Rast: Ja sam autsajder, male su mi šanse da ću osvojiti i drugu DTM titulu

Audi sport ide na sve ili ništa predstojećeg vikenda na finalu DTM sezone na Hokenhajmringu.

Njegov vozač Rene Rast još ima šansu da odbrani titulu, a poziciju među prva tri u konačnom poretku aktuelni DTM šampion je već skoro osigurao.

Tridesetjednogodišnji Nemac, pilot Audi sport tima Rozberg trenutno je u centru pažnje u premijum turing seriji. Sa svoje četiri pobede zaredom, umešao se u borbu za titulu koju su dotle vodili Mercedesovi vozači, i dalje favoriti Pol Di Resta i Geri Pafet.

Rast je bio otvoren: “Autsajder sam i ekstremno su male šanse da ću osvojiti titulu, ali svašta može da se dogodi u DTM-u, posebno na poslednjoj rundi. Već smo dostigli cilj za ovu sezonu i nemamo ništa da izgubimo. Pritisak će definitivno biti na Polu i Geriju.”

U proteklih devet trka, Rast je u proseku osvajao 19.5 poena po trci, a razliku u generalnom je posle Austrije smanjio na 30 poena. Na Hokenhajmu je u igri još 56 poena: 25 za svaku pobedu, tri za svaku pol-poziciju. Ako Rast osvoji maksimalnih 28 bodova u subotu, titula će biti odlučena u nedelju – nevezano za subotnje rezultate rivala. Ako Di Resta i Pafet ne osvoje ni jedan jedini poen za ceo vikend, Rast će i u tom slučaju morati da osvoji još bar dva poena u nedelju.

Pogled na DTM istoriju pokazuje da Rast ima dobre karte u ruci. Od 2014, Audi je ostvario pet od šest mogućih pobeda na poslednjem vikendu na Hokenhajmringu. Audijevi vozači su šest puta osvajali titule na finalnoj rundi, a upravo je Rastu je to pošlo za rukom prošle sezone. Poslednji DTM vozač koji je odbranio titulu upravo je vozač Audija, Timo Šajder, koji je to učinio pre deset godina.

“Nakon teškog početka sezone nismo očekivali da ćemo se na kraju boriti za šampionsku titulu,” kaže prvi čovek Audi motorsporta Diter Gas. “I dalje smo u konkurenciji zahvaljujući Reneu i posebno našem timu. Oni nikada ne odustaju. Nastavili smo da unapređujemo “audi RS 5 DTM” unutar ograničenja u pravilima. Naš motiv za finale samo može biti ‘sve ili ništa’. Ako Rene nastavi seriju pobeda, sve je moguće. Mnogi zaboravljaju da je startovao iz prvog startnog reda na prvoj rundi sezone u Hokenhajmu, a tada nismo bili optimalno pozicionirani nakon promena pravila.”

Hokenhajm će biti domaćin poslednje borbe za DTM titulu između Audija i Mercedesa. Duel premijum proizvođača oblikovao je ovu turing seriju tokom poslednje 22 godine – posebno u periodu od 2006. do 2011, kada trećeg proizvođača nije bilo. Četiri titule su u tim sezonama otišle put Ingolštata a dve za Štutgart.

U znak oproštaja od odlazećeg Mercedesa, svih šest “audija RS 5 DTM” će imati natpis “SEE YOU!” (vidimo se!) na livrejama, gde će slovo “O” biti zvezda.

“Mercedes-Benc je uvek bio jak rival koji nije štedeo truda,” dodaje Diter Gas. “Šteta je što Mercedesova DTM zvezda više ne sija, jer mislimo da ova serija ima sjajnu prošlost i mnogo potencijala za budućnost. Jedva čekamo da započne takmičenje u 2019. sa vrhunskim i još snažnijim turbo motorima nove generacije.”