Skinuta kamuflaža: Ovako izgleda “ford mustang” superautomobil (VIDEO)

Potpuno novi i prvi “ford mustang” namenjen takmičenju u Australijskom šampionatu superautomobila predstavljen je u zvaničnoj boji Fordovog performantnog odeljenja.

Dosad je izazivač “Plavog ovala” za sezonu 2019. mogao da se vidi samo u kamuflažnoj livreji, korišćenoj na testiranjima.

Projektovanje, izradu, homologaciju i razvoj “mustanga”, prvog kupea u epohi Superautomobila, izneli su Ford, Fordovo performantno odeljenje, kao i ekipe DJR Penske i Tikford rejsing Australija.

Šest “fordova” biće prijavljeno za Superautomobile 2019. Dva “mustanga” na staze izvodi DJR Penske, za koji nastupaju Skot Mekloflin i Fabijan Kultard, tri Tikford, čije boje brane Čez Mostert, Kameron Voters i Li Holdsvort, a jedan automobil ima 23Red rejsing, čiji je pilot Vil Dejvison.

“Danas pokazujemo navijačima kako zaista izgleda “ford mustang” superautomobil, spreman za takmičenje u Superautomobilima”, kazao je direktor DJR tima Penske Rajan Stori. “Ovaj projekat ne bi bio moguć bez podrške Forda Australija, Fordovog azijsko-pacifičkog dizajnerskog studija i ključnog angažmana Fordovog performantnog odseka u Sjedinjenim Državama.”

“Ponosan sam na naš severnoamerički tim i na tim u Australiji”, istakao je Viktor Novak, predstavnik Ford performansa. “Za razvoj superautomobila koristili smo iste procese kao kod Naskar “mustanga”, ili “mustanga” GT4. Takav razvoj već se dokazao u drugim programima – na primer kod modela “ford GT” na Le Manu.”

Mekloflin je branilac krune u najznačajnijoj seriji u Australiji i njemu se dopada što u novu misiju kreće s novim modelom legendarnog imena: “Baš je kul što u Adelejd idem kao šampion, a meni, ekipi i svima u ovom projektu uzbudljivo je što naslov mogu da branim s novim “ford mustangom”, koji se vraća u turing trkanje u Australiji. Mislim da u rukama imamo dobro oružje.”

U ogranku Forda za Australiju i Novi Zeland s ponosom ističu da “mustang” pripada trkačkoj pisti, s čime se slaže i prvi čovek Superautomobila Šon Simer: “Mustang” otvara novu eru u našoj seriji. To je proizvod koji već vidite na ulici, uspešan je i globalno i u Australiji i kao trkački automobil fantastičnog izgleda dosegnuće i do mlađih i do starijih generacija.”

Uskoro će biti prikazane i prave trkačke livreje Fordovih superautomobila: 23Red rejsing svoje ratničke boje otkriće u petak, a DJR Penske u ponedeljak. Tikford rejsing će automobile predstaviti pojedinačno: jedan u subotu, drugi u utorak, a treći tek na predsezonskom testu na Filip Ajlendu, 14. februara.

Šampionat Superautomobila 2019. otvara trka Adelejd 500, na rasporedu od 28. februara do 1. marta.

Novu eru u tom takmičenju najavljuje i sledeći video: