Prerađen kalendar Superautomobila: Vozi se još 11 rundi, finale na Bathurstu u februaru 2021!

Australijski šampionat superautomobila objavio je kompletan revidirani kalendar za ostatak sezone.

Bude li se sve odvijalo onako kako planiraju Šon Simer i njegovi ljudi, akcija će biti nastavljena poslednjeg vikenda juna na Sidnej motorsport parku, a šampion će biti krunisan na Bathurstu u februaru 2021.

Prvenstvo superautomobila otvorilo je sezonu u Adelejdu, a revidirani kalendar predviđa još 11 trkačkih vikenda. To znači da će šampionat u zbiru imati 12 rundi, dve manje u odnosu na originalni plan.

S rasporeda takmičenja otpale su dve važne i popularne ulične staze, Gold koust i Njukasl, na kojima je nemoguće trkati se bez prisustva publike. Od uličnih trkališta preostao je samo Taunsvil, iako postoji rizik da će i tu morati da se vozi bez gledalaca na licu mesta.

Takođe, još od vremena otkazivanja runde na Albert parku, koja je u martu trebalo da se vozi u sklopu F1 vikenda a propala je zajedno s Velikom nagradom Australije, znalo se da je povratak na tu lokaciju nemoguć.

Kako bi se smanjila praznina nastala brisanjem pobrojanih uličnih trka iz programa, predviđena su dva odlaska na Bathurst. Jedan je klasična trka od 1000 kilometara, koja je zadržala i svoj izvorni oktobarski termin. Bathurst 1000 ostaje jedina enduro runda sa tradicionalnim učešćem vozačkih tandema.

Druga, februarska poseta Maunt Panorami zamišljena je kao sezonsko finale, koje treba da bude voženo u sklopu pratećeg programa trke 12 sati Bathursta. To međunarodno GT takmičenje trenutno je pod znakom pitanja, jer je nepoznato kakva će ograničenja u međunarodnim putovanjima važiti u februaru 2021.

Bathurst 1000 proteže se na četiri dana, predviđeno je da 12 sati Bathursta traje tri dana, u svim ostalim slučajevima takmičarski vikend zauzeće samo dva dana.

Formati svakog pojedinačnog vikenda (trkačke distance, pit-stopovi) tek treba da budu obelodanjeni. Uprkos prvobitnim planovima, ove sezone nijedna trka neće biti vožena pod veštačkim svetlom.

Dva novozelandska autodroma u konkurenciji su da ugoste pretposlednju rundu serije i popune mesto u kalendaru određeno za početak januara 2021.

Sezona će krenuti pred praznim tribinama i voziće se samo za objektive TV kamera, a organizator će na trkališta pusti publiku čim to bude moguće.

Određene specifičnosti restarta sezone na Sidnej motorsport parku već su poznate. Za početak, trkaće se samo Superautomobili, bez pratećih kategorija. Organizator će posebnim čarter letovima dovesti ekipe na lice mesta, a sav personal biće smešten u hotelu u neposrednoj blizini staze.

Broj angažovanih biće strogo ograničen: tim sa dva automobila imaće pravo na svega 13 ljudi, što uključuje i vozače. Ne očekuje se prisustvo šefova timova, funkcionera serije i predstavnika medija koji ne pripadaju TV ekipama. Dodatno medicinsko, sudijsko i redarsko osoblje biće regrutovano lokalno, kako bi što manje ljudi prelazilo granice Komonvelta Australija.

Posle Adelejda 500, jedine u 2020. vožene runde, Skot Meklohlin vodi u generalnom poretku s 27 bodova više od Džejmija Vinkapa.

Revidirani kalendar Superautomobila 2020. (od druge do dvanaeste runde)
2 – Sidnej motorsport park (27-28. jun)
3 – Vinton (18-19. jul)
4 – Hiden veli (8-9. avgust)
5 – Taunsvil (29-30. avgust)
6 – Bend motorsport park (19-20. septembar)
7 – Maunt Panorama (Bathurst 1000) (8-11. oktobar)
8 – Vaneru trkalište (1. novembar – 31. oktobar)
9 – Simons plejns (21-22. novembar)
10 – Sendaun (12-13. decembar)
11 – Novi Zeland (staza će biti određena naknadno) (9-10. januar)
12 – Maunt Panorama (Bathurst 12 sati) (5-7. februar)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*