Red bul stiže u DTM sa dva “ferarija 488 GT3 evo”

Foto Facebook

Red bul je otkrio najvažnije detalje svoje DTM kampanje u 2021.

Austrijska kompanija nastupaće s parom “ferarija 488 GT3 evo”, njih će servisirati italijanski tim AF korse, a vozači će biti Tajlanđanin Aleks Albon i Novozelanđani Lijam Loson i Nik Kasidi.

Losonov DTM angažman je celosezonski i kombinovaće ga sa programom u Formuli 2. Albon će pojedine DTM runde morati da preskače zbog F1 test obaveza (još se ne zna tačno koliko) i tada će ga odmenjivati Kasidi.

Dok Losonov auto nosi klasične Red bul boje, Albonov (Kasidijev) ima livreju premijum modnog brenda Alfa tauri.

“DTM je sjajna serija s veoma talentovanim vozačima i uzbudljivim trkanjem”, kazao je 24-godišnji Albon, osvajač dva podijuma u Formuli 1 s Red bul rejsingom. “Ja sam samo jednom vozio automobil s krovom, 2015. godine, i on se zaista mnogo razlikuje od jednoseda. Mnogo je manje aerodinamičkog potiska, gume su veoma različite i zahteva drugačiji stil vožnje. Biće potrebno neko vreme da se na to naviknem, ali se radujem novom izazovu kada budem slobodan od postojećih F1 obaveza.”

“GT trkanje će mi biti nešto potpuno novo. Veoma me uzbuđuje ova prilika u seriji tako visokog profila i u timu sa nekim ko ima tako vrhunsko iskustvo kao Aleks. Takođe, jako sam uzbuđen što ću voziti “ferari”, ispričao je 18-godišnji Loson.

Najiskusniji, ali i najtrofejniji u postavi je Kasidi. On je šampion Japanske F3, Super formule i Super GT, a tokom 2021. ima i pun program u Formuli E, gde će zajedno s Robinom Frajnsom voziti za Virdžin rejsing.

Red bul partner u DTM poduhvatu, AF korse, trostruki je osvajač Le Mana. Ekipa ima ogromno iskustvo u GT3 trkanju s Ferarijem, čiju fabričku operaciju izvodi u GTE Pro klasi Svetskog endurans šampionata.

Model “ferari 488 GT3” je u svojoj takmičarskoj istoriji zaključno s polovinom januara 2021. učestvovao na 636 trka, osvojio 355 trka, 640 podijuma i 91 šampionsku titulu.

Direktor i vlasnik AF korse Amato Ferari kazao je: “Ovaj izazov nastao je zahvaljujući Gerhardu Bergeru, ideja je njegova. Za kratko vreme sklopili smo dogovor o saradnji s Red bulom, i to s velikim entuzijazmom. Imamo samo jednu ambiciju: pobedu. Kad se uzme u obzir koji su sve brendovi uključeni, postoje svi preduslovi da nastojimo da budemo uspešni.”

Komentar je imao i Berger: “I Red bul i Ferari su vodeći globalni igrači koji su sinonim za apsolutni uspeh u svetu auto-sporta i van njega. Veoma nam je drago što smo ujedinili ova dva vrhunska brenda u jedinstveni DTM projekat, gde će oni udružiti snage kako bi osvojili ovaj prestižni šampionat.”

“Saradnja trojice vozača visoke klase nema presedana i naročito obećava”, dodao je DTM promoter. “F1 vozač i osvajač podijuma Aleks Albon, GT profesionalac i višestruki pobednik trka Nik Kasidi i mladi talenat Lijam Loson u jednom timu – to je savršena kombinacija koja će se postarati za uzbuđenja u dolazećoj DTM sezoni.”

Iako je prešao na GT3 tehniku i sportske automobile, DTM zadržava svoje karakteristične elemente kao što su dve trke od 55′ + 1 krug i obavezni pitstopovi bez zamena vozača, ali se prilagođava i prirodi svoje nove mašinerije, pa su umesto startova iz mesta uvedeni leteći, u dvoredu.

Sezona 2021. imaće osam takmičarskih vikenda, od toga četiri u Nemačkoj. Predviđena su dva predsezonska testa, a šampionat startuje u Monci u drugoj polovini juna i to će biti domaća trka ekipe AF korse. I Red bul ima svoju domaću rundu, početkom septembra na Red bul ring u Špilbergu. Šampionat početkom oktobra zatvara vikend na Hokenhajmringu.