Samo za pistu: Lamborgini hiperautomobil SCV12 od 830 KS

Trkački odsek Lamborginija izradio je hiperautomobil SCV12, namenjen isključivo vožnji na trkačkim pistama.

Dizajn potpisuje Lamborgini stilski centar, razvojni testovi su okončani i njegova takmičarska premijera zakazana je za leto 2020.

Kako mu i ime govori, hiperautomobil je opremljen V12 motorom koji oslobađa preko 830 KS zahvaljujući dinamičkom natpunjenju pri velikim brzinama. To je najjači atmosferski agregat koji je Lamborgini dosad napravio.

Snaga se prenosi na zadnje točkove preko šestostepenog sekvencijalnog menjača, derivata onog koji se već nalazi u “lamborginiju hurakan supertrofeo evo”.

Pri projektovanju su korišćena kinematička rešenja prisutna kod takmičarskih prototipova. Tako su na menjač montirani elementi zadnjeg “pušrod” vešanja, on je strukturni element šasije, što smanjuje težinu i poboljšava raspored masa.

Snaga se na asfalt prenosi preko namenski razvijenih Pireli pneumatika montiranih na magnezijumske felne od 19 inča napred i 20 inča pozadi.

Automobil poseduje potpuno novu školjku od karbonfibera, koja omogućuje bolji odnos snage i težine, doprinosi agilnosti i stabilnosti i na najzahtevnijim svetskim pistama.

Aerodinamika je plod iskustava Lamborgini skvadre korse u GT takmičenjima, a projektni cilj bio je postizanje veće aerodinamičke efikasnosti i većeg aerodinamičkog potiska u odnosu na automobile GT3 specifikacije.

Prednja hauba “SCV12” ima dva otvora za vazduh i profilisana je tako da usmerava tok vazduha u usisnik lociran na krovu. Zato pri kretanju automobila više vazduha dospeva u usisnu granu motora i to povećava snagu.

Na prednjem delu ističu se spliter i bočna zakrilca. Preko bokova je tok vazduha usmeren kako bi poslužio rashlađivanju motora i menjača, što je optimizovano upotrebom vertikalnih “peraja” na pragovima automobila.

Aerodinamički paket upotpunjuje veliko podesivo zadnje krilo koje čine dva elementa od karbonfibera.

“SCV12” nije moguće homologirati za vožnju na običnim putevima. On će biti kompletno sklapan u fabrici Lamborgini skvadra korse u Sant’Agati Bolonjeze, i to u ograničenom izdanju.

Otud će se klijenti koji ga budu nabavili naći u veoma ekskluzivnom klubu učesnika trkačkih programa na nekim od najprestižnijih svetskih autodroma.

Njima je obećana tehnička pomoć inženjera trkačkog odseka Lamborginija, dok je za ulogu tutora spreman Emanuele Piro, petostruki pobednik na 24 časa Le Mana i konsultant kuće za specijalne projekte.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*