Šainović posle endurans iskustva na Grobniku: Imali smo brzinu, ali nam je taktika bila loša

Srpski automobilista dr Predrag Šainović učestvovao je proteklog vikenda na Tvingo kup endurans zimskoj seriji na autodromu Grobnik u Hrvatskoj.

On je delio kokpit sa Sandijem Jeramom, sa kojim se takmičio u Tvingo kupu 2019, a odličan tempo pokazali su već na jednosatnom treningu u subotu ujutru.

“Prošao sam krug za nešto više od dva minuta i četiti sekunde. Staza je bila vlažna, ali je auto bio fenomenalno podešen. U samom finišu treninga Mark Škulj je popravio svoje vreme, pa smo završili na drugom mestu”, kaže Šainović.

U kvalifikacije je prvi ušao Jeram, a “najbrži lekar među trkačima” vozio je drugi. Posle samo dva kruga pozvan je u boks jer je na “tvingu” pukao nosač motora.

“Popravka je trajala petnaestak minuta i izgubio sam dragoceno vreme. Posle toga sam izvezao par krugova i četvrto startno mesto je bilo najviše što sam uspeo da obezbedim”.

Što se četvorosatne trke tiče, uslovi na stazi su i dalje bili promenljivi, a prvi je u auto seo Šainović.

“Odmah na startu smo svi krenuli agresivno, kao da vozimo sprint, a ne trku izdržljivosti. Preuzeo sam vođstvo uz mnogo kontakata, a i Sandi je držao sličan tempo, pa smo vodili do kraja trećeg sata. Ni on ni ja nemamo iskustva sa endurans trkama, pa smo doneli, ispostaviće se, pogrešnu odluku da se menjamo striktno na 20 minuta. Izgubili smo vođstvo jer su drugi timovi radili zamene pri izlascima sigurnosnih vozila, bez obzira ne vreme provedeno na stazi, a mi ne”, priznaje Šainović.

U poslednjem satu počela je da pada jaka kiša, a na “tvingu” sa brojem 1 koji su vozili on i Jeram počela su da se magle stakla.

“Pri jednom od ulazaka u boks pokušali su da mi namažu šampon na šoferšajbnu, nebi li prestala da se magli, ali nije bilo pomoći. Isti problem imao je i moj kolega, pa smo se dosta namučili do kraja. Imali smo brzinu za bolji plasman, ali četvrto mesto uopšte nije loš rezultat, mogu da kažem da sam zadovoljan kako je sve ispalo”, završio je on.

Inače, na Grobniku je pobedila ekipa u sastavu Trček, Stušek i Gregorič, drugi su bili Robida, Robida i Bužga, dok su se na treći stepenik podijuma popeli Grunfeld, Glazer i Marinšek.