Ribeiro za Serbiaring: Istina je, želeo sam Maldonada u WTCR

Photo Paulo Maria / DPPI

Promoter Svetskog kupa turing automobila Fransoa Ribeiro imao je organizovane grupne razgovore s novinarima na medija danu na autodromu Katalunja.

Francuskom menadžeru zato smo postavljali pitanja zajedno s ostalim kolegama, pa ceo tekst koji sledi nije ekskluziva, ali smo smatrali bitnim da se čuje njegovo mišljenje o temama poput vajldkard vozača, dolazećim TCR brendovima i budućnosti turing trkanja. Ribeiro je počeo kazavši da je WTCR oročen na dve godine da bi se videlo kako će sve funkcionisati, što znači da 2019. nije nužno i njegov kraj. Zatim je podvukao da on nije uključen u BoP, niti će ikada biti, već je to posao FIA. Te teme bile su zagrevanje za razgovor koji je usledio.

Svi su u WTCR padoku uzbuđeni, svi govore o najboljoj startnoj rešetki u poslednjih 10 godina. Kako to Vama izgleda?

– Taj nivo uzbuđenja, i to ne samo kod navijača i timova, već i kod navijača, čini me zaista srećnim. Proveravali smo društvene mreže i odmah posle najave šampionata 6. decembra, kada smo objavili tu vest, navijači su od prvog dana prihvatili reformisani šampionat i o njemu su se izjasnili pozitivno. Trebalo bi da šampionat bude dobar, s mnogo automobila i vozača, raznovrsnim automobilima, borbama vrata uz vrata, takmičenjem, trkačkim incidentima. Odmah smo osetili njihovo uzbuđenje.

Preko zime je uzbuđenje dalje raslo i kod nas kao promotera, kada smo videli kvalitet vozača i timova u startnoj rešetki. Morate shvatiti da smo na ovome počeli da radimo 15. novembra, kad smo potpisali ugovor sa WSC (firma Marčela Lotija, vlasnik TCR koncepta – prim.). Izveli smo sve za četiri meseca, kalendar, sportska i tehnička pravila, zajedno sa ljudima iz FIA i WSC. Uspostavili smo novu organizaciju, bez fabričkih timova, dogovorili se sa sponzorima, poslednja četiri meseca smo neverovatno intenzivno radili i stigli smo dovde gde smo danas. Zbog toga sam veoma srećan. Vidim mnogo komentara samih vozača i navijača koji kažu da će to biti možda najbolji turing šampionat i najbolja startna rešetka u poslednjih 15 godina. Tome se nadam.

Koliko će različitih osvajača trka biti u sezoni?

– To će biti neverovatno! Kad ozbiljno pogledate startnu listu pre svake trke, verovatno polovina do dve trećine startne rešetke može da pobedi u svakoj trci. Koji to automobilski šampionat u svetu ima? Još kad budemo imali vajldkard vozače, startera će biti više od 26 i, razumno govoreći, dve trećine učesnika činiće tako dobri vozači da će moći da osvoje svaku trku. Ne znam za još mnogo takvih šampionata.

Imate sedam automobilskih brendova. Ima li mesta novima u budućnosti?

– Zasad ih je sedam, a već sam sada siguran da će biti više proizvođača iduće godine. Pre svega, u WTCR ove godine nisu zastupljeni svi proizvođači koji su razvili TCR automobile. Zatim, biće novih TCR proizvođača i automobila koji se razvijaju za iduću godinu. Zato bih očekivao da će neki pokušati da nađu mesto u WTCR.

Kad smo kod vozača, najveći deo čine Evropljani, ali budući da je ovo Svetski kup, očekujete li i neke iz, recimo, Azije ili SAD?

– Biće vozača iz Azije pred kraj sezone, to je sigurno. Nadao sam se da ću imati bar jednog ili dvojicu azijskih vozača za celu 2018, ali se to nije dogodilo. Nadam se da ćemo ih imati dogodine, jer je ovo globalno takmičenje i bitno je da imamo razne nacionalnosti, ali i zastupljene kontinente. Zato sam i tražio od FIA dva lokalna vajldkard vozača na svakoj rundi, jer mislim da je to i način da im jednom godišnje pružimo vidljivost i privučemo ih u šampionat, da im omogućimo da se pripreme za iduću sezonu i ubede sponzore. Odlučio sam da ne prihvatim nijednog vajldkard vozača u Marakešu. Mislim da u Marakešu mi i FIA već imamo dovoljno veliki teret na leđima. Ima mnogo timova i vozača s kojima nikada nismo sarađivali i zato sam odlučio da u Marakešu ostanu samo celosezonski takmičari. Oni će pokupiti sve reflektore i medijsku pažnju, što je i fer prema njima. S vajldkard vozačima počinjemo od Hungaroringa.

