Serbiaring glasao: Boris smatra da Lopes ne bi osvojio tri titule da mu je timski kolega u Sitroenu bio Gerijeri

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Serbiaring je među svojim saradnicima sproveo internu anketu o najboljim WTCC vozačima, timovima, automobilima, kako 2017, tako i u celoj istoriji šampionata. Ovo je moje mišljenje.

Vozač godine 2017: Svakako Esteban Gerijeri. Čovek je pobeđivao u fabričkom “ševiju” koji nije konkurentan već tri godine, jer je razvoj i šasije i motora, menjača kompletno stao. Kasnije, na Monteirovu nesreću, seda u fabričku “hondu”, gde ponovo dokazuje svoj vanserijski talenat. Da je u isto vreme bio u “sitroenu C-elize” sa zemljakom Lopesom, siguran sam da ovaj ne bi osvojio tri titule.

Tim 2017: Volvo. Bez daljeg. Dokazali su da mogu da se vrate u ovu klasu koja je dosta zahtevna (ili bar bila dok je fabrički Sitroen bio prisutan), i da pobeđuju – što je najvažnije, da budu konstantni u tome. Jednostavno, mora da se prizna da je uloženo mnogo truda, rada i sredstava da se razvije takav automobil za tako kratko vreme, a njima je to pošlo za rukom definitivno.

Trka godine 2017: Katar (uz osmeh). Bilo je mnogo dobrih i uzbudljivih trka ove godine. Ovu sam video uživo, a prethodnih sezona mnoge – na drugim, uglavnom evropskim stazama – ali jedna stvar je bila upečatljiva na ovom vikendu, a to je da se odučivao šampionat konstruktora i vozača. Volvo je odradio vikend mnogo predanije i bolje od Honde, glavnog rivala za obe titule. Dokazali su da su pravi tim, a trku su učinili zanimjivom jer nisu “puštali ni milimetar” od početka do kraja vikenda i rizikovali su minimalno, što im se isplatilo na kraju. Trka možda nije bila zanimljiva iz ugla gledalaca kraj malih ekrana, ali se u padoku i pored staze mogao osetiti neverovatan pritisak koji tim Honde, kako smo videli na kvalifikacijama, nije izdržao.

Trenutak godine 2017: Povratak Ivana Milera u sedište. Reakcije su bile svakolike, ali je malo ko ostao ravnodušan. Optuživali su ga da je došao da “izgura” “okrene” ili šta god – Norberta Mihelisa. Te optužbe su dolazile čak i od drugih vozača, dok većini nije bilo jasno koja je njegova uloga u svemu, i to posebno na zadnjoj trci. Ispostavilo se da je u stvari i razlog bilo ono što sam i sam pomislio – da se Ivan vratio da kao najiskusniji pomogne Volvu da overi obe titule, što je cilj koji je u potpunosti ispunio.

Ruki godine (iskustvo od najviše jednog trkačkog vikenda pre 2017): Bez sumnje Kris Rihard. Ovog fantastičnog momka sam upoznao prvi put ovde u Dohi, i tokom tog trkačkog vikenda proveli smo dosta vremena pričajući o raznim trkačkim temama. Veoma svestan svega što se dešava u auto-sportu trenutno i, može se reći, “školovan trkač”. Vikend na Motegiju, prvi koji je Kris vozio 2017, bio je za zaborav. Svima. Na prvoj trci u Dohi je malo ranije pustio kvačilo, pa je ugušio motor, što ga je koštalo dobrog starta ali je zato sve to popravio fantastičnim obilaženjem Milera, koga je zadržao iza sebe do kraja trke, pametnom i defanzivnom vožnjom – onako, bez greške. Koliko je to bio veliki uspeh potvrđuje i Milerova izjava Milera po izlasku iz automobila nakon trke. Alzašanin je tada kroz smeh rekao: “Kad sam poslednji put pogledao u retrovizor pred kočenje, ti si bio daleko iza, a kad sam pogledao na izlasku iz krivine, bilo je kasno da se branim, jer si bio skoro za ceo auto ispred. Baš si me iznenadio, i dobio sam još jedan dokaz večeras da sam na vreme otišao u penziju.”

Najbolji WTCC vozač svih vremena (period 2005-2017):
1. Ivan Miler. Po meni, dokazani kralj turinga. Pored četiri titule koje je osvojio u vozačkoj karijeri, pomogao je razvoj nekoliko slobodno se može reći trkačkih projekata, od “voksola” preko “seata”, pa sve do “ševroleta”, “sitroena” i na kraju “volvoa”, u čijim taborima je njegov input bio neizostavan sastojak za uspeh.

2. Gabrijele Tarkvini. Ne mogu da pomislim na turing, a da ne pomenem ovog čoveka, šampiona, koji je toliko godina proveo trkajući se u toliko različitih timova, a koji je toliko i dalje spreman da se takmiči, sa istim žarom kao i momci sa 25 godina. Možda čak i jače. Mislim da će i u WTCR-u gotovo sigurno da se takmiči i da će i tu da bude uspešan, jer će biti manje izražena razlika u performansama tih sprava. Tako bi bar trebalo da bude.

3. Rob Haf (voleo bih da može da podeli ovo mesto sa Endijem Priolom). Vozač koji je zaslužio fabričko sedište još pre 5-6 godina, po mom mišljenju, ali ga je dobio u ne tako slavno vreme Honde, dok se taj automobil razvijao, pa nije mogao da pokaže sve što može na stazi. Poslednje sezone, u SLR ga nije baš pratila sreća, ali je pokazao da je i dalje u samom vrhu turing vozača. Neko ko je uspeo da pobeđuje u “ladi” u njenoj prvoj TC1 godini, i na Makau Guji 9 puta zaslužuje svaki respekt kao vozač.

Najbolji WTCC auto svih vremena (period 2005-2017):
1. volvo S60 / sitroen C-elize
2. ševrolet kruz (pre turbo ere)
3. BMW 320si

Najbolja WTCC staza svih vremena (period 2005-2017):
1. Nirburgring Nordšlajfe
2. Makau Guja
3. Monca