Preminula “Kraljica Ringa” Zabine Šmic

Prva dama auto-sporta Zabine Šmic preminula je u 51. godini posle duge i teške bolesti.

“Kraljica Ringa” borila se sa kancerom od 2017. godine, a tu je bitku danas izgubila.

Šmicova je trkačku karijeru gradila na jednoj od najpoznatijih i najtežih staza na svetu Nirburgring-Nordšlajfeu, na kojoj je prvi put trijumfovala 1996. godine i tako postala prva dama kojoj je to pošlo za rukom. Nakon toga, još nekoliko puta se pela na podijum na 24-časovnoj trci u Ajfelima.

Kao vozač “ring taksija”, Zabine je ovu stazu prešla približno 30.000 puta, a bila je pilot BMW i Poršea.

Na svetskoj turing sceni pojavila se 2015. godine, za volanom TC1 “kruza” Minih motorsporta, uspevši da osvoji i poene, pa je i prva automobilistkinja koja je u svoju impresivnu biografiju ubeležila i taj rezultat.

Osim što je gradila trkačku karijeru, Zabine je bila komentator trka na nemačkim televizijama, kao i jedan od prezentera emisije Top gir britanske mreže BBC.

Šmicova je rođena u Adenauu, a život je provela pored Severne petlje Norburgringa, gde su ona i njene dve sestre držale restoran. Sve tri su pokušale da se trkaju, ali je samo Zabine ostala u tom sportu. Hrabra Nemica je završila hotelijerstvo, imala je i diplomu somelijera i položen ispit za pilota helikoptera.

Bila je udata za Klausa Abelena, takođe trkača, od kog se razvela 2000. godine.

Društvene mreže su danas bile preplavljene njenim fotografijama, od nje su se opraštale kolege i ljubitelji auto-sporta.

“Nedostajaće nam tvoja vesela narav. Počivaj u miru, Zabine”, stoji u objavi Nirburgringa na Tviteru.