Privlačnost je dvosmerna: Sada Penskeov Indikar šampion želi da vozi Superautomobil

Penskeovi stalni Indikar piloti, među njima i dvostruki i aktuelni šampion serije Džozef Njugarden, sa zanimanjem prate akcije koje će u maju rezultirati debi nastupom Skota Meklohlina u američkoj najjačoj formula kategoriji.

Meklohlin je posle dve uzastopne titule u Australijskim superautomobilima, izborene za volanom Penskeovih “fordova”, prvi put testirao Indikar bolid na Sebringu, kada je bio samo sekund iza najbržih – momaka koji su karijere posvetili jednosedima.

Njega očekuju još dve ture testiranja. Najpre će, već iduće nedelje, imati dva dana u sklopu prolećnog Indikar testa u Hjustonu, a potom i jedan dan u martu, odmah po izvezenoj prvoj Indikar rundi u Sent Pitersburgu.

Početkom maja vreme je za kulminaciju cele kampanje: 26-godišnji Novozelanđanin izvešće trkački Indikar debi na Velikoj nagradi Indijanapolisa.

Nije ni najmanje čudno da je Njugarden poželeo da krene u suprotnom smeru i da isproba Penskeov “mustang” superautomobil, a da se po mogućstvu i trka u njemu.

Zajedno s timskim kolegama Vilom Pauerom i Simonom Paženoom, takođe Indikar šampionima, on je prisustvovao Meklohlinovom Sebring testu u Penskeovom “dalara ševroletu”. Iako zadivljen tempom i brzinom koje je Kivi tada prikazao, 29-godišnjak iz Tenesija je upozorio da budući kolega još mora mnogo da nauči o trkanju u automobilu otkrivenih točkova.

“Mislim da je Skot bio izuzetno dobar na Sebringu kad se uzme u obzir da nikad nije vozio visokoperformantnu formulu, ili čak bilo kakvu formulu tokom većeg dela svoje karijere”, rekao je Njugarden za Motorsport.com. “Međutim, i dalje je teško proceniti šta bi bio njegov uspešan debi. Ne verujem da može da se očekuje mnogo s obzirom na njegov nedostatak iskustva u toj vrsti automobila i toj vrsti trka.”

“Očekuju ga dobra testiranja, a onda i prvi Indikar trkački vikend. Čak i veoma talentovanom vozaču poput njega veoma je teško da dođe u potpuno stranu seriju i ne samo da u njoj vozi brzo, već i da se dobro trka. Zato ne mislim da očekivanja od Skota treba da budu previsoka. Ako može da završi trku u prvih deset, mislim da bi to trebalo da se posmatra kao ekstremno uspešno za jednokratni trkački nastup.”

“Ima stvari na koje će morati da se navikne, kao što je dodatno prianjanje Fajerston “crvenih” – mekših guma. S tim se u početku muče čak i debitanti koji dolaze iz drugih formula kategorija. Međutim, ja pre svega mislim na trkački aspekt. On je sjajan trkač s ogromnim iskustvom, ali su trkanje u Superautomobilu i Indikar trkanje dve veoma, veoma različite stvari.”

“Otud je teško očekivati da će on “zapaliti svet” u samo jednoj trci, zbog toga i kažem da bi top 10 bio ogromno postignuće.”

Meklohlinovo Indikar gostovanje olakšalo je Šel sponzorstvo. Kompanija je glavni partner Penskeovog australijskog poduhvata, a istovremeno jedan od primarnih sponzora Njugardenovog Indikar automobila. Stoga se Amerikanac nada da ova veza i njemu obezbediti prohodnost ka jednokratnom nastupu u Superautomobilima.

“To bi bilo izvanredno i sigurno da sam se raspitivao!” kazao je on.

Kako gostovanje Indikar pilota u Superautomobilima može da izgleda, prikazali su 2019. Aleksander Rosi i Džejms Hinčklif. Oni su na Bathurstu 1000 vozili vajldkard “holden komodor” Vokinšo Andreti junajteda i prilično su se namučili, završivši trku na 18. mestu, dva kruga iza pobedničkog tandema Meklohlin-Prema.

Njugardena to ne uznemirava: “Lagao bih kada bih rekao da nisam razočaran što nismo videli malo više od Rosija i Hindčklifa, ali niti ja zbog toga mislim lošije o njima, niti mi to umanjuje želju da odem i trkam se u jednom od tih automobila. Siguran sam da bi bilo sjajno. Međutim, ja želim da vozim mnoge automobile.”

Prilika za dodatnu takmičarsku raznovrsnost Njugardenu bi mogla da se ukaže u sklopu najavljene unifikacije pravila u trkama sportskih automobila, a u kojoj će učestvovati Le Man organizator francuski ACO, Svetski endurans šampionat i američka IMSA serija.

Dogovor ovih strana omogućio bi Rodžeru Penskeu da svoju američku postavu pilota odvede na 24 časa Le Mana, a Njugarden bi rado delio kokpit jednog prototipa sa Pauerom i Paženoom.

“To bi bilo fantastično i nadam se da bi nas Rodžer poveo tamo! Mislim da bismo svi želeli da odemo, ja svakako želim. Trudim se kao lud da vozim i druge automobile. Teško je to ostvariti, ali to nije stoga što ne pokušavam dovoljno.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten − 7 =