Priol: Da mogu, bio bih na dva mesta odjednom

Endi Priol ipak će morati da preskoči iduću, osmu BTCC rundu, koja se prvog takmičarskog vikenda u septembru vozi na Rokingemu. Ona se preklapa sa četvrtom rundom ELMS serije na Pol Rikaru, a BMW je svom vozaču naložio GT angažman.

Objavljujući u januaru svoj povratak u BTCC, legendarni turing trkač otvoreno je kazao da će obaveze u Evropskoj Le Man seriji imati prioritet prilikom preklapanja termina u kalendaru.

Odričući se Rokingema po odluci BMW-a Priol zapravo postupa po izvornom planu, što i ne bi bila posebna novost, da se Englez nije ponadao da će mu Bavarci uprkos svemu obobriti „opravdani izostanak“ u GT trkama, u kom slučaju bi mogao da izveze sve runde Britanskog prvenstva na krugu.

Priaulx-02-2Bivši ETCC i trostruki WTCC šampion nalazi se na sedmom mestu na tabeli u svojoj povratničkoj BTCC sezoni i trenutno je najbolje rangirani BMW vozač. Startovao je 21 put, osvojio je trku 1 na Kroftu, dva puta je dospeo na drugi, a četiri puta na treći stepenik podijuma. Tri runde, to jest devet trka pre kraja šampionata Priol ima 208 bodova, 41 manje od vodećeg Džejsona Plejtoa.

Rezultati postignuti u turing kampanji Priola matematički ostavljaju u igri za titulu na Ostrvu. Uz sve što je u karijeri postigao, 41-godišnjem pilotu u bogatoj riznici nedostaje baš taj domaći naslov, ali zbog ranije utvrđenih prioriteta njemu realno neće moći da se nada pre iduće sezone.

Podium(1)„Mučno mi je da propustim bilo koju trku, ali je moj program definisan mnogo pre nego što sam ušao u BTCC,“ objasnio je trkač sa ostrva Gernzi. „Naravno, želeo bih da osvojim oba šampionata za BMW i to još mogu, ali ću se ipak trkati na Pol Rikaru u nastavku kampanje kojoj je cilj ELMS trofej.“

Ako je i postojala ikakva neizvesnost o tome hoće li BMW Priola poslati u Rokingem ili na Pol Rikar, ona je trajala nepun jedan dan, ponedeljak posle BTCC runde na škotskom Nokhilu. Da je Endi imao mogućnost da bira sam, možda bi njegov izbor bio Rokingem.

Ipak, svestan koliko je privilegovan što ima status fabričkog vozača, Englez je unapred rekao da će poštovati sve što šefovi odluče: „Ja se borim i za ELMS naslov i želim da BMW bude zadovoljan. Oni su moji poslodavci i oni odlučuju. Uvek sam u potpunosti poštovao svoje ugovore sa BMW-om. Bili su briljantni prema meni tokom poslednjih 15 godina, a da mogu, rado bih bio na dva mesta. Uostalom, jurišamo na dva šampionata i treba da odaberemo koji auto da vozimo. Kako je lepo imati takav problem!“

P90190854Priol i njegove kolege iz posade jedinog BMW-a Z4 u LM GTE klasi Evropske Le Man serije zauzimaju peto mesto na tabeli, sa 12 bodova zaostatka za vodećima. Ispred njih su tri „ferarija 458 italija“ i jedan „porše 911 RSR“.

U svakom slučaju, Endi se više nego uspešno vratio u BTCC, daleko srećnije nego Menu i Đovanardi 2014, a pred sobom ima još dovoljno sezona u kojima će imati priliku da prigrabi zasad nedostajuću BTCC krunu. Ako će ga propuštanje trka na Rokingemu sprečiti u tome 2015, opcije za budućnost ostaju.

„Da je godina počela bolje i da nisam imao dve nezavršene trke, sad bi stvari izgledale baš žestoko. Mislim da imam baš dobru i realnu šansu da se borim za titulu u budućnosti, to sam dokazao na poslednje četiri runde šampionata, uostalom, ja sam vodeći vozač BMW-a“, poručio je engleski pilot.

WSREkipa Vest Sari moraće da pronađe vozača za upražnjeno sedište BMW-a 125i M Sport na Rokingemu. I zato da bi u punom sastavu nastavila pokušaj odbrane prošlogodišnjeg timskog naslova, ali i da bi ispunila obaveze prema BTCC organizatoru, inače bi mogla da ugrozi svoju TOKA licencu. Ko će 5. i 6. septembra voziti Priolov auto i pridružiti se Semu Tordofu i Robu Kolardu, tek treba da bude obelodanjeno.