Organizatori runde na Hungaroringu, kao i ja, imaju osećaj da će WTCR vrlo dobro proći u Mađarskoj. Razgovarali smo pre neki dan i kazali su mi da misle da će ovogodišnja WTCR runda na Hungaroringu biti najveći događaj svih vremena koji rade sa Eurosportom, u smislu posete, interesovanja medija i svega ostalog. Oni su iz Mađarske, bolje od mene znaju kakav je tamo apetit za WTCR, a i Norbert Mihelis mi je zimus kazao isto. Kad je objavio svoj prelazak u Hjundai i BRC, u čemu sam mu malo pomogao, kazao mi je da u svojoj zemlji nikad nije osetio toliko interesovanje za ono što radi i ono što će se dešavati 2018. i da je to izuzetno.

Vajldkard vozači će u Mađarskoj biti dva vrlo dobra mađarska vozača, u dva različita automobila. Dodelili smo ta mesta vozačima koji bi zaslužili da cele sezone budu u WTCR, ali se to nije desilo. Šteta je, ali je tako, ali biće mi drago da ih vidim na startu njihove domaće runde na Hungaroringu, jer zaslužuju i imaju nivo da se ovde takmiče i biće vrlo dobra priča kad ih vidimo pored Norbija i Zengeovih vozača. Tamo će biti pet Mađara, to će biti rekord! Ali, ne želim ja da ih najavljujem, jer će me ubiti (smeh).

Photo Francois Flamand / DPPI

Kakve trke očekujete?

– Mnogo borbenije! I ja mislim da je sadašnja atmosfera u padoku takva da su svi prijatni i uzbuđeni, svima je super, a polovina te dobre atmosfere nestaće u subotu uveče u Marakešu. Zaista očekujem da se u šampionatu vozi agresivno i žestoko konkurentno, vrata uz vrata i branik na branik. Kad se uzme u obzir kvalitet vozača i iskustvo u startnoj rešetki, to ne može da bude dosadno, glupo, bez preticanja, bez incidenata. Nemoguće je! Kada sam video kako uzbuđenje raste tokom zime, kazao sam FIA – ovo više nije Svetski šampionat, ali moramo da uložimo više i povećamo resurse u smislu sportskog upravljanja šampionatom. Jer, sa više automobila bez aerodinamičkih dodataka, automobila koji se bez problema dodiruju, sa više trka, naravno da će biti mnogo više trkačkih incidenata kojima ćemo morati da se bavimo. Verovali ili ne, nivo sportskih resursa koje ulažemo ove godine mnogo je veći nego u WTCC. Zbog svih trkačkih incidenata, kamera, snimanja, nadgledanja, analize podataka, FIA će više sarađivati sa nama i imaće više sredstava da kontroliše događaje i da obezbedi vrlo strogo upravljanje sportskom stranom šampionata. Moraće da budu strogi, ne želimo da izgubimo kontrolu.

Serbiaring: Kako ERC, bez ikakvih proizvođača, može da se nazove Evropskim reli prvenstvom, a WTCR mora da bude kup, a ne svetski šampionat? Je li to zbog razlike između kontinentalnog i globalnog nivoa?

– Dobro pitanje. Vrlo brzo smo se sa FIA i Lotijem dogovorili da ne želimo da WTCR dodeljuje proizvođačku titulu. U FIA organizaciji, svetski šampionati su normalno predviđeni za proizvođače. Imate i kontraprimer, to je Svetski relikros, gde nema titule za proizvođača, već samo za vozače i timove. Mislim da je fer i prema TCR-u da smo promenili ime i da šampionat više ne zovemo WTCC, jer ime WTCR odražava najbolje strane oba šampionata iz kojih je nastao. Da to i dalje zovete Svetski šampionat, zvao bi se WTCC. Možda moj odgovor nije dovoljno dobar, ali odražava realnost.

Serbiaring: Čija su ideja bila tri trke po vikendu? Za gledanje je to sjajno, ali su se timovi odmah bunili zbog povećanih troškova.

