Šef Superautomobila: Ne znam kada ponovo startujemo, nisam ni lažov ni Nostradamus!

World Copyright: Daniel Kalisz Photographer

Rukovodioci Australijskog šampionata superautomobila trude se da svoju seriju vrate na piste čim to bude moguće, ali priznaju da je restart u junu izvodljiv samo u napovoljnijem slučaju.

I ako bi se točkovi u najznačajnijem prvenstvu Australije ponovo zavrteli u junskom terminu, te trke se izvesno ne bi odvijale pred gledaocima na licu mesta, već samo za TV kamere i TV publiku.

Niko ne može da prognozira kada će i u kojoj meri vlada Australije ublažavati restriktivne mere koje se tiču masovnih okupljanja donete zbog covid-19 pandemije. Stoga serija razmatra i smanjenje profesionalno angažovanog personala, potrebnog da bi se takmičarski vikend održao. U tom cilju, u opticaju su i rešenja poput promene trkačkog formata – ukidanja pitstopova, svođenja trkačkog vikenda na samo dva dana, izmeštanja kontrole trke i produkcijskih TV ekipa sa lica mesta.

Superautomobili su u 2020. vozili celu rundu na Adelejdu, prekinut im je nastup na Albert parku, a Oklend, Pert i Tasmanija odloženi su za neke buduće datume. Organizator namerava da održi punu sezonu od 14 izvorno predviđenih trkačkih vikenda (za Albert park će biti pronađena zamenska staza), makar zbog toga morao da je završi u januaru 2021. Kako piše portal Motorsport.com, u opticaju su četiri radne verzije revidiranog kalendara, ali ostaje nepoznanica kada serija zaista može da se vrati u akciju.

Prema formalno važećem planu, povratak na stazu predviđen je 6-7. juna na Vinton trkalištu, ali direktor Superautomobila Šon Simer priznaje da u ovom trenutku jednostavno ne postoji način da se kaže da li je taj cilj i moguće ostvariti i da bi svaka preciznija informacija bila puko nagađanje ili izvrtanje istine.

“Stvarnost je takva da niko sa sigurnošću ne zna kada i pod kakvim ćemo uslovima moći da organizujemo trkački vikend,” kazao je Simer. “Ako biste mogli da projektujete koja će runda biti prva i kada, ili biste lagali, ili biste bili Nostradamus. Znam li datum runde na Vintonu? Ne, jer nisam lažov, a nisam ni Nostradamus.”

“Ne pokušavam da budem neodređen u vezi s time kada i kako, stvarnost je takva da postoji toliko mnogo različitih scenarija koji utiču na vremenske rokove. Mi ostajemo fleksibilni i imamo nekoliko različitih planova. Samo možemo da planiramo različite scenarije i da te planove prilagođavamo kako dobijamo uputstva Vlade. U stvarnosti, a na osnovu onoga što čujem iz drugih sportova i od svih ostalih, scenario za najpovoljniji slučaj bio bi jun, i to za trku koja bi išla samo na televiziji.”

Kao jedno od mogućih novih rešenja za promenjen i prilagođen, a ipak kompletan kalendar bilo bi održavanje dva uzastopna takmičarska vikenda na Novom Zelandu. Superautomobili u toj zemlji nijednom nisu vozili dve runde u istoj sezoni.

Osim što su sport i zabava, Australijski superautomobili su i krupan posao, pa je Simer objasnio i koje su mere posvećenje očuvanju tog, fundamentalnog aspekta postojanja serije.

Za početak, jedan deo personala upućen je da iskoristi nakupljene slobodne dane. Organizator ima i medijsku strategiju posredstvom koje teži da sačuva interesovanje publike u vremenima krize. U nju spadaju trkačke simulacije i emitovanje dokumentarne serije koja prati aktivnosti ekipe Erebus motorsport.

“Prioritet nam je da se postaramo da naš sport održimo relevantnim,” objašnjava Simer. “Naša je pozicija jedinstvena u poređenju s drugim sportovima, mi trkanje možemo da simuliramo. Nismo naivni da pomislimo da je to jednako dobro kao stvarni proizvod, ali je svakako sjajan sadržaj u vreme kada su ljudi gladni bilo kakvog sadržaja. Imamo sreće da postoji i dokumentarna serija o Erebusu, to je premijum sadržaj koji nas čini prisutnim i relevantnim na tržištu.”

“Mi kao sport već godinu dana radimo na sadržaju i medijskoj strategiji koji treba da pariraju činjenici da ionako ne možemo da se trkamo tokom 52 vikenda godišnje. Dakle, kako stvaramo rejting kada se ne trkamo? U iduća tri meseca videćete plodove te naše strategije i to će nam svima pomoći da prebrodimo ovaj period.”

“Prvo, mi smo vrlo žilava grupa ljudi. Druga poenta – kad se ne trkamo, mi ne pravimo troškove kakve prave drugi sportovi. Nismo izuzetak i ovo svima škodi. Ali, usredsređeni smo na to da sport održimo relevantnim u narednih nekoliko meseci i da zadovoljimo što je moguće više potreba. Mi pričamo o 14 rundi šampionata, ne o 22, ne o 30. Ne trkamo se svakog vikenda, ne dva puta u nedelji. Ne znači to da je nama dobro, ali mi se mnogo razlikujemo od ostalih sportova i drugačiji je izazov s kojim se suočavamo. Ovo nije stalno stanje i mi ćemo se vratiti.”

Prestanak takmičarskih aktivnosti mogao bi teško da pogodi i neke od timova Superautomobila, čega je šef šampionata svestan.

“Na osnovu svih razgovora sa svim našim timovima, veoma je očigledno da je auto-sport izgubio na značaju u svetlu sadašnjih kolektivnih prioriteta i vrednosti. Prerano je da spekulišem o tome ko će biti u kakvoj (poslovnoj) formi kad ponovo počnemo da se trkamo. Svim vlasnicima ekipa prioritet su porodice, njihovi poslovi i njihovi ljudi. Ali, na nama je da definišemo kako će šampionat izgledati i kako će sve to ispasti. Naši timovi se u tom segementu oslanjaju na nas.”