Prvom čoveku Vest Sari rejsinga značajno priznanje na rodnom Novom Zelandu

Direktor šampionskog BTCC tima WSR, Dik Benets, imenovan je za jednog od osnivača Kluba novozelandskih međunarodnih gran pri legendi.

Benets je rođen 1947. u mestu Danedin, na Južnom ostrvu Novog Zelanda. Od malih nogu zaljubljenik u auto-sport, kao 25-godišnjak se otisnuo u Evropu da bi tamo nastavio karijeru.

Između ostalog, radio je za Marč inženjering i sarađivao je sa Ronom Denisom u njegovim prvim menadžerskim koracima. Bio je inženjer Nikija Laude na putu ka tituli u BMW M1 Prokar seriji 1979, a u istoj ulozi ispratio je Stefana Johansona do naslova u Britanskoj Formuli 3.

Benets je osnovao Vest Sari rejsing početkom 1981. i već iste godine u njegovoj formuli Džonatan Palmer je postao nacionalni F3 šampion.

Bila je to prva od pet titula prvaka ostrvske Formule 3 stečena sa Vest Sari rejsingom. Ostale su osvajala velika imena: Ajrton Sena (1983), Mauricio Guželmin (1985), Mika Hakinen (1990) i Rubens Barikelo (1991).

WSR se tom kategorijom bavio sve do 1995. godine i izborio ukupno 56 pobeda u Britanskoj F3, zabeleživši i dva trijumfa na F3 Velikoj nagradi Makaua i nekoliko pojedinačnih osvojenih trka u Nemačkoj, Italiji i Japanu.

Od 1996. Benets i njegova ekipa aktivni su u Britanskom turing šampionatu. Sprovodili su fabričke programe za Ford, Hondu, MG i aktuelni za BMW, a među imenima pilota ekipe nalaze se Pol Radišić, Najdžel Mensel, Tom Kristensen, Endi Priol i Kolin Turkington.

U saradnji s bavarskim gigantom, bilo kao proizvođački tim ili ne, Vest Sari je u protekloj deceniji doživeo svoje najslavnije BTCC dane. Ukupno je osvojio 10 apsolutnih titula – tri vozačke, četiri timske i tri proizvođačke – i sve to s BMW-om.

U navedeni bilans uračunata je i najnovija, trostruka BTCC kruna iz 2018, a u rezultate za ponos spadaju i 9 privatničkih naaslova, 80 osvojenih trka, skoro 300 podijuma, kao i jedna pobeda u FIA Svetskom šampionatu turing automobila.

WSR poseduje i opsežan program istraživanja i razvoja za različite klijente, a pojavio se i kao konsultant u izradi Dubai autodroma, piste Hempton dauns na Novom Zelandu i preuređenja Silverstona.

“Neverovatno sam počastvovan time što sam uvršten u osnivače Kluba novozelandskih međunarodnih gran pri legendi”, kazao je Benets, čija ekip sprovodi BTCC operacije Tima BMW i Pirtek rejsinga. “Moja rodna zemlja ima manje od pet miliona ljudi, ali je dala neverovatan doprinos svetskom automobilskom sportu, zahvaljući ljudima kao što su Brus Meklaren, Deni Halm, Ken Smit, Skot Dikson i Brendon Hartli. Ponosan sam što se moje ime uopšte pomnje u istoj rečenici s njihovim.”

“Premda su uspesi Vest Sari rejsinga postizani sa bazom u Velikoj Britaniji, ja sam ponosni Novozelanđanin. Veštine i kreativnost koje sam tamo stekao i razvio kao mlad inženjer bile su katalizator za sve što je usledilo tokom proteklih 45 godina. Ovo je trenutak ponosa i predstavlja i počast svima koji su igrali ulogu u WSR uspesima.”