Priol prelazi u Ford i trkaće se u Svetskom endurans prvenstvu

Poznati engleski trkač Endi Priol pristupiće Fordovoj GT ekipi i od iduće sezone će se takmičiti se u Svetskom šampionatu u trkama izdržljivosti, otkriva ekskluzivno portal Motorsport.com.

Ova najava treba da dobije zvaničnu potvrdu tek početkom januara, kada Ford namerava da otkrije svoju kompletnu vozačku postavu za WEC 2016, a tada ističe i Priolov dugodišnji ugovor sa BMW-om.

Visoko pozicionirani izvor iz Forda kazao je da su pregovori sa trostrukim turing prvakom sveta uspešno završeni tokom ovog meseca i da će se Priol priključiti WEC programu, čije će sedište biti u Engleskoj. Veruje se da je dogovorena dvogodišnja saradnja.

ford GT„On se odlično uklapa. Razume se, njegovo iskustvo u radu sa fabričkim timom je privlačno, ali on ima i dokazane ključne tehničke veštine, povrh toga, on je sjajan tip“, kazao je izvor koji je želeo da ostane anoniman.

„On će biti glavni vozač ekipe i moći će da usmerava ostale od samog početka programa. I dalje je brz, a na korporativnom nivou biće izuzetno dobar ambasador celog programa, tako da će svi biti zadovoljni“, rečeno je o kvalitetima 41-godišnjeg automobiliste.

Priolov prelazak u Fordov GT program staviće tačku na njegovu saradnju s BMW-om koja je počela 2003. godine u Evropskom prvenstvu turing automobila i traje i danas. Kao vozač bavarske fabrike, Englez je osvojio Evropski šampionat 2004, a zatim tri WTCC titule u nizu, 2005, 2006. i 2007. godine.

bigm_Priaulx and Theissen world championsKada se fabrički BMW tim povukao iz Svetskog turing prvenstva, Priol je ostao njegov trkač i bio je angažovan u GT trkama u serijama zasnovanim na Le Man standardima i proveo je dve srazmerno neuspešne godine u DTM seriji. Ubeležio je dva starta na 24 časa Le Mana, a najveći uspeh mu je treće mesto u klasi osvojeno 2011. godine, zajedno sa Dirkom Milerom i Džoijem Hendom, koji su nedavno predstavljeni kao Fordovi vozači u GT klasi IMSA prvenstva u trkama sportskih automobila 2016.

Fordov test program za Svetsko endurans prvenstvo treba da počne u februaru, po završetku trke 24 časa Dejtone. Motporsport.com piše da su Francuz Olivije Pla i Nemac Štefan Mike najozbiljniji kandidati za preostala sedišta u celosezonskoj WEC kampanji.

Priaulx-02-2Tokom 2015. Priol je kombinovao učešće u Britanskom turing šampionatu, u kojem je osvojio trke na Kroftu i Silverstonu, sa GT startovima u ELMS i USCC serijama. Pre desetak dana, trkač sa ostrva Gernzi je u tandemu sa turing kolegom Džejsonom Plejtoom (mada u praksi sam) Engleskoj doneo Kup nacija na Trci šampiona u Londonu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*