Recept za restart: Ovako će Superautomobili nastaviti sezonu u Sidneju

Do nastavka sezone Australijskog šampionata superautomobila ostalo je još osamnaest dana: V8 motori će se ponovo zavrteti na Sidnej motorsport parku, mestu održavanja druge runde serije.

Objavljujući sredinom maja prerađeni kalendar prvenstva, organizator je najavio da će sukcesivno definisati trkačke formate pojedinih rundi i određivati broj trka po vikendu, njihovu dužinu, broj pit-stopova i obavezu dolivanja goriva.

Još je u maju bilo predviđeno da se restart vozi pred praznim tribinama, samo za TV kamere i TV publiku, te da će se na pisti naći isključivo Superautomobili, bez pratećih kategorija.

Sada su poznati i dodatni detalji drugog takmičarskog vikenda u 2020. godini. zvanično nazvanog Sidnej motorsport park supersprint.

Tokom 27. i 28. juna biće vožene tri sprint trke, dužine od po 130 kilometara/33 kruga. U svakoj je obavezan jedan odlazak u boks radi zamene najmanje dva pneumatika. Vozači će startovati s punim rezervoarima i tankovanja u trci neće biti.

U skladu s covid restrikcijama, pripremljene su nove procedure, zasad obavezne za Sidnej, ali sasvim moguće da će važiti i za nastavak sezone.

Kada automobili budu ulazili u boks, graničnu liniju između garaže i pitlejna imaće pravo da pređe samo šest članova ekipe, umesto dosadašnjih osam. Redukcija personala (najviše 13 ljudi za tim sa dva automobila, uključujući i pilote) praćena je redukcijom opreme. Umesto četiri pneumatska pištolja za demontažu točkova tokom zaustavljanja u boksu, mehaničarima će na raspolaganju stajati samo dva.

Tokom trka će biti ograničen i dotok podataka ekipama u realnom vremenu. Pristup uređaju za skladištenje podataka biće dopušten tek po završetku trka, a senzori temperature kočnica i senzori ugaonog ubrzanja (žirosenzori) biće uklonjeni iz automobila.

Tri kompleta standardnih Danlop pneumatika moraće da budu vraćena po završetku treninga.

Na autodromu će vladati određena vrsta “policijskog časa”. Ekipama će biti dozvoljeno da uđu na stazu tek 2,5 sata pre početka prve sesije, a padok će morati da napuste tri sata po isteku park fermea.

Predviđen je i rezervni “sigurnosni” plan ukoliko neko od vozača tokom sezone bude prinuđen da pauzira jer je inficiran korona virusom, ili ispolji simptome nalik gripu. U tom slučaju, svim trkačima serije brisaće se jedna, najneuspešnija runda u šampionatu i zbir neto bodova odlučiće prvake i u vozačkoj i u timskoj kategoriji.

Ekipama je dozvoljen samo još jedan dan testiranja u 2020. i on mora da se iskoristi između 30. avgusta i 5. oktobra. Ruki testovi održavaće se tokom trkačkih vikenda, u okviru za to posebno određenih sesija.

Restart sezone u Sidneju teoretski će biti izveden u dva dana, ali to samo znači da su automobili u akciji u subotu i nedelju. Vozači će u petak, 26. juna proći stazu peške, što mora da bude izvedeno u skladu s ograničenjima u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Subotnji program otvara 20-minutni test namenjen isključivo početnicima, za kojim slede dva treninga od po 30 minuta.

Prve, eliminatorne kvalifikacije odvijaju se u tri etape. Četvorica najsporijih otpadaju posle prve runde, Q2 deonica eliminiše još petoricu vozača, da bi preostalih 15 ušlo u konačnu bitku za pol-poziciju, pri čemu svako vozi jedan brzi krug. Najbrži u toj fazi vikenda startuje prvi u subotnjoj popodnevnoj trci od 130 kilometara (33 kruga).

U nedelju se voze dve uzastopne ture kvalifikacija od po 15 minuta i svaka određuje startni raspored za po jedan od preostalih sprintova vikenda. U zbiru, vikend uključuje skoro 12 sati treninga, kvalifikacija i trkanja.

VUE Images / Red Bull Content Pool

Sedmostruki šampion Superautomobila Džejmi Vinkap će na Sidnej motorsport parku zabeležiti jubilarni 500. start u kategoriji. On je trenutno drugi u generalnom plasmanu, 27 poena iza aktuelnog prvaka Skota Meklohlina.

Poslednji put su Superautomobili gostovali na Sidnej motorsport parku 2018, kada je pobedio Šejn van Gisbergen, Vinkapov timski kolega iz Red bul Holden rejsinga. Voženo je pod svetlostima reflektora, što se ove godine zbog pandemije neće primenjivati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*