Rast: Farfus me je zakočio da bi ostali “BMW-i” odmakli!

Iako nije izvezao posebno uspešnu subotnju trku na Zandvortu, pilot Audija Rene Rast poveo je u DTM poretku vozača i sada ima bod više od kolege Matijasa Ekstrema, čiji je nastup bio čist horor.

Rast ipak misli da je mogao više od devetog mesta na cilju, a krivca za svoj nizak plasman vidi u Augustu Farfusu, koga optužuje za namerno blokiranje u uvodnoj fazi subotnje trke.

Rast je startovao peti, iza kvarteta BMW vozača. Na startu nije ni napredovao, niti je izgubio pozicije, a u nastavku je ostao zaglavljen iza Farfusa, dok je vodeći BMW trio – Timo Glok, Marko Vitman i Maksim Martan – odmicao vrlo rapidnim tempom. Brazilac je u početku za svojim kolegama po marki gubio 1,5 do 2 sekunde po krugu i zato ga Rast optužuje da je odigrao timsku igru i zadržavao glavne BMW suparnike.

Ne može da se kaže ni da je Audi brzo i pametno strateški reagovao kako bi parirao ovakvom razvoju događaja. Vitman i Martan su u boks otišli u osmom krugu, Glok je gume menjao u devetom, Farfus u desetom, dok je Rast ostao na pisti sve do 19. kruga, što ga je koštalo pozicija.

Po izlasku iz boksa, Rast je upao u borbu sa Di Restom i Pafetom, osvojio je dva boda za konačno deveto mesto i preuzeo je vođstvo u generalnom samo zato što Ekstrem nije ni stigao na cilj.

“BMW je imao pametnu strategiju”, požalio se Rast portalu Motorsport.com. “Tri automobila su odmicala, a Augusto je zadržavao kolonu.”

“Ostao sam zaglavljen iza njega, a svi iza mene otišli su u boks i praktično su me prestigli. Do trenutka kad smo to videli, bilo je prekasno da i ja obavim pit-stop. Ostao sam na stazi i izgubio sam mnogo vremena.”

“Augusto je prva tri ili četiri kruga vozio jako sporo i poručio sam mojima u boksu da treba da menjamo gume. Oni su mi pokazali tablu, ali je u istom tom krugu Augusto odjednom popravio tempo za dve sekunde.”

“Zatim sam javio u boks da se Farfus ubrzao i da mi pokažu tablu ako i dalje žele da uđem. Kako table nije bilo, ostao sam na stazi.”

“Razume se da sam posle boksa bio brži i da sam se približio momcima ispred sebe, ali preticanje je druga priča, pogotovu što vam vožnja u grupi uništava gume.”

Upitan da li ima osećaj da je BMW žrtvovao svog na tabeli najlošije rangiranog vozača kako bi zadržao konkurente, prvi čovek Audi motorsporta Diter Gas nije odgovorio direktno, ali je ipak bio jasan: “Svi imaju oči. Ovo baš nije bio naš dan, očekivali smo više. Međutim, sa našim startnim pozicijama i sa četiri BMW automobila ispred nas, znali smo da će nam biti teško. U trci smo bili brzi, ali je preticanje na Zandvortu nešto sasvim drugo.”

S druge strane, šef BMW motorsporta Jens Markvart negirao je da je Farfus učinio išta pogrešno, kao i da je poslužio kao zaštita kolegama po brendu: “Svi su prilično dobro startovali, Augusto nije krenuo baš najbolje, zatim je morao da kontroliše tempo na gumama koje je imao i to je i uradio.”

“Farfus je morao da vozi kontrolisanu trku, ostali su mogli da idu bržim tempom, a mogli ste da vidite koliko se ovde teško pretiče.”

Rast je pesimista kada govori o svojim šansama da u nedelju preokrene stvar i u drugoj trci vikenda nadmaši pilote Bavarskih motornih radionica, između ostalog i zbog težinskog hendikepa koji Audi dobija.

“Oni će izgubiti pet kilograma, mi ih dobijamo, to ovde košta dve ili tri desetinke”, analizirao je Nemac. “Ako BMW sutra ne sje*e stvar, trebalo bi da osvoje sve od prvog do šestog mesta!”