Ribeiro: Tužićemo Salcburgring zbog finansijske štete i povrede ugleda

Iznenadna i neočekivana selidba prve runde Svetskog kupa turing automobila sa Salcburgringa na Zolder imaće i pravne posledice, najavio je prvi čovek šampionata Fransoa Ribeiro.

Lokalne vlasti u Austriji odlučile su da ne dopuste organizaciju WTCR trka iz sigurnosnih razloga u vezi sa kovid-19 pandemijom. Eurosport je kao promoter serije reagovao premeštajući te trke u Belgiju, ali se neće zadovoljiti time što je pronašao zamensku lokaciju za otvaranje šampionata.

Ribeiro je rekao: “Upravo smo završavali operativne pripreme za otvaranje sezone sa upravom Salcburgringa i bili smo šokirani njihovom jednostranom odlukom da ne mogu da budu domaćini trka, i to manje od tri nedelje pre njihovog održavanja.”

“To je stvorilo brojne značajne logističke probleme i izazvalo ozbiljne neprilike našim timovima, a to znači i finansijsku štetu i povredu reputacije. Pravno odeljenje Eurosporta zbog toga priprema pravne korake protiv Salcburgringa pred sudom u Londonu kako bi zaštitilo WTCR interese.”

Zolder ima kvalitete kojima zaslužuje mesto na WTCR kalendaru, istakao je francuski menadžer: “Zolder je cenjeni i dugotrajni partner sa bogatom istorijom u organizaciji međunarodnih trka. Bićemo iza zatvorenih vrata, ali se radujemo uspešnom vikendu u Belgiji, na stazi koja vrlo dobro leži turing automobilima, u zemlji koja je veoma zainteresovana za WTCR.”

Posle ispadanja Austrije iz igre u poslednji čas, prave alternative za Zolder praktično nije bilo, jer se tamo u isto vreme vozi i vikend TCR Evropa.

“Imajući u vidu da gotovo da nismo imali vremena na raspolaganju, prioritet je bio da osiguramo zamensko trkalište koje će određenog datuma ispuniti sva naša očekivanja i zahteve i biti vredno organizacije prve runde nove sezone. Posle meseci čekanja, bilo nam je potrebno trkalište koje će obezbediti moćan WTCR start u 2020. Zolder to definitivno omogućuje.”

Lista učesnika WTCR 2020. posebno se rapidno popunjava u poslednjim nedeljama, a Ribeiro tvrdi da će u tom domenu biti još zanimljivih događanja.

“Još neke objave uslediće veoma uskoro, zato pojedinosti još za kratko vreme nećemo otkrivati. Ali, veoma smo zadovoljni interesovanjem za WTCR u ovim teškim vremenima bez presedana. WTCR startna rešetka imaće 20 celosezonskih vozača i na svakoj rundi još nekoliko trkača sa specijalnom pozivnicom.”

“Imaćemo deset osvajača WTCR trka, četvoricu osvajača FIA svetskih turing titula, kao i niz drugih šampiona iz jednoseda, sportskih i turing automobila. Takmičiće se sjajni timovi, biće zastupljeno šest etabliranih proizvođača. Možemo da računamo na šest fantastičnih staza i zaista jedva čekamo da sezona počne.”

Interesovanje za učešće u Svetskom turing kupu Ribeiro objašnjava i merama koje je njegova organizacija preduzela: “U ranoj fazi “zaključavanja” doneli smo neke vrlo čvrste odluke kako bismo zaštitili WTCR od uticaja kovida-19 i učinili ga pristupačnijim. Sarađujući sa FIA, primenlili smo mnoge mere u cilju smanjenja troškova, uključujući isključivo evropski kalendar takmičenja, ograničenja u broju ljudi i pneumatika, kao i smanjenje vremena na stazi, uz samo jednu kvalifikacionu sesiju.”

“Tokom pandemije neće biti gledalaca na stazama, zato će digitalno i TV praćenje postati još značajnije u promovisanju WTCR i dovešće ga na ekrane naših navijača. WTCR može da računa na moćan globalni paket direktnih prenosa sa zbirnom publikom većom od 500 miliona i velikom bazom od 1,3 miliona navijača na društvenim mrežama.”

Francuski menadžer osvrnuo se i na smisao nagrade namenjene naboljem rukiju 2020.

“Za WTCR je veoma važno da privuče najbolje mlade talente s regionalnog i nacionalnog nivoa. Tokom poslednjih nekoliko godina podržali smo nekoliko obećavajućih talenata kao što su Jan Erlaher ili Mikel Askona i omogućili im da stignu na vrh TCR kategorije i postanu profesionalni vozači.”

“Drago nam je što vidimo debitante za volanom “hjundaija”, “kupri”, “audija”, to je veoma uzbudljivo. Globalno turing trkanje je očigledno napredovalo i privlači sve više vozača koji su ranije išli putem jednoseda, ali sada vide WTCR kao jasnu alternativu zahvaljujući njegovom borbenom formatu i promociji.”

U stvaranju što je moguće sigurnijeg okruženja za povratak trkanju, Eurosport je načinio protokole sledeći uputstva FIA i Svetske zdravstvene organizacije i koristeći iskustva drugih serija koje promoviše, uključujući FIA Evropski reli šampionat i FIM Endurans svetski šampionat. Promoter takođe pomno prati situaciju koja se tiče širenja kovida-19 u Evropi, imajući na umu učešće svih WTCR vozača i timova jer oni dolaze iz različitih evropskih zemalja.

Ribeiro je imao i poruku za ljubitelje WTCR: “Iako je malo verovatno da ćemo moći da poželimo dobrodošlicu navijačima tokom naših šest trkačkih vikenda, uskoro ćemo im ponuditi drugačije navijačko iskustvo, koristeći naše društvene mreže, onlajn i emiterske resurse.”

“Spremili smo mnogo uzbudljivih planova da zadovoljimo zahteve i postaramo se da naši navijači mogu da uživaju u akciji, ali iz bezbednosti svojih domova. Iznad svega, čuvajte se i sledite sva uputstva vaših vlada.”