belgijskog tima DG sport i u TCR Internacionalnoj seriji osvaja dva druga mesta, a pobeđuje u jednoj trci TCR Beneluks.

Konačno, prošle godine u Svetskom kupu turing automobila voži “pežo 308 TCR” DG sporta i ekipi donosi pobedu u Portugalu, ispred četvorostrukog šampiona sveta Ivana Milera.

Nažalost Pežo se na kraju godine povlači, a Homoli se možda sreća osmehuje jer “pronalazi sedište” za sezonu 2019. u “hjundaiju” jakog tima Target. Tu će Borković i Homola ponovo voziti zajedno, kao i 2016. u B3 rejsingu.

Osim što se trka, Mato Homola je i brend ambasador Hjundaija za Slovačku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 + 9 =