Ruska Trka šampiona vozi se na ledu, startuju Petrov, Bragin, Gavrilov, Lukjanjuk…

Pauza u trkačkoj međusezoni u Rusiji se tradicionalno popunjava Trkom šampiona, čije će predstojeće izdanje biti održano 19. januara na ledenoj pisti Avtovaz poligona u predgrađu Toljatija.

Ovo revijalno takmičenje iz godine u godinu okuplja neke od najpoznatijih i najboljih trkača Rusije, u prvom redu šampione, protagoniste raznih serija i osvajače nacionalnih kupova u različitim disciplinama i klasama automobilskog sporta.

Do danas je svoje učešće potvrdilo 17 vozača, koji su prethodnu sezonu proveli nastupajući u kategorijama poput relija, relikrosa, na kružnim stazama, na ledu i u kartingu. Oni će se na pisti u Toljatiju boriti za glavnu nagradu takmičenja, trofej Srebrna lađa.

Očekuje se da će 23. Trka šampiona biti mesto okršaja i nastavka rivaliteta dvojice protagonista TCR Rusija – Turing klase Ruske serije na kružnim stazama (RSKG). Akteri treba da budu šestostruki pobednik manifestacije Kiril Ladigin i aktuelni i četvorostruki šampion TCR Rusija/Turing klase RSKG Dmitrij Bragin

Osim njih dvojice, Vitalij Petrov, Klim Gavrilov i Aleksej Lukjanjuk najzvučnija su imena na spisku učesnika.

Petrov je prvi ruski F1 pilot, kasnije je bio DTM trkač, a danas je vozač prototipa u Svetskom endurans šampionatu.

Gavrilov je odabrao karijeru u turing automobilima. Peterburžanin vozi TCR Rusija, uz gostovanja u TCR Italija i TCR Evropa. U novembru je Rusiji doneo zlato na prvim ikada održanim Međunarodnim auto-sportskim igrama na Valelungi (ekvivalent Olimpijskih igara).

Lukjanjuk je bivši reli šampion Evrope, već je godinama prisutan na reli takmičenjima prvenstva Starog kontinenta i u njima je izgradio ime za poštovanje.

Asfalt kružnih staza će ledom Toljatija zameniti i fabrički piloti Lada sporta Mihail Mitjajev i Vladimir Šešenjin, a sa relikros takmičenja na Trku šampiona stiže Timur Timerzjanov, dvostruki prvak Evrope u disciplini i redovni učesnik Svetskog relikros šampionata.

U takmičenjima na Trci šampiona biće vožena posebno pripremljena trkačka verzija “lade veste”, s atmosferskim motorom od 170 KS, sekvencijalnim menjačem i ojačanim vešanjem. Na točkovima će se nalaziti Pireli pneumatici sa spajkovima dugačkim 4,5 milimetra.

Ruska Trka šampiona moći će da se prati u direktnom prenosu na internetu, na zvaničnom Jutjub kanalu Lade.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten − 3 =