Silverston klasik 2018: Haf pobedio u “lotus kortini”, Rajdel drugi na superturing trkama

Jakob Ebrey Photography

Ovogodišnji Silverston klasik, globalno najveća manifestacija posvećena istorijskim trkačkim automobilima, održan je od 20. do 22. jula i protekao je u znaku obeležavanja 60. godišnjice Britanskog prvenstva turing automobila.

Tokom trajanja festivala održana je ukupno 21 trka, a četiri među njima bile su namenjene samo turing kategoriji i evocirale su uspomene na različite periode BTCC istorije. Kao šlag na torti, upriličena je i parada u čast “dijamantskog jubileja” serije.

Prva turing trka obuhvatala je automobile zapremine do 2 litra (pre 1966. godine), druga američke muskulozne automobile iz istog perioda (Transatlantski trofej), u Histo čelendžu nastupili su protagonisti epohe 1966-1990, a šlag na torti predstavljao je Superturing trofej za vozila izrađivana do 2006.

U turing takmičenjima učestvovalo je preko 150 automobila, originalnih BTCC trkačkih sprava ili njihovih vernih replika.

Doprinos proslavi jubileja dalo je šest BTCC šampiona: Džon Ficpatrik (iz 1966), Džon Kleland (1989, 1995), Tim Harvi (1992), Rikard Rajdel (1998), Džejson Plejto (2001, 2010) i  Ešli Saton (2017).

Aktuelni branilac najznačajnije titule na Ostrvu, Saton je učestvovao u Superturing trofej trci u sklopu manifestacije i time ispunio dečački san da konačno vidi “čime su se to momci igrali devedesetih”.

Saton je vozio “hondu akord” iz 1996, a među suparnicima su mu bili Rajdel, u nekadašnjem šampionskom “volvou S40”, i Kleland u “vektri”. Rajdel je bio posebno dirnut povratkom za volan sprave s kojom se pre 20 godina popeo na BTCC tron: “Dve su decenije otkako sam osvojio titulu u “volvou S40″ i mogu vam reći da osećam da je auto i sada brz koliko je onda bio.”

Jakob Ebrey Photography

Harvi je za nastup na Silverston klasiku odabrao tehniku iz drugog vremena i vozio je “rover SD1”, legendu iz osamdesetih.

Nastariji živi BTCC šampion Ficpatrik i rekorder po broju pobeda u kategoriji Plejto učestvovali su u nedeljnoj paradi, čija je povorka brojala 60 automobila, od prvog šampionskog “ostina vestminster” iz 1958, do sadašnjeg branioca krune “subarua levorg”.

Na paradi se pojavio i znameniti superturing “volvo 850 karavan” – naravno, vozio ga je Rajdel.

Trke u sklopu Silverston klasika vozile su i superzvezde turinga, Rob Haf i Stiv Soper. Obojica su se odlučili za “lotus kortinu” u klasi do dva litra, s tim što je Haf nastupio i u značajno drugačijoj spravi – “ford falkonu”, u kategoriji Transatlantski trofej pre-1966.

Jakob Ebrey Photography

Savremeni BTCC pilot Sem Tordof trkao se u “ostinu” i u “poršeu”.

Haf je osvojio dve pol-pozicije, jednu u muskuloznom “falkonu” #8 čiji je kokpit delio s Trevorom Baklijem i drugu u “kortini”, u kojoj mu je partner bio Endi Volf.

U trci za Transatlantski trofej posada Haf-Bakli klasifikovana je kao četvrta. WTCR as i bivši WTCC šampion doživeo je punu satisfakciju u klasi do 2 litra, u kojoj je zabeležio trijumf u “kortini” #13. To je bio jedan od najpopularnijih rezultata takmičarske nedelje.

Ponovo u svom “volvou S40”, Rajdel je osvojio superturing pol-poziciju, s prednošću od samo 4 stotinke u odnosu na konkurentski “akord”. Ipak, Šveđanin je i subotnju i nedeljnu trku završio kao drugi, iza japanskog modela koji je vozio Džejms Dod.

U nedelju je na podijum kao treći u klasi izašao Kleland u “vektri”, što je takođe bio publici drag rezultat, koji je osnažio nostalgične uspomene na vrhunce superturing dana.

Organizatori Silverston klasika planiraju još spektakularniji događaj za 2019, a provizorni datumi već su utvrđeni za period od 26. do 28. jula.