Siže jedne biografije: (Skoro) sve o Nestoru Đirolamiju

Argentinski trkač Nestor Đirolami nije nepoznato ime na svetskoj turing sceni. Sa dva WTCC starta u 2015. probio je led u globalnoj seriji, a na Motegiju će prvi put u kategoriji nastupiti u fabričkom automobilu, pošto mu je Polstar Cijan rejsing poverio kokpit “volvoa S60 TC1” za japansku rundu šampionata.

Debi u švedskom automobilu može da se pokaže kao važan korak za dugoročniji povratak dvostrukog STC2000 prvaka na globalnu pozornicu. On ne skriva ambicije da sezonu 2017. provede u WTCC-u, ali u celosezonskoj kampanji.

Kako WTCC promoter traži sledećeg brzog Argentinca, isplati se malo bolje upoznati karijeru 27-godišnjeg trkača, koji bi u slučaju srećnog spoja interesa dogodine mogao da se zaputi stazom na kojoj je Hose Marija Lopes već ostavio zlatne tragove.

440782Đirolami je rođen 22. maja 1989. u gradiću Isla Verde, u provinciji Kordoba.

U Argentini je godinama živeo u Buenos Airesu, a kako se ove godine takmiči u Brazilu, preselio se u Sao Paulo.
Nadimak Bebu dobio je još kada je kao najmlađi učesnik debitovao na trkačkoj sceni.

Poput većine argentinskih pilota, prvo je seo za volan kartinga od 50 kubnih centimetara, i to kada su mu bile samo tri godine. U različitim provincijskim i nacionalnim karting kategorijama takmičio se do 2005, prvi naslov osvojio je sa 10 godina, a uglavnom je završavao kao šampion ili vicešampion.

U takmičenja automobila prešao je 2005. i krenuo je od nacionalne Formule Reno 1.6. Godinu dana kasnije, postao je viceprvak te serije, kao i “budžetskije” kategorije Formula Reno plus. Iste sezone, debitovao je u Evropi: za tim Jencer motorsport vozio je trku Italijanske Formule Reno 2.0 u Monci i na cilj stigao šesti.

peugeot 408U argentinskoj TC2000 seriji (preteči današnje Super TC2000) prvi put je startovao 2007. godine, za volanom “honde sivik”. Otad neprekidno nastupa u automobilima s krovom i prekrivenih točkova, u različitim nacionalnim kategorijama, među kojima su i Turismo karetera, Top rejs i Turismo nasional.

Prvi profesionalni angažman pružio mu je oficijelni TC2000 tim Renoa 2009. godine. Posle dve sezone provedene u ekipi Honde, Pežo ga je regrutovao 2012. i tu je dostigao najslavnije trenutke na nacionalnoj sceni. U 2013, prvoj sezoni Super TC2000 šampionata, završio je treći, 9,5 poena iza konačnog šampiona Pečita Lopesa. Dve uzastopne STC2000 titule izborio je 2014. i 2015. u “pežou 408”.

U Trci tandema Brazilskog stok šampionata 2015. na pisti Gojanja startovao je zajedno sa Rikardom Maurisiom i kroz cilj je prošao prvi. Posada koju su činili Hose Marija Lopes i Karlos Kaka Bueno završila je četvrta.

khodair_dacosta_girolami_mauricio_winterbottom_gomesPrvi WTCC test Đirolami je izvezao za Lada sport u maju 2015. na Hungaroringu. Njegov i Lopesov put ponovo su se ukrstili iste godine u Svetskom turing šampionatu. Nestor je nastupio na slovačkoj i portugalskoj rundi u privatnoj “hondi” švedskog Nika rejsinga i oba puta je osvajao bodove.

U 2016. Bebu se takmiči u Brazilskom stok prvenstvu i sa rezultatskog stanovišta ne izgleda da je odlazak iz Argentine bio pametan potez. Bodove je osvajao u samo dve od šest trka, ima tek jedan top 10 plasman i trenutno je 28. u šampionatu. S obzirom na takav bilans, nije čudno što Đirolamija interesuje da promeni sredinu. Iznenađujući test za Polstar Cijan rejsing upriličen dan posle WTCC trka na Termama, pa zatim i predstojeći debi na Motegiju, mogli bi biti pravi koraci u tom cilju.