Rene Minih postao šampion TCR Bliski Istok

Na Dubai autodromu je završena treća sezona TCR Bliski Istok, a titulu je očekivano osvojio Rene Minih u “hondi sivik” sopstvene ekipe.

Minih je krunu obezbedio savršenim skorom od šest pobeda u šest sprintova.

Obe trke poslednjeg takmičarskog vikenda, na kom su se ponovo pojavila samo četiri automobila, Nemac je završio ispred Holanđanina Rika Brekersa u “kupri”, kome je u konačnom poretku pripalo zvanje viceprvaka. Dva treća mesta na finalu upisao je Zoltan Zenge u “kupri” sopstvene ekipe.

Dok su njegovi konkurenti u Dubaiju mogli da računaju na DSG transmisiju, Minih je jedini imao sekvencijalni menjač. On je osvojio pol-poziciju za pretposlednji sprint TCR Bliski Istok 2019. i posle 14 krugova imao je skoro 24 sekunde prednosti u odnosu na Brekersovu “kupru”, koja je tokom treninga imala problem s turbopunjačem.

Zenge je treće mesto na cilju izborio posle duela s timskim kolegom Tamašom Tenkeom, rešivši ga u svoju korist na polovini distance. Mađar je na cilj stigao skoro dva minuta posle Miniha.

Već posle prvog sprinta, titula je dobila vlasnika, jer je Minih stekao nedostižnih 38 poena prednosti nad Brekersom.

Inverzija je dovela Zengeove “kupre” na prvu i drugu startnu poziciju za trku 2, ali je oba zelena automobila u prvom krugu prestigao Brekers. Minih je pošao sa pitlejna i bio je toliko bolji od svih suparnika da ih je sve obišao i kolonu poveo već u drugom krugu.

Posle 14 krugova, drugoplasirani Brekers je sa i dalje neposlušnim motorom kasnio 16,6 sekundi, pa mu se definitivno nije ostvarila želja da pobedi u makar jednom sprintu sezone. I Zenge i Tenke izgubili su silno vreme u boksu zbog tehničkih problema i nijedan od njih nije stigao do karirane zastave. Odustajanje je izvedeno i da bi se “kupre” sačuvale za endurans nastup. Ipak, šef mađarskog tima klasifikovan je kao treći, sa 4 kruga zaostatka, dok njegov mladi pulen nije upisao plasman.

Brekers je novim podijumom obezbedio zvanje viceprvaka, a Zenge sezonsku bronzu.

Više nego bleda bliskoistočna serija zaključena je 4-časovnom endurans trkom, koja je donosila bodove i za regionalni 24H šampionat.

U poslednjem činu, trijumf je zabeležila posada holandske Red kamel “kupre” koju su činili otac i sin Ivo i Luk Brekers, zajedno s Libancem Jusufom Basilom. Borba za prvo mesto vođena je samo tokom prvog sata, između konačnih pobednika i mađarskog tandema Tamaš Horvat – Gabor Kišmarti-Lehner u Zengeovoj “kupri”.

Mađari su vodili, ali je holandska “kupra” zahvaljujući stabilnom tempu najpre sustigla rivale, a potom ih i ostavila za sobom. Za 4 sata vožnje, pobednički auto prešao je 103 kruga, dok su Zengeovi automobili imali problem s dotokom goriva, pa su završili s velikim zaostacima. Horvat i Kišmarti-Lehner kasnili su 13, a Zoli Zenge i Čaba Tot čak 20 krugova za pobednicima.

Tek krunisani šampion, Minih je u endurans fazi učinio isto što i na prethodna dva takmičarska vikenda – prešao je 32 kruga, koliko mu je bilo dovoljno da bude klasifikovan i upiše 10 poena, a potom je odustao.

Rezultat četvoročasovne trke znači da je Luk Brekers stekao titulu u inauguralnoj sezoni 24H bliskoistočne serije.

Posle svega, Minihu i njegovoj ekipi pripadaju vozačka i timska bliskoistočna TCR titula. Rene se popeo na tron koji su ranije zauzimali Džoš Fajls i Luka Engstler i on, istina u nikad slabijoj konkurenciji, ostaje upisan kao jedini vozač koji je osvojio sve sprintove ove regionalne serije.

“Osećaj je divan i divno je kad se osvoji titula”, komentarisao je Minih. “Odlično smo se zabavili i pomalo sam razočaran što se sve završilo. Međutim, u sezoni sam baš uživao i nadam se da ćemo se vratiti i dogodine.”

“Tokom trka smo mnogo naučili o “hondi” i puno smo radili na setapu. To će biti od velike koristi za ovogodišnji Svetski turing kup i zadovoljan sam kako smo napredovali.”

Luk Brekers je ove godine vozio bliskoistočni TCR šampionat jer veruje da će kroz takmičenje brže napredovati nego na probnim vožnjama u Evropi: “Rekao bih da je to bolje od testiranja. Temperature su odlične, nema toliko mnogo gužve na stazi i to je dobar način da preko zime ostanete u formi. Dodatno, na stazi može da se nauči mnogo od ljudi kao što je Rene, on ima ogromno iskustvo. Takve stvari ne postižu se na testovima.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


10 − 10 =