Pročik: Ne mogu da budem zadovoljan trećim mestom, pobeda je trebalo da bude moja!

Foto: Gruppe C Photography

Osamnaestogodišnji pilot Hjundai tima Engstler Maks Hese stigao je do prve pobede u TCR Nemačka na prvoj trci holandske runde šampionata, voženoj posle dvomesečne pauze.

On je za sobom ostavio 23-godišnjeg Majka Haldera u “hondi sivik” Profikar tima Honda ADAC Saksonija i “hjundai i30 N TCR” šampiona TCR Nemačka Haralda Pročika, dok je lider serije i “prvak polugodišta” Anti Buri na cilj stigao peti.

Iako je na Zandvortu u subotu po podne startovalo svega šesnaest takmičara, uzbuđenja nije nedostajalo.

Kada je Malezijac Mičel Čea odbačen u ogradu posle dva kontakta sa “hondom” Mišel Halder, trka je prekinuta da bi čelična barijera bila opravljena.

Na restartu je Pročik bio najagresivniji i obišao je najpre Haldera, a potom i dotle vodećeg Dominika Fugela. U duelu za prvo mesto “hjundai” i “honda” su se blago dodirnuli, pa je direktor trke naložio Austrijancu da propusti Fugela. Kako je ovaj u međuvremenu izgubio još dva mesta, Pročika je taj manevar bacio na četvrtu poziciju, a do cilja je imao dovoljno snage da ipak slomi otpor rivala u “hondi” i dočepa se najnižeg stepenika podijuma.

Rutiner iz Štajerske izašao je na pobedničko postolje s utiskom da mu je subotnja pobeda nepravedno uskraćena.

“Tesna i dobra trka, sve je bilo fer. Naravno da ne mogu da budem zadovoljan, pobeda je bila moja”, rekao je 43-godišnji Pročik. “Normalno je da mi Dominik Fugel nije dao da ga preteknem, ali on je prekasno počeo da zatvara prolaz na krivini Tarzan i lagano smo se dodirnuli. Međutim, nikome se ništa nije dogodilo i zato me kazna koju sam dobio baš ljuti.”

Kada je Pročik ispao iz igre za trijumf, o prvom mestu odlučivali su Hese i Halder. I među njima je bilo kontakta – Halder je u jurišu na prvo mesto pogurao pet godina mlađeg konkurenta. Privremeno je poveo, ali je zatim propustio “hjundai” do vrha da ne bi rizikovao kaznu.

Do pobede je Hese stigao posle starta sa sedme pozicije i možda na pomalo čudan način, ali mu to nije pomutilo raspoloženje.

“Presrećan sam, prva pobeda je najzad došla. Za nju smo mnogo radili. Na stazi je bilo izuzetno teško voziti i moralo je ekstremno da se pazi. Završni duel sa Halderom bio je žestok, ali je prošao dobro. Mislim da je sve bilo fer. Imali smo super tempo, u suprotnom ne bismo stigli sa sedmog mesta na prvo. Zato mislim da sam zasluženo pobedio”, kazao je Engstlerov pilot.

Drugoplasirani Halder objasnio je zašto je odlučio da Heseu ustupi prvo mesto: “U toj situaciji bio sam u dilemi. Kako je reč o šampionatu, vratio sam Heseu poziciju, nisam hteo da rizikujem, ali sam ostao bez nekoliko bitnih poena. Odlučio sam da igram na sigurno, a u nedelju ću ponovo dati sve od sebe.”

Holandsku trku 1 je u juniorskoj kategoriji šampionata osvojio 18-godišnji Britanac Bredli Berns u “hondi sivik”. On se po završenoj vožnji požalio na probleme sa setapom i kazao da se nada da će do nedelje uspeti da izvede nekoliko promena koje će mu omogućiti da se pokaže bolje.

Kvartet vodećih na tabeli uoči drugog sprinta na Zandvortu čine Buri (234 boda), Pročik (229), Hese (215) i Halder (214).

U nedeljnoj trci, koja počinje u 16:05 sa pol-pozicije na delimično inverznom startu krenuće Lans David Arnold, gostujući vozač za volanom VIP “hjundaija”, a pratiće ga Rene Kirher i Hese.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 + 9 =