– Moja ideja. I, iskreno, kad sam to predložio, skoro su svi bili protiv mene. Čim sam rekao da želim tri trke, čuo sam svašta. Odmah se pričalo da će to dramatično povećati troškove timova, promeniti ravnotežu celog vikenda, pričali su mnogo šta. S mog aspekta, želeo sam tri trke iz vrlo jednostavnih razloga. Operativni troškovi ovih automobila po kilometru su toliko niski da sam znao da će se troškovi podići, ali da će pogodnosti prevladati. Subotnja trka biće mnogo više od utroška nešto rezervnih delova, jednog kompleta guma i benzina. Drugi razlog – navijačima pružamo mnogo jači program u subotu. Treći razlog – bolje je za TV. Nedeljne trke imaće veću publiku, jer ćemo imati mnogo bolji tizer program u subotu. Trke su uvek veći mamac od kvalifikacija. I, takođe, ako kažete da imamo sjajan broj automobila i vozača, normalno je da svi žele da ih vide kako se bore tokom 30, a ne 20 trka. To će omogućiti vozačima da matematički imaju više šanse da se oporave posle lošeg vikenda pre nego što dođe Makau.

Meni je to bilo sasvim jasno, ali prvi koji je stvarno podržao tu ideju bio je Alan Gau, predsednik FIA turing komisije i BTCC direktor. Jer, BTCC vozi tri trke. Rekao sam mu da mi ne bi prijao sistem žreba pri sastavljanju startne rešetke, lično ne volim tu ideju. Bilo je lako: kopirali smo i primenili WTCC pravila i samo smo dodali još jedne kvalifikacije i trku u subotu. Poeni – glavna trka 30 poena, uvodna, koja se više ne zove uvodna, donosi 25, a subotnja trka nema inverziju startne rešetke, ali nije ni glavna, pa dodeljujemo nešto između – 27 bodova. Kad sam shvatio da me Alan Gau podržava, timovima sam kazao da nema diskusije – biće tri trke, kome se ne sviđa, ne mora da dođe, ne tiče me se.

Šta je budućnost turing trkanja? Jesu li to elektroautomobili?

– Nisam bio na Ženevskom salonu i nisam video električnu “kupru”. Jedino mogu da kažem – ako to bude funkcionisalo, želim im uspeh. Neće biti lako. Ogromna je kompleksnost u organizaciji trka elektroautomobila, to je sasvim druga priča. To znamo iz Formule E, gde smo jako angažovani. Ne vidim nikakav konflikt sa turing elektroautomobilima, stvarno bih želeo da to uspe, jer bismo jednog dana, za tri, pet, deset godina, možda mogli imati samo električne trke. Neko mora da počne. U ovom trenutku se koncentrišem na 2018, kako bi ona uspela. A kad sezona počne i kad budem video da sve funkcioniše, možda ću tad početi da razmišljam o tome šta je budućnost.

Serbiaring: Kakve su šanse bile da u WTCR dođe Pastor Maldonado? Da li je on bio Vaša želja koja se nije ostvarila?

– Mnogo sam pričao s Pastorom, to je istina. Znam da njegova reputacija nije uvek bila sjajna. Imao je nekih loših godina, mnogi vozači ih imaju. Puno sam pričao s njim i kazao sam mu da sam sada, kad je njegovo vreme u jednosedima završeno, ubeđen da bi dobro prošao u turing automobilima, pogotovu u WTCR. Tu ne bi morao da deli sedište, bio bi u šampionatu u kojem vozači prave razliku i to bi mu bila prilika da održi svoj profil na visokom međunarodnom nivou i počne novu priču, novo poglavlje svog trkačkog života. Nije se desilo. Do pre dve nedelje smo radili na tome da mu pronađemo auto za celu sezonu, a onda me je pozvao i kazao da ima ponudu, plaćeno sedište u WEC. Rekao sam mu da to prihvati. Na kraju krajeva, to ne znači da neće imati slobodnog vremena da izveze par WTCR trka ove godine. Ako budem imao jednu priliku da ga smestim u auto i pružim mu WTCR iskustvo 2018, verujte da ću raditi na tome. Ali, jurim mnoge stvari, neke upale, neke ne, ali zaista bih voleo da mu dam šansu da se malo trka s nama. Međutim, srećan sam što vozi WEC i Le Man, to je za njega takođe dobra priča.

Ako bude više proizvođača dogodine, da li broj učesnika može da poraste i na preko 26 (plus dva vajldkard)?

– Teoretski, to možemo da izvedemo. Jer, ne trkamo se na stazama na kojima dostižemo njihovu maksimalnu propusnu moć. To bi međutim logistički bilo kompleksnije na tri staze – u Zandvortu već nema boksova, pretrpani smo, vajldkard učesnike moramo da smeštamo u padoku pod šatorima. Ne znam da li je u Vila Realu moguće imati više od 28 vozila. Takođe i u Marakešu, na otvaranju, jer je takva infrastruktura. Tehnički, ako želimo više automobila, moramo dobro da promislimo o tome gde ćemo se trkati.