STCC, Falkenberg: Dominacija “golfa” traje, dve pol-pozicije Ekblomu, jedna Blomstedu

Karavan Skandinavskog turing šampionata – TCR Skandinavija – ovog vikenda se nalazi na stazi Falkenberg, gde se održava četvrta runda sezone 2017.

Na autodromu dugačkom 1,843 kilometra u subotu su vožene kvalifikacije, na kojima je učestvovalo 19 vozača. Od tehnike, prisutno je šest “folksvagena golf”, po pet “audija RS 3 LMS” i “seata leon”, dve “honde sivik” i jedna “kia sid”.

Po specifičnom STCC sistemu, tri kvalifikacione runde dale su osvajače pol-pozicija i formirale su startne rešetke za subotnji prvi, drugi i treći sprint.

U prvoj, petnaestominutnoj sesiji najbrži krug izvezao je Fredrik Ekblom u “folksvagenu” Kristoferson motorsporta, u vremenu 45.106, kojim je osigurao idealnu poziciju za trku 1. Najbliži pratioci bili su mu timske kolege, samo 6 hiljaditih sporiji Fredrik Blomsted i trećeplasirani Juan Kristoferson, tek 3 stotinke iza najbržeg.

Četvrto i peto mesto zauzeli su vozači PWR “seata”, lider šampionata Robert Dalgren (+0.030) i Danijel Haglef (+0.280). Pozicije u prvih 10 i prolazak u Q2 rundu obezbedila su još dva pilota “VW golfa” (Alberg kao šesti, Strandberg kao osmi) i tri vozača “audija” (sedmoplasirani Brink, deveti Olson i deseti Kresner).

Ekblom je krugom od 44.858 postavio najbolje vreme i u Q2 rundi, osvojivši drugu pol-poziciju za nedelju. Na čelu su i u Q2 viđena tri “folksvagena”, čak u istom poretku kao u Q1: Blomsted je kasnio 18 hiljaditih, a Kristoferson 0.137 sekundi. Vizu za Q3 izvadili su i Dalgren (+0.223) i Tobijas Brink (+0.235).

“Golfovi” su obezbedili trostruko vođstvo i u trećoj kvalifikacionoj deonici, u kojoj je Blomsted nadmašio Ekbloma za 25 hiljaditih i stekao pol-poziciju za finalni nedeljni sprint. Treću startnu poziciju za tu trku osigurao je Kristoferson (+0.185), a četvrto startno mesto pripalo je Brinku i “audiju” (+0.899), dok Dalgren zbog tehničkog problema nije ni vozio u petominutnoj Q3 rundi.

Posle kvalifikacionih bitaka s minimalnim vremenskim razlikama, u nedelju će u sve tri trke sa čela krenuti “folksvageni” Kristoferson motorsporta, a možda je jedino iznenađenje što ni u jednom od sprintova s pol-pozicije neće startovati Juan Kristoferson.

Prva mesta u Q1, Q2 i Q3 u STCC – TCR Skandinavija donose i bonus poene, pa su osvajači pol-pozicija upisali po bod.

Od Ekblomovog nedeljnog nastupa zavisi i hoće li dobiti priliku da izveze celu STCC sezonu 2017. Vlasnik Kristoferson motorsporta Tomi Kristoferson najavio je da će zadržati bivšeg fabričkog pilota Volvoa ukoliko ovaj posle četvrte runde serije bude održao realan priključak sa Dalgrenom, koji vodi u generalnom. Juan Kristoferson je trenutno drugi na tabeli, ali on zbog relikros obaveza i juriša na titulu WRX prvaka sveta sigurno propušta dve završne STCC runde, Anderstorp i Mantorp.

STCC trke na autodromu Falkenberg startuju u 11, 13:40 i 15:55 sati. Prvi sprint traje 13, drugi 17, a treći 22 minuta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 + sixteen =