Radi lakše identifikacije: I prezimena vozača na vetrobranu superautomobila

Sitna intervencija koja je pred uvođenjem u pravilnik Australijskog šampionata superautomobila pomoći će u identifikaciji trkača i takmičarske mašinerije.

Naime, od ove godine bi na vetrobranu svakog vozila osim startnog broja moglo da stoji i prezime pilota. Pozicija mu je već određena – gornji desni ugao vetrobrana, na strani vozača, a izvan njegovog vidnog polja.

Pored toga, prezimena će ostati na bočnim staklima automobila, gde su i dosad bila prisutna.

Startni broj na vetrobranu bio bi vraćen u sada slobodni gornji levi ugao i dobio bi veće dimenzije.

U Australiji su startni brojevi prošle godine premešteni s leve na desnu stranu vetrobrana. To je učinjeno da bi se oslobodilo mesto za LED panel, koji je isproban 2019. i trebalo je da nađe svoje mesto u anatomiji superautomobila.

LED paneli mogu se programirati tako da prikažu raznovrsne informacije, od kojih je najkorisnija ona o poziciji automobila u trci ili na trening/kvalifikacionoj sesiji.

Međutim, pojavio se problem s isporukom ovih panela, te je njihova primena pomerena za 2022. godinu, kada će na scenu stupiti i nova, treća generacija automobila (Gen3).

Ispisivanje prezimena vozača na vetrobranu nije neka kapitalna novina (TCR svet je masovno koristi), ali bi u Superautomobilima to bila premijera. Slova će biti bela, visine 110 milimetara. Startni brojevi ostaju žuti, osim u slučaju lidera šampionata, čiji će broj biti narandžast.

Organizator još isprobava opisano rešenje koje se tiče vetrobrana i nadomak je odluke da ga za 2021. učini zvaničnim.

Direktor serije Šon Simer objašnjava: “Želeli smo da učinimo broj automobila vidljivijim i da jasno istaknemo koji je vozač u tom automobilu.”

“To je zapravo zahtev koji je došao od naših televizijskih partnera i pojedinih gledalaca, kako bi lakše mogli da identifikuju određeni automobil i vozača.”

“Kako se automobili razvijaju, brojevi postaju sve manji jer je sve manje prostora gde bismo ih stavili. Zato trenutno razmatramo primenu ovakvog rešenja u ovoj godini.”

“To je zamena za LED panele u ovoj godini. LED paneli su deo programa Gen3 automobila, tako da ovo smatramo i zovemo prelaznim korakom.”

Istini za volju, u najznačajnijem šampionatu Australije i nije baš tako teško raspoznati različite automobile i vozače jer u većini slučajeva vozila iste ekipe imaju potpuno različite kolor šeme, u zavisnosti od toga ko je naslovni sponzor. Ovaj princip, doduše ne važi za ponajveće timove kakvi su Tripl ejt ili Dik Džonson rejsing, gde su livreje iste, a razliku čine detalji poput boje retrovizora, ili slično.