Skot Mehlohlin treći na prolećnom Indikar testu u Ostinu!

Foto: Chris Grayten (Getty Images)

Turing superstar DJR tima Penske Skot Meklohlin postigao je senzacionalno treće vreme na prolećnom Indikar treningu na autodromu COTA u Ostinu.

Dvostruki i aktuelni šampion Australijskih superautomobila u Teksasu je tek drugi put u životu seo u kokpit Penskeovog “dalara ševroleta”

Test u Ostinu bio je dvodnevni, ali je hladno, kišno, maglovito i vlažno vreme u utorak “prikočilo” pilote i obesmislilo svaku ozbiljnu akciju. Zato je satnica za sredu izmenjena, trajanje sesije je produženo na preko 6 sati i jedino su tog dana 27 učesnika testa vozili relevantna vremena.

Meklohlin je u sredu prešao 61 krug, a prilikom 58. prolaska pistom štopericu je zaustavio na 1:47.263. To ga je popelo na treću poziciju i smestilo pola sekunde iza najbržeg, Penske kolege Vila Pauera i 2,6 desetinke iza drugoplasiranog Aleksandera Rosija.

Novozelanđanin je za sobom ostavio ljude s višedecenijskim stažom u formulama, među njima i etablirane Indikar asove i šampione poput Skota Diksona, Džozefa Njugardena, Simona Paženoa i Rajana Hanter-Reja, Kart prvaka Sebastijana Burdea i Indi 500 pobednika Takumu Sata.

Meklohlin je bio prezadovoljan onim što je pokazao u Ostinu i bio je veoma raspoložen da ispriča svoje najsnažnije utiske: “Brzo je i toliko je jako prianjanje da to vašem telu predstavlja napor. Mnogo sam trenirao da bih bio spreman za to.”

“Zadovoljan sam automobilom, u njemu mi je bilo stvarno ugodno, imao sam dobru poziciju sedenja i sve ostalo. To je idealno jer neću još mnogo puta ući u taj automobil pre Indi gran prija.”

“Tim Penske sve čini da se osetim dobrodošlim i bilo je sjajno. S njima sam vežbao u simulatoru i to je bilo od velike pomoći u navikavanju na stazu i u upoznavanju nekih odlika automobila. Ali, kada jednom sednete za volan, sve je toliko drugačije.”

Penskeov mladi pulen vrlo je precizno odredio šta ga je u vožnji Indikar formule najviše iznenadilo: “Ukupno prianjanje. Brzina kojom sam mogao da prođem niz S krivina, od četvrte do sedme. Suština je u tome da se nauči kako se koristi aerodinamika, to ranije nisam činio jer nikada ranije nisam vozio formulu. Jedini jednosed u mojoj karijeri bila je Formula Ford. Veoma sam srećan, sjajno se zabavljam i živim svoj san.”

Meklohlin je istakao ulogu Penskeovih stalnih Indikar pilota, Njugardena, Pauera i Paženoa, koji su mu pomogli da se privikne na “dalara ševrolet”: “Bili su stvarno kul i pomagali su mi u svemu što sam ih pitao o pit-stopovima, o tome kako treba da sedim u automobilu, kako da napadam krivine. Bili su tu za mene i to je suština Penske tima.”

“Zaista sam privilegovan što sam u ovoj poziciji i moram da je maksimalno iskoristim, da je zgrabim obema rukama i učinim nešto dobro.”

Američka formula avantura 26-godišnjeg pilota s Novog Zelanda doživeće vrhunac početkom maja, prilikom trkačkog debija u Penskeovom bolidu na Velikoj nagradi Indijanapolisa.