Skalvini: Udario sam u zid sa 190 km/h, “kupra” mi je spasla život!

Subotnji sprint TCR Italija na Valelungi obeležio je težak udes Erika Skalvinija, koji je s “kuprom DSG” iz još neutvrđenih razloga sleteo s piste i udario u ogradu brzinom od 190 km/h.

Upropašteni automobil odbio se natrag i poprečio preko staze, a Skalvini je iz olupine izašao sam i nepovređen.

U dramatičnom udesu razbacane su i gume poređane ispred čelične barijere, asfalt je prekriven peskom i krhotinama i sve to je u kratkom roku bilo nemoguće dovesti u red.

Kolonu je zato povelo sigurnosno vozilo i na njenom čelu ostalo je do prelaska distance koja obezbeđuje punu kvotu bodova, a zatim je trka prekinuta.

Srećni vozač Skuderije đirasole smatra da mu je čvrsta konstrukcija španskog automobila sačuvala glavu, a osim bolova, trenutno ga pomalo muči i mogućnost da je njegova takmičarska sezona okončana.

“Posle nekoliko dana počinjem da osećam bolove od udarca”, priča Skalvini za italijanski Motorsport.com. “Bilo je vrlo gadno, ali se savršeno sećam svega. Posle sam sam otišao do medicinskog centra, da me pogledaju, kao i do komesara trke, da im objasnim šta se desilo.”

“Bio sam u zavetrini Muđelijeve “honde” i napadao sam, nalazio sam se na najbržem delu piste i auto je počeo da gubi prianjanje na skretanju udesno. Držao sam nogu na gasu pokušavajući da ga povratim, ali se on odjednom okrenuo, a na tom mestu nema staza za izletanje, nema šljunka i peska koji može da vas uspori. Ograda je vrlo blizu i zato sam je udario zadnjim krajem sa 190km/h, a onda se odbio natrag na pistu.”

U tom trenutku, mestu udesa rapidno se pribIižavala kolona od desetak pratilaca. Opet kao čudom, uprkos oblaku prašine koji se podigao, svi su uspeli da izbegnu rikošetiranu “kupru”. Pojedini vozači su zbog toga sišli s piste, među njima i Frančeska Rafaele, koja je bez ikakve kontrole “preletela” koju stotinu metara preko trave i ponovo se našla na asfaltu. Srećom, italijanska tinejdžerka nikoga tom prilikom nije pokupila, niti je nju s boka udario nailazeći “hjundai” Maura Gvastamakje.

I Andrea Arđenti je s “opelom” sišao na travu i uspeo da eskivira Skalvinijev auto, ali kritičnu krivinu nisu svi prošli bez posledica. Najgore je prošao Danijele Kapelari, koji se mestu udesa približavao u kokpitu “golfa”.

Ovo je njegovo svedočenje: “Nisam video istaknute žute zastave, zauzeo sam uobičajenu putanju i našao sam se ispred zida od prašine, pa sam pokupio jednu od guma iz ograde – ne znam kako, ali se odvojila od gomile. Okrenuo sam se za 360° i polomljen je ceo prednji kraj automobila, ali je moglo da bude i mnogo gore da sam pogodio Skalvinijevu “kupru”. Nije se videlo ništa, a to je brza sekcia, mislim da samo čudom nije bilo mrtvih ili ozbiljno povređenih!”

Izbegavši potencijalnu tragediju, Skalvini uveliko analizira šta je moglo da izazove udes: “Moje je mišljenje da se sa šljunkom u koji možete da utonete mogu izbeći određeni incidenti. Moj udes bi verovatno bio manje gadan, mada mi tek treba da shvatimo njegove stvarne uzroke. Telemetrija pokazuje da nije bilo nikakvih mehaničkih defekata. Može da se pretpostavi da je guma ispuštala vazduh, da je popustila, ili da je taj deo piste bio izuzetno prljav, jer su pre nas vozile i druge kategorije.”

“Izvesno je da sam u tom krugu radio sve kao i u prethodnim – isti su bili brzina, ugao zakretanja volana, putanja… Opet, auto je sleteo i ne mogu da sebi objasnim zašto. Ništa ne mogu da isključim, ali mislim da nije bila moja greška. U suprotnom, videli bismo to na osnovu prikupljenih podataka.”

“Spasen sam zahvaljujući automobilu. Kupra rejsing je izvela fantastičan posao sa sigurnosnom ćelijom i komponentama, inače ne bih bio ovde da o tome ovako smireno govorim. Na Spa sam se jednom prevrnuo u “abartu 500″, ali ne pri ovoj brzini. Zato je udes na Valelungi verovatno najopasniji koji mi se desio u karijeri.”

Skalvini se ovoj sezoni priključio od drugog takmičarskog vikenda, kako bi odbranio naslov nacionalnog šampiona u TCR DSG kategoriji. Po svemu sudeći, njegova kampanja je na Valelungi završena, iako auto – to zvuči neverovatno – ipak nije totalizovan.

“Problem je što je sada šampionat završen. Rezultati na stranu, treba da shvatim da li ću moći da vozim na poslednje dve runde, jer je auto moguće opraviti, ali ne znam koliko je isplativo da se to uradi. Odlučićemo s ekipom, ali mi je mnogo žao zbog svega, naročito zbog ekipe.”

Šef Skuderije đirasole, Tarčizio Bernaskoni, tek treba da proceni šta dalje da se radi sa slupanom “kuprom DSG”.

On ističe da mu je najvažnije da je vozač ostao čitav: “Svi smo odahnuli. Bio je to zaista zastrašujući incident i pre svega mi je važno da je Erik dobro. Sada ćemo pokušati da shvatimo kako da nastavimo, jer je auto očigledno u lošem stanju. Uz mnogo posla, u teoriji se može opraviti, ali to ne bi bilo mnogo isplativo. U udarcu su razbijeni i motor i menjač, zato ćemo ovih dana proceniti šta da radimo jer se sledeća runda vozi u Monci za mesec i po dana.”

“U svemu ovome vidim i pozitivnu činjenicu, koliko su trkački automobili danas sigurni. I zaista sam srećan što sam povezan s tako važnom markom kakva je Kupra rejsing, jer je u ovom slučaju moj pilot na raspolaganju imao vozilo koje mu je spaslo život.”