“Sitroen C4 laundž” debituje u Super TC2000 šampionatu (VIDEO)

Na autodromu Oskar i Huan Galves u Buenos Ajresu ovog vikenda startuje šesto izdanje Super TC2000 serije, tehnički najnaprednijeg i najspektakularnijeg šampionata Argentine i Južne Amerike.

Početak sezone je istorijski događaj za lokalnu filijalu Sitroena, koja se prvi put uključuje u ovo prvenstvo sa tri trkačka “sitroena C4 laundž”. Piloti su Esteban Gerijeri, Hose Manuel Ursera i Martin Mođa, zvanični naziv ekipe je Sitroen total rejsing Super TC 2000 tim, a automobili su predstavljeni u El Palomaru, gde se proizvode njihove putničke verzije za lokalno tržište.

“C4 laundž” je limuzinska varijanta “sitroena C4”, dosad u Argentini prodata u 25 hiljada primeraka. Nekoliko kadrova sa promocije trkačkog modela i njegovog prvog testa možete videti na ovom snimku:

Kalendar STC2000 šampionata u 2017. predviđa 12 trkačkih vikenda širom Argentine, a program je tradicionalno raznovrstan i uključuje i sprint i trke dužeg formata, vožnju po dnevnom i veštačkom svetlu, namenski izgrađene autodrome i ulične piste.

Trkački “sitroeni C4” prvi put su izašli na asfalt na probama na stazi Oskar Kabalen. Model je tek u početnoj fazi razvoja, timu preostaje da mnogo nauči i napreduje, mada je rečeno da Sitroen ne ulazi u STC2000 da bi samo učestvovao, već da bi ga osvojio i da je motivacija visoka.

“Počeli smo razvoj “sitroena C4 laundž”, tokom svakog novog testa razumećemo ga bolje i otkrivaćemo njegov potencijal”, kazao je 32-godišnji Gerijeri, najpoznatiji vozač ekipe, koji će ove godine biti angažovan i u WTCC programu sa Kamosovim “ševijem”. “To ne znači da nismo konkurentni – očekivanja su brojna i postoje s razlogom, pogotovu u mom slučaju, jer posedujem veliko vozačko iskustvo. Moram da nosim tu dodatnu dozu pritiska i da je pretvorim u našu prednost.”

“Na otvaranju šampionata u Buenos Ajresu debitujemo s novim automobilom, na nama je posebna pažnja, ali mi smo samouvereni. Ekipa je zaista moćna s tehničke i personalne strane, što će biti ključno u razvoju automobila. Očekuje nas uzbudljivo prvenstvo, koje uključuje i staze koje mi se mnogo sviđaju, Terme Río Ondo ili Potrero de los Funes, na kojima se nadam da mogu da se borim za vrh”, istakao je Gerijeri.

Njegov sedam godina mlađi kolega Ursera ocenio je da se brzo adaptirao na automobil i dodao: “Vrlo je zanimljiv, mada će biti potrebno nekoliko trka da sve dovedemo na svoje mesto. Ipak, mislim da ćemo se za pozicije u vrhu boriti ranije nego što i sami mislimo. Cilj ekipe jeste da se bori za titulu, meni je ovo treća godina u kategoriji i veoma sam samouveren.”

Još tinejdžer, Mođa je najmlađi pilot oficijelne ekipe Sitroena, a svoj angažman vidi kao veliku profesionalnu priliku. “U timu sam sa dvojicom izvrsnih i profesionalnih trkača, težimo da budemo protagonisti u ovoj seriji. Izazov je nastupiti u kategoriji tako konkurentnoj kakva je Super TC2000.

Kao STC2000 debitant, 19-godišnji trkač ovako vidi glavne razlike u odnosu na automobile koje je ranije vozio: “Na raspolaganju je veća doza snage, “sitroen C4 laundž” brže napada pravce i ima veću brzinu u krivinama, ali ima i mnogo jače kočnice. Na prvim testovima bio sam veoma zadovoljan, auto ide dobro i ima ogroman potencijal. Moja je strategija da šampionatu prilazim od trke do trke, polazeći od manjih ciljeva ka većim. Taj pristup mi je dosad donosio dobre rezultate i neću ga menjati.”

Rukovodioci tima otkrivaju da je već postavljena godišnja strategija evolucije “sitroena C4 laundž”. Najznačajnijim smatraju to što je auto razvijan od nule, a na prvom izlasku na asfalt nije ispoljio nijedan mehanički problem. Ponašanje vozila ocenjeno je kao dobro, “urođenih mana” nema, “sitroen” je, tvrdi se, stabilan i relativno brz. Godišnji napredak odvijaće se po fazama, od trke do trke, a cilj je da u završnici sezone sprava bude zaista moćna i konkurentna.

Ekipa veruje da današnja tehnologija skraćuje vreme potrebno za razvoj i omogućuje daleko brže dostizanje željenih rezultata. Na debiju u Buenos Ajresu ona očekuje najmanje dva svoja automobila u prvih 10, što za početak zvuči prilično ambiciozno. U timu to smatraju razumnim.

“Pred nama je dugačak put, ali u ovu kategoriju smo ušli da bismo pobeđivali, i na to ne želimo da čekamo predugo. Mnogo se trudimo, imamo trojicu odličnih vozača i u Buenos Ajres idemo po logične i ambiciozne rezultate. Auto je tek rođen i mora još mnogo da se razvija”, rekao je direktor postave Havier Čabatari.

Super TC2000 kategorija važi za seriju u kojoj se takmiče najbolji koje Argentina ima. Svi voze unificirane Radikal V8 motore od 2,7 litra i (najmanje) 450 KS, koriste istu X-trek šestostepenu sekvencijalnu transmisiju i Pireli pneumatike, a ekipama i proizvođačima preostaje rad na šasiji, aerodinamici i podešavanjima.

U prethodnih pet sezona postojanja ove discipline trijumfovali su: Hose Marija Lopes (ford) 2012, Matijas Rosi (tojota) 2013, Nestor Đirolami (pežo) 2014. i 2015, te Agustin Kanapino (ševrolet), 2016. godine.