Šef Australijskih superautomobila: Vozićemo punu sezonu bez obzira na datume!

World Copyright: Daniel Kalisz Photographer

Dok se ceo svet povija pred covid-19 pandemijom, iz Australije stižu glasovi odlučnosti i optimizma.

Šef Superautomobila Šon Simer najavio je da će šampionat 2020. biti održan u punom obimu, makar zbog toga morao da “zagazi” u prve mesece kalendarske 2021. godine.

Najznačajnija serija u Australiji otvorila je sezonu rundom Adelejd 500, u okviru koje su vožene dve trke od po 250 kilometara. Prvu je osvojio Džejmi Vinkap u “holden komodoru”, drugu branilac titule Skot Meklohlin u “ford mustangu”.

Posle Adelejda, karavan se preselio u Melburn, gde je u sklopu F1 gran pri vikenda trebalo da održi četiri sprinta, ali je pojava zaraženih koronavirusom u padoku prisilila organizatora da zaustavi svu akciju. F1 bolidi na Albert parku nisu prešli ni metar, dok su “komodori” i “mustanzi” već bili izvezli svoje dve ture kvalifikacija.

Nacionalne i međunarodne mere obuzdavanja virusa onemogućavaju održavanje bilo kakvih većih sportskih manifestacija u Australiji, a organizator Superautomobila odložio je takmičenja u Tasmaniji, Oklendu i Pertu, koja su u izvornom kalendaru 2020. predstavljala treći, četvrti i peti takmičarski vikend.

Tim trima rundama biće pronađeni naknadni termini u godini, a i neodržane trke na Albert parku ipak će biti vožene, ali na zamenskoj stazi.

Simer insistira na nameri da trenutno prekinuta sezona 2020. ima pun broj od izvorno planiranih 14 trkačkih vikenda, ma koliko vremena bilo potrebno da se svi oni izvezu: “Nastavićemo da o tome razgovaramo s ekipama, ali ako budemo morali da zagazimo duboko u leto (na južnoj polulopti – prim.), ili čak u početak iduće godine, u ovom trenutku smo to spremni da učinimo.”

“Stvari se veoma često menjaju, ali imamo plan i svi timovi su jedinstveni. Sada je sve u tome da proradimo različite scenarije i da vidimo koliko brzo možemo da se vratimo na piste.”

V8 motori Superautomobila zagrmeće čim bude bezbedno da se to učini, a nije isključena mogućnost da će neke runde biti vožene bez prisustva publike, pa će moći da se prate samo na televiziji.

Neizbežno prepakivanje kalendara biće izvršeno tako da se poštuje što više originalno planiranih datuma trka, a da one odložene budu smeštene u vikende za koje početno nisu bile predviđene nikakve aktivnosti.

“Razgovaramo sa svim našim partnerima i stazama, raspravljamo o opcijama, ali mnogo bi moglo da zavisi od toga koja država u kom trenutku bude otvorila granice. To je ključna informacija na koju čekamo”, kazao je Simer.

Komonvelt Australija – po veličini šestu zemlju na svetu – čine šest država i deset teritorija. Prema originalnom kalendaru, trkački vikendi Superautomobila 2020. raspoređeni su ovako: Viktorija i Novi Južni Vels domaćini su po 3 runde, Južna Australija i Kvinslend po 2, Zapadna Australija, Tasmanija i Severna teritorija po jedne. Novi Zeland takođe treba da ugosti jednu rundu šampionata.

Australija je dosad prijavila 3.400 zaraženih koronavirusom i 9 s njim povezanih smrtnih slučajeva.