Rokenfeler: Novi DTM automobili dobacivaće do 300 km/h i biće dve ili tri sekunde brži

Audi RS 5 DTM 2019 (Test Car)

Novi DTM automobili Klase jedan u 2019. će dostizati brzinu od 300 kilometara na sat i biće dve ili tri sekunde po krugu brži od onih prethodne generacije, tvrdi fabrički vozač Audija Majk Rokenfeler.

Audi i BMW uveliko testiraju svoje automobile izvedene po pravilima Klase 1, čija su osnovna obeležja prelazak na drugačiju arhitektoniku motora i smanjenje njegove zapremine, uvođenje turbopunjača i posledični skok snage od oko 100 KS (na oko 600 KS).

Izmenjena je i aerodinamika, pa su DTM sprave za 2019. aerodinamički efikasnije (poboljšan odnos aeropotiska i otpora vazduha), i to samo godinu dana pošto je DTM organizator pojednostavio kompletan aeropaket kako bi smanjio potisak.

Dalje promene uključuju reviziju zadnjeg krila, poda, difuzora i splitera, kao i prepakovan prednji deo automobila, u cilju smeštanja novog, četvorocilindarskog dvolitarskog turbo agregata i pratećih komponenti.

Automobili po pravilima 2019. biće brži, a Rokenfeler je procenio i koliko: “U zavisnosti od staze, vremena krugova biće za dve ili tri sekunde bolja nego ranije.”

“Mnogo smo brži na pravcima, brže se prilazi krivinama, a faze kočenja postaju nešto duže. Pravce prolazimo brže jer vozimo većim brzinama, po prvi put možda i sa preko 300 km/h.”

“Ta brojka bi bila fantastična, a definitivno bi trebalo da je moguća uz DRS i nešto vožnje u zavetrini. Sve u svemu, ovo je najveća promena koju sam u DTM-u doživeo.”


Šampion serije iz 2013. opisao je i razliku u ponašanju između dosadašnjeg V8 atmo motora i novog turbo “srca” DTM automobila.

“Atmosferski motor je isporučivao snagu mnogo linearnije i sa restriktorima vazduha dostizao je svoj maksimum na oko 500 KS. Njegove osobine smo znali napamet. Dvanaest godina sam vozio osmocilindarske motore i radujem se nečemu novom.”

“Turbo ima manju zapreminu, ima četiri cilindra manje i potpuno drugačije karakteristike. Sada imamo oko 100 KS više. To se svakako oseća, motor je silovitiji. Osećate kako ubrzava čak i u četvrtom, petom i šestom stepenu prenosa i to je sjajno. Čim se turbo aktivira, na raspolaganju imate ogromnu snagu. A veća snaga uvek znači i više zabave.”

“Gume su iste, ali sada 100 KS više pokreće pogonske točkove i oni se brže okreću. Opterećenje je veće, pogotovu zadnjih guma.”

Za razliku od nekadašnjeg timskog kolege Matijasa Ekstrema, koji je priželjkivao moćnije DTM automobile, ali ih nije dočekao, Rokenfeler je ostao pilot Audi sporta i u novoj epohi. On je dodao da je zadovoljan prelaskom na turboprehranjivane motore, mada priznaje da će ti agregati biti nešto tiši.

“U samom automobilu zvuk i nije toliko drugačiji. Kada šaltujete u nižu brzinu čuje se monstruozan urlik iz izduvnih cevi. To prija nama vozačima, a i navijačima.”

“U celini, motori jesu malo tiši, ali i tako možete čuti i videti da u njima ima mnogo snage. Zvuk je drugačiji nego što je pre bio, ali je vrlo lep.”

“Audi ima mnogo iskustva sa turbo tehnikom u auto-sportu, a ja sam turbo motore smatrao izvanrednim još kada su počeli da se voze u reliju. I drago mi je što ih sada ima i DTM.

Za kraj, Rokenfeler je otkrio i da je Audi imao sitnijih problema tokom testiranja, što nije bilo neočekivano.

“Svakako, naletite na neke manje probleme tu i tamo, ali zato i testiramo U celini, imamo dobru osnovu. Vozili smo otprilike po 500 kilometara na dan i sakupili smo mnogo podataka, koje sada analiziramo. Znamo šta još treba da poboljšamo.”

“Svi su u ekipi veoma motivisani. Novi “RS5 DTM” je kao nova beba i svi su zadovoljni, iako nam predstoji još mnogo posla. Sve se vrti oko pouzdanosti, povoznosti i performansi.”

“Ostalo nam je još samo sedam dana predsezonskih testova, raspored je gust i intenzivan. Baš mi prija što svemu dajem svoj doprinos. Zasad smo testove dobro iskoristili, ali nećemo znati gde smo do otvaranja sezone u Hokenhajmu.”