Serbiaring na licu mesta: WTCR predstavljen u Barseloni, nezapamćeno interesovanje medija

Formalno i ceremonijalno, i Svetski kup turing automobila podigao je u sredu zavesu sa svoje pozornice, okupivši gotovo sve svoje pulene (Rob Haf izostao zbog bolesti) i impozantan broj od oko 100 novinara na zvaničnom medija danu na autodromu Katalunja.

Nezapamćeno interesovanje medija za ovaj događaj prati i osetno uzbuđenje uoči starta sezone, koje vlada među svim njegovim protagonistima. Vrlo je čvrst utisak da organizator nove serije ovog puta raspolaže nečim zaista kvalitetnim i da koncept s ovim vozačkim imenima, automobilskim brendovima i podrškom ne može da omane.

Mnogi od WTCR pilota govore da očekuju najbolji šampionat u poslednjih 10 ili 15 godina, pojedini ne oklevaju da kažu da serija ima najjaču startnu listu koja se ikada pojavila u jednom turing takmičenju.

Ne baveći se ocenom ove teze, pominjemo je samo kao ilustraciju raspoloženja koje vlada u WTCR padoku, tako drugačijeg od onog u stilu „samo da se što pre završi“, kojem smo i prečesto svedočili u prethodnim godinama.

U haotičnoj i užurbanoj „borbi za priču“ sa WTCR pilotima, uspeli smo da iščupamo nekoliko pravih intervjua, jer se koncept susreta s njima zasnivao sa grupnim razgovorima. Ovog i narednih dana trudićemo se da objavimo što više od nastalog sadržaja i da time pružimo što kompletniji uvid u WTCR zbivanja i stanje duhova pre početka sezone u Marakešu.

Vozačka slagalica u Svetskom kupu turing automobila popunjena je i poslednjim imenima. Već smo objavili da će Minihovu treću „hondu“ voziti turing veteran i as Džejms Tompson.

„Bio sam van akcije dve godine, a Minih me je pravo niotkuda pozvao pre dva dana. Trebalo mi je deset sekundi da se odlučim, i evo me ovde. Nadam se da će mi nekoliko sedih i iskustvo koje imam pomoći da se što bolje snađem“, rekao je Tomo, koji je pravo s aerodroma stigao na večernju prezentaciju u Granoljersu, pa nije imao kada da se prilagodi standardima uniformisanja istočnonemačke ekipe, u kojoj je timski kolega Estebanu Gerijeriju i Janu Erlaheru.

Žolt David Sabo kompletirao je dvočlanu postavu Zenge motorsporta. Dvadesedvogodišnjak iz Miškolca je još jedan vozač koji je u svet pravih trka stigao preko simulacija. Prošle sezone je izvezao pola WTCC sezone i nije se izbrukao, dok će u 2018. biti timski kolega Norberta Nađa. Zoltan Zenge je u svakom slučaju ostvario svoju najveću ambiciju – ponovo ima svemađarsku postavu.

Iz obilja informacija do kojih smo juče došli, pominjemo i neprijatnu vest. Iako su tri trke po vikendu jedna od najbitnijih novina Svetskog turing kupa, prvi, subotnji sprint neće biti uživo prenošen na Eurosportu, već će moći da se prati na strimovima posredstvom društvenih mreža. Komentar o tome – neki drugi put.

Zbivanja u Španiji nastavljaju se danas, test vožnjama u prvoj turi od 9 do 13h i drugoj, od 14 do 17h.

Vremena se mogu pratiti na linku:
http://livetiming.alkamelsystems.com/circuitcat/

Opšte je rašireno verovanje da će se na tim probama više skrivati mogućnosti pojedinih automobila, nego što će se pokazivati prava snaga. Opet, mere balansa performansi još nisu objavljene, tako da sve rezultate treba shvatati krajnje, krajnje uslovno.

Izvesni timovi ne kriju da nemaju posebno šta ni da testiraju. Na primer, Gabrijele Tarkvini nam je rekao da nije ni u prilici da danas ide na neku krupniju kilometražu, niti na ekstremnija naprezanja, jer je u njegov „hjundai“ već ugrađen trkački motor koji će se vrteti i u Maroku. Italijan poznaje svoju trkačku spravu kao niko drugi – on ju je i razvijao od prvog dana – mada priznaje da bi voleo da stekne još iskustva na Jokohama pneumaticima.

S druge strane, Fabricio Đovanardi i Đani Morbideli iz Mulzan rejsinga žarko žele što više krugova u svojim „alfama“. Đovanardi je kazao da mu nisu cilj blistava vremena, već da stekne pravi osećaj u automobilu, pa da odatle krene dalje. Utisak je da će „đulijeta“, zahvaljujući veteranima koji su u stanju da je konačno ozbiljno unaprede, ući u svoju najozbiljniju razvojnu kampanju otkako je uopšte napravljena. Istina, za to su potrebni i resursi, a Ferarisov poduhvat još nema nikakvu podršku Alfa Romea.

Više kilometara želeli bi i puleni Audi sport Leopard Lukoil tima, Žan-Karl Verne i Gordon Šeden. Iz raznih razloga, njihov dosadašnji test program trajao je skromna tri-četiri dana, pa belgijskoj ekipi ne bi loše došlo više uvida u sopstvene mogućnosti.

Još jedna crtica za kraj. Apsolutno najveći aplauz od svih WTCR pilota na prezentaciji u Granoljersu dobio je – Tijago Monteiro. Zvučalo je to i dirljivo, a s obzirom na to šta je sve Portugalac preturio preko glave, nije nikakvo čudo. On je već danas napustio Barselonu i ide u Sjedinjene Države, gde nastavlja oporavak.