Sneterton, trka 2: Turkington ponovo bez pravog rivala

Vozač „folksvagena CC“ Kolin Turkington osvojio je i drugu trku na Snetertonu. Iako opterećen maksimalnim balastom od 75 kg, ponovo je krenuo savršeno sa pol pozicije i do cilja apsolutno niko nije mogao ni da mu zapreti.

I Sem Tordof bio je u prvom startnom redu. Iako nije nosio nijedan dodatni kilogram, vozač BMW-je a startovao grozno i odmah ga je obišao Adam Morgan u „mercedesu“. Dobitak na startu ostvario je i Endi Priol, koji se već posle nekoliko krivina probio na 3. mesto.

Očajan vikend Gordona Šedena nastavio se sudarom sa timskim kolegom već u prvom krugu. „Sivik“ je na zadnjoj strani bio toliko oštećen da se Škot samo dovukao do boksa i parkirao, ostavši bez poena i u drugoj trci na Snetertonu. Kompletan mrak Honde dopunilo je kasnije odustajanje Meta Nila, koji je izdržao početni udes, ali nije mogao da spreči posledično i postepeno raspadanje svog automobila.

Shedden-04 Neal-_0015Vodeća petorka u poretku Turkington-Morgan-Priol-Tordof-Plejto stala je u interval od oko 2,5 sekunde i odvojila se od svih pratilaca, čije su kontakt bitke bile bespoštedne i često haotične.

Hijerarhija na vrhu održala se i u nastavku trke. Turkington je uspeo da odmakne kvartetu sledbenika, a Morgan, Priol, Tordof i Plejto vozili su u zgusnutoj formaciji, angažovani u ofanzivnim i defanzivnim zadacima, gubeći vreme u motrenju na poteze suparnika i zatvaranju mogućih prolaza.

a7a12591-654d-45c7-8579-488ff47da573 Tordoff-02Prvi potez povukao je Plejto: napao je Tordofa u 7. krugu i popeo se na 4. mesto. Minimalna rastojanja među takmičarima u grupi iza Turkingtona nagoveštavala su još preticanja, tu se zaista vozilo na ivici žileta, ali daljih promena pozicija nije bilo. Nervozni Priol nikako nije uspevao da obiđe Morganov „mercedes“, a morao je da se čuva i Plejtoa, koji je takođe morao da pazi na prizor u svojim retrovizorima.

Posle 12 krugova, Turkington je prošao kroz cilj sa 3,140 sekundi prednosti nad Morganom, a sledili su Priol, Plejto i Tordof. Aktuelni BTCC šampion time je stekao 35. pobedu u karijeri u najpopularnijem automobilističkom takmičenju u Britaniji i ona ga je izbacila na drugo mesto u generalnom plasmanu. Lider na tabeli je i dalje Džejson Plejto, sada sa 8 bodova više u odnosu na timskog kolegu iz BMR-a, dok je Gordon Šeden pao na treću poziciju.

Žreb je odlučio da inverzija startnog rasporeda počne od šestoplasiranog u trci 2, što dovodi Džeka Gofa na pol poziciju za poslednju današnju vožnju. Pored njega, prva tri reda popuniće Tordof, Plejto, Priol, Morgan i Turkington.