Sainc otac i Sainc sin isprobali pobednički “holden komodor” sa Bathursta 2011.

Slavni reli superstar Karlos Sainc i njegov sin Karlos Sainc Mlađi, pilot Meklarena u Formuli 1, testirali su superautomobil “holden komodor”, pobedničku spravu sa trke Bathurst 1000 održane 2011. godine.

Automobil koji su Španci vozili na autodromu Navara spada u bogatu ličnu kolekciju trkačkih vozila čiji je vlasnik Zak Braun, prvi čovek Meklaren F1 ekipe i suvlasnik tima Vokinšo Andreti junajted.

I drugi modeli iz njegove zbirke takođe su bili u akciji na Navari.

Za volanom “holdena” našao se i sam Braun, koji je ovako opisao dan na španskoj pisti: “Svima se dopao “komodor” superautomobil, on je tako zabavan za vožnju.”

“To je jednostavno dobar trkački auto. Brz je i možete ga bacati naokolo. Saincovi su se sjajno zabavili. Na stazi je bilo nekoliko mojih automobila, ali iz “holdena” nisam mogao da ih izvučem.”

Sainc mlađi se u celoj svojoj karijeri bavio formulama, pa mu je tehnika s krovom i prekrivenih točkova manje poznata, ali je na Navari – ipak očekivano – bio najbrži od svih koji su vozili “holden”.

“Bio je brži od svih nas”, potvrdio je Braun. “Verovatno je najmanje otklizavao i postavio je najbolje vreme. Dopalo mu se i terao je auto okolo prilično agresivno.”

“Neki vozači vole da se drže onoga što poznaju, ali Karlos (Mlađi – prim.) želi da vozi sve. Danas je bio i u Formuli 5000 koji je nekada vozio Mario Andreti, a sprema se da sedne i u “vilijams FW07”, takođe auto iz moje kolekcije, u kojem je Alan Džons postao F1 prvak sveta 1980.

“Komodor” u kojem su se otac i sin Sainc zabavili na Navari ima reputaciju osvajača “Velike trke”, Bathursta 1000 u godini 2011, a do pobede su ga dovezli Gart Tander i Nik Perkat, tadašnji vozači Holden rejsing tima (HRT).

Braun ga je kupio šest godina kasnije i tada je uspostavio prvi kontakt sa porodicom Vokinšo, koja je vodila HRT i s kojom je kasnije sklopio partnerski odnos u ekipi Vokinšo Andreti junajted.

Sainc Mlađi nije prvi španski F1 pilot koji je ovaj automobil pokušao da vozi, ali jeste prvi kome je to uspelo.

Naime, po prispeću “holdena” u Evropu, krajem 2017, Fernando Alonso je bio spreman da uskoči u njegov kokpit na testu na Motorland Aragonu. Međutim, želja da isproba superautomobil ipak mu se nije ostvarila jer je “komodor” ostao bez goriva dok ga je vozio Portugalac Felipe Albukerk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eighteen + fourteen =