Šeden: Makau je savršeno mesto za dramatičan završetak sezone

Photo Francois Flamand / DPPI.

Finale Svetskog kupa turing automobila počinje ovog četvrtka na stazi Guja u Makauu.

Za titulu se bori sedam vozača, a vikend će obeležiti i najveći broj takmičara ove sezone, biće ih čak 31.

Na jednoj od najtežih staza na svetu trkaće se i domaće zvezde, a većina celosezonskih takmičara nikad ranije nije vozilo na njoj.

Lokalni trkač Andre Koto, osvajač F3 Velike nagrade Makaua 2000, jedan je od šest vajldkard učesnika WTCR trke u Posebnom administrativnom regionu Kine. Bivši povremeni WTCC takmičar, Koto je nominovan od strane promotera TCR Kina – a na poziv WTCR promotera – za učešće na spektaklu uličnog trkanja, gde će predstavljati ekipu MakPro rejsing.

Pored njega, Filipe de Soza, Lo Kaj Fung, Lam Kam San, Kevin Ving Kin Ce i Rui Valente takođe su prijavljeni za nastup na poslednje tri trke sezone. Nakon rigoroznih procena, njima je odobren vajldkard nastup. Domaći vozač, Soza ranije je bio redar na stazi Guja, a sada je utvrdio svoju poziciju kao konkurentan trkač.

Kevin Ce smatra da će WTCR trke biti veoma težak izazov: “Na stazi su vozači i ekipe svetske klase, koji su se trkali tokom cele godine i imaju ogromno znanje i reference za podešavanje automobila kao i Jokohama guma. Imaćemo nekoliko dana da steknemo što više znanja pred odlazak na Makau. Postizanje kvalifikacionog vremena u okviru 105% od najbržeg biće prvi cilj, a potom se nadam da možemo do dobrog rezultata u sve tri trke.”

Kevin Čekon je doneo prvu pobedu “alfi” ove sezone. Četrnaesti različiti WTCR pobednik, uspešan na uličnim stazama u svojim formula danima, nada se da će “đulijeti” Makau odgovarati kao i Suzuka: “U životu nisam bio u Makauu i moram da skupim iskustvo i pokušam da pratim kralja Makaua, Roba Hafa i učim od njega. Volim ulične staze i mnogo se radujem odlasku u Makau.”

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Dvostruki DTM šampion, Timo Šajder, koji u drugoj polovini sezone vozi “hondu” Minih motorsporta smatra da je ludo što će uskoro napuniti 40 godina, a da se nije trkao na stazi Guja: “Volim trke u gradovima, staze na kojima ima jako malo prostora za grešku. Istorija Makaua je velika. Nažalost u mojim danima u Formuli 3, tamo se nikad nisam trkao. Bio sam bilzu odlaska u Makau, ali su timovi nekako uvek odlučivali suprotno. Sada Makau ponovo postaje popularan, što je odlična prilika da naučim stazu a nikad se ne zna šta mi predstoji.”

Pobednik iz Vuhana, Gordon Šeden, koji vozi “audi RS3” ekipe Leopard Lukoil, našao je paralele između staze Guja i drugih poznatih trkačkih pista: “Ima pomalo Bathursta u sebi, pomalo Brends Heča i pomalo Nirburgring Nordšlajfea, ali je ulična staza. Zato u celu priču morate dodati i zidove, pa izazov postaje neverovatan! Staza je superbrza, uska i krivudava kao Monako. Jednako je poznata širom sveta po kazinima i šljaštećim svetlima. Savršeno je mesto za dramatičan završetak sezone!”

Šedenov kolega po brendu, Frederik Ferviš kaže da mu se ostvario san jer se trka u Makau: “Imam 32 godine, trkao sam se na raznim uličnim stazama, u Pekingu, Bakuu, Monaku, Troa-Rivijeru i naravno ove sezone u Maroku, Vila Realu i Vuhanu. Mislim da je u trkanju na uličnim stazama mnogo važnije pređašnje iskustvo, jer nije moguće odmah voziti na limitu. Svaka greška znači da je moguće da se vikend završi već na treningu. Ulične staze ne opraštaju ništa. Jasno, u Makauu smo svi videli preticanja pomoću zavetrine, incidente i čudne situacije u prošlosti, velike lančane sudare, Lorensa Vanthora koji je prevrnuo GT3 auto na krov i pobedio, ali naravno i činjenicu da u Melko ukosnici možete da koristite ručnu kočnicu u turing automobilu!”