Sidnej, nedelja: Perkat osvojio drugu, Meklohlin treću trku vikenda

U nedeljnom programu Australijskog šampionata superautomobila u Sidneju vožena su dva sprinta od po 130 kilometara, prvi je osvojio Nik Perkat u “holden komodoru”, a drugi Skot Meklohlin za volanom “ford mustanga”.

Dan je na Sidnej motorsport parku otvoren kvalifikacijama. Pol-poziciju za trku 2 osvojio je sedmostruki šampion serije Džejmi Vinkap (1:28.075) ispred Red bul Holden timskog kolege Šejna van Gisbergena (+0.012). Drugi startni red formirali su DJR Penske piloti Meklohlin (+0.064) i Fabijan Kultard (+0.479).

Na finalnim 15-minutnim kvalifikacijama briljirao je Meklohlin, izvezavši krug za 1:27.919, što je najbolje vreme koje je jedan Superautomobil ikada postigao u Sidneju. Vinkap je kasnio 92 hiljadita dela sekunde, Van Gisbergen dve desetinke, a četvrto mesto zauzeo je Tikfordov Li Holdsvort.

U trci 2 Perkat je priredio iznenađenje i u automobilu Bred Džons rejsinga trijumfovao u svom dvestotom startu u kategoriji. S pol-pozicije je poveo Vinkap, koga je Perkat sustigao i pratio s bliskog odstojanja, a zatim u 14. krugu skrenuo u boks i zamenio sve četiri gume.

Vinkap je izveo isti potez jedan krug kasnije, kada su na njegov “holden” montirana samo dva nova pneumatika na desnoj strani. To je donelo uštedu u vremenu na pitlejnu, ali je Perkat u nastavku trke imao bolje gume i prestigao je Vinkapa u 22. krugu, da bi tokom preostalih 10 krugova stvorio prednost od 3,181 sekunde.

Ni Perkat ni njegov BJR tim nisu pobeđivali od 2016. godine.

Odluka o osvajaču trećeg mesta doneta je u četvoromeču Meklohlin (+16.446) – Čaz Mostert (+19.768) – Dejvid Rejnolds (+21.962) – Kameron Voters (+23.046). Aktuelni šampion startovao je na lošijem setu pneumatika, a u završnici trke izborio se za treći stepenik podijuma zahvaljujući montiranim svežijim gumama.

Mesta od sedmog do devetog popunili su Van Gisbergen, i bivši prvaci Mark Vinterbotom u “holdenu” i Džejms Kortni u “mustangu”. Kortniju je to prvi top 10 plasman otkako vozi za Tikford/Bust mobil.

U trećoj i poslednjoj trci vikenda Meklohlin je iskoristio pol-poziciju i u prvoj fazi trke Vinkapu je odmakao 5 sekundi.

Vinkap je u 13. krugu otišao u boks, gde su mu montirane dve nove gume. Meklohlin je na svoj obavezni pitstop čekao još četiri kruga i iz garaže izašao s četiri nova pneumatika.

Duže zadržavanje u boksu srezalo je prednost branioca titule na samo sekund, ali mu je bolje stanje guma omogućilo da ponovo odmakne.

Holdsvort je štedljivo trošio gume u prvim dvema trkama vikenda, pa je na raspolaganju imao četiri nova pneumatika za kraj. U boks je skrenuo poslednji, u 19. krugu. Na stazu se vratio kao dvanaesti, da bi u narednih sedam krugova napredovao deset mesta. Na cilju je kasnio samo 1,5 sekund za Meklohlinom, čiji je sestrinski “mustang” bezuspešno pokušavao da ulovi.

Trkaču s Novog Zelanda to je bila 46. pobeda u Superautomobilima. Njegov timski kolega Kultard zabeležio je jedino odustajanje u trećem sprintu zbog problema s menjačem.

Vinkap je kraj karirane zastave prošao treći, uz zakašnjenje od 11,250 sekundi. Rejnolds je osvojio četvrto mesto za tim Erebus (+24.428), a na bliskom odstojanju sledili su ga Vinterbotom (+25.647) i šestoplasirani Van Gisbergen (+26.517).

Posle pet ovosezonskih trka, Meklohlin u generalnom vodi sa 574 boda, 49 više od Vinkapa. Na tabeli slede Mostert, Voters i Rejnolds.

Zahvaljujući značajno boljem skoru u Sidneju, Red bul Holden rejsing popeo se na prvo mesto u ekipnom poretku i ima prednost od 50 bodova u odnosu na DJR tim Penske.

Sledeća, po redu treća runda šampionata zakazana je za 18/19. jul na Vinton trkalištu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*