ROAL motorsport ostaje u Svetskom turing prvenstvu

Ekipa Roberta Ravalje, prvog turing prvaka sveta, takmičiće se u WTCC-u 2016, potvrđeno je mađarskom portalu WTCC Blog.

Izvesno je da će ROAL zadržati dva “ševrolet RML kruza”, dok će imena njihovih vozača biti poznata nešto kasnije.

“Ostaćemo u Svetskom šampionatu turing automobila, ali ništa ne mogu da kažem o našim vozačima, jer još nema konačne odluke. Objava će uslediti negde krajem januara”, kazao je Roberto Ravalja, WTCC šampion iz 1987, u odgovoru na pitanje koje mu je postavio WTCC Blog.

ROAL motorsport je dugogodišnji i tradicionalni WTCC učesnik. Italijani su od 2005. do 2009. operisali kao jedna od tri filijale fabričkog BMW-a, pod imenom BMW Italija-Španija, a za Ravalju su vozili trkači poput Alesandra Zanardija, Feliksa Porteira, Serhija Ernandesa i Antonija Garsije.

P90053481_highRes_30-10-01-11-2009-oka
U 2010. BMW je redukovao svoj oficijelni program u Svetskom prvenstvu i ostao je aktivan samo sa timom RBM, čije su boje branili Endi Priol i Augusto Farfus. ROAL je tu sezonu preskočio, da bi se 2011. vratio u WTCC kao potpuno privatna operacija. Ekipa je nastavila da se takmiči s BMW-ima, a te sezone je počela saradnja sa Tomom Koronelom, koja traje i danas. Od stupanja TC1 pravila na snagu, ROAL je na stazi sa “ševroletima RML kruz”.

U protekle dve sezone, vozačku postavu tima iz Padove činili su Tom Čilton i Tom Koronel. Sada su velike šanse da dođe do ozbiljnih promena u pilotskom kadru: uveliko se govori da Čilton namerava da se dočepa daleko konkurentnijeg automobila i da će preći u Sebastijan Leb rejsing, gde bi vozio treći privatni “sitroen C-elize”. Takav razvoj događaja zakomplikovao bi život Koronelu, pošto je za njegov ostanak u ROAL motorsportu presudno da ima i timskog kolegu koji bi pokrio deo troškova celosezonske WTCC kampanje.

Holanđanin ima alternativu – ne bude li 2016. nastupao za Ravaljin tim, iako mu je to prvi izbor, on će svakako ostati aktivan u Svetskom šampionatu, ali verovatno kao pilot Minih motorsporta.