Simona de Silvestro napušta Superautomobile

Švajcarska pilotesa Simona de Silvestro neće voziti punu sezonu Australijskog prvenstva superautomobila 2020.

Ona je u kategoriji debitovala 2015. godine, gostujući na Bathurstu 1000 zajedno s Rene Grejsi. Ovaj tandem dama vozio je Prodrajv “ford falkon”.

Sezonu kasnije, ponovljeno je gostovanje dueta De Silvestro – Grejsi na “Velikoj trci”, ali tada u fabričkom Nisan timu, sa modelom “altima”.

Od 2017, a zahvaljujući sponzorstvu kompanije Harvi Norman, Simona ima pun angažman u Superautomobilima kao jedan od četiri člana zvanične ekipe Nisana.

Kako su za 2019. Japanci ukinuli fabričku podršku programu, Švajcarkinja je ove godine, u svojoj trećoj kompletnoj sezoni u kategoriji, zvanično branila boje privatnog tima Keli rejsing.

Keli rejsing je najavio da će u 2020. preći na “ford mustang” i da će srezati trkačku operaciju sa četiri na dva automobila. Simoni je na kraju 2019. ionako isticao ugovor, pa je i po tome bilo moguće predvideti da za nju tu neće biti mesta.

Iako je njeno ime dovođeno u vezu s drugim sedištima u najvažnijem prvenstvu Australije – između ostalih, u Tikford rejsingu – ona je krajem septembra već obezbedila ulogu test i razvojnog vozača Porše tima u Formuli E, seriji u kojoj je upisala startove u 2014/15.

Zato je sada i potvrdila da joj mesto na startnoj rešetki Superautomobila 2020. nije cilj: “Neću biti na startu iduće sezone. S jedne strane, to jeste malo nesrećno jer osećam da nismo ispunili sve ciljeve ovde u Australiji.”

“Došla sam u Australiju, trkala se tu tri godine, a onda se ukazala prilika s Poršeom i potpisala sam. To je za mene zaista velika stvar. Dosad sam uvek bila blizu, ali ne i tamo gde je trebalo, pa mislim da u ovoj prilici konačno mogu da postižem ono o čemu sam oduvek sanjala i da se borim za titule i pobede u trkama.”

“Na kraju krajeva, potreban vam je i tim s kojim ćete osećati isto, tim koji vam pruža potrebne šanse, a osećam da u tome baš nismo uspeli u tri godine koliko sam provela u Australiji.”

Kakav je bilans 31-godišnje automobilistkinje u Superautomobilima? Prvi top 10 rezultat s “nisan altimom” postigla je tek pa poslednjoj rundi prošle sezone, na ulicama Njukasla. Ove godine upisala je još jedno deseto mesto, kao i sedmu poziciju na trci u Oklendu, što joj je i najbolji pojedinačni plasman.

Simona de Silvestro bi dogodine umesto punog angažmana u Superautomobilima više volela da se vrati u seriju kao suvozač i u tom svojstvu startuje na trima enduro rundama, uključujući Bathurst 1000.

“To bih baš jako želela. Trkanje je toliko dobro, mislim da je neuporedivo s bilo čime drugim. Iskreno, mislim da će mi stvarno nedostajati, automobili su divni i zabavni za vožnju, konkurencija je žestoka i baš kul i to sam zaista volela u Superautomobilima. Ako uspem da nešto izvedem i učestvujem na enduro rundama, to će biti izvanredno.”