Šeldon van der Linde kompletirao BMW sekstet za DTM 2019.

Južnoafrikanac Šeldon van der Linde odabran je za šestog fabričkog vozača BMW M motorsporta u DTM programu 2019.

Iako 19-godišnjak, Šeldon je skupio pozamašno trkačko iskustvo. Pripadnik treće generacije trkačke porodice, koju čine njegov deda Heni, otac Šon, stric Etjen i brat Kelvin, sa šest godina je počeo da se takmiči u kartingu, gde je stekao dve nacionalne titule.

Automobilskim trkama bavi se od 2014. i u prvom pokušaju, sa 15 godina, trijumfovao je u VW polo kupu Južne Afrike, postavši najmlađi osvajač jedne nacionalne serije u toj zemlji. Titulu je naredne sezone odbranio, a zatim prešao u Evropu, sledeći put svog tri godine starijeg brata.

Godinu dana proveo je u Audi TT kupu, u kom je osvojio četiri trke, a sezonu 2017. u TCR Nemačka završio je kao treći u generalnom, iza Džoša Fajlsa i Majka Haldera, a ispred Haralda Pročika i Nilsa Langefelda.

Prošle godine Kelvin i Šeldon van der Linde takmičili su se u GT Masters seriji, uz bilans od dve pobede i još četiri podijuma, što im je donelo drugo mesto u vozačkom poretku šampionata.

Šeldon je 2018. u GTD klasi osvojio i trku IMSA prvenstva sportskih automobila na Roud Atlanti, a letos je zajedno s bratom dovezao “BMW” do trećeg mesta na 24 sata Spa Frankoršampa.

Krajem prošle godine, BMW ga je pozvao na DTM test mladih vozača na Heresu, koji mu je, ispostavilo se, otvorio vrata premijum turing serije u kojoj će u postavi bavarskog proizvođača popuniti mesto upražnjeno odlaskom Augusta Farfusa.

“Test mladih vozača u “BMW-u M4 DTM” već mi je bio ostvarenje sna, a sada imam mesto u timu za 2019. i to je neverovatno”, rekao je pilot koji je u rasponu od samo pet godina prešao put od osvajanja VW nacionalnog kupa do fabričkog pilota BMW motorsporta.

“Ponosan sam što nastavljam porodičnu tradiciju, jer se i moj otac trkao za ovog slavnog proizvođača, koji je veoma popularan kod nas kod kuće”, kazao je tinejdžer iz Johanesburga.

Šeldon Van der Linde je prvi vozač iz Južne Afrike koji će se trkati u DTM-u otkako je serija pokrenuta 1984. godine, tada pod nazivom Nemački produkcijski šampionat (DPM).

Šef BMW motorsporta Jens Markvart pozdravio je dolazak novog pulena u bavarsku trkačku porodicu: “Sjajno je što u timu imamo još jednog talentovanog mladića. Šeldon je sredinom decembra ostavio fantastičan utisak na testu na Heresu. Pre toga smo vrlo pomno pratili njegovu karijeru u GT trkama. Njegova brzina i univerzalnost čine ga savršenim dodatkom našem BMW M motorsport programu. Uveren sam da će se u DTM-u vrlo brzo snaći.”