STCC na Falkenbergu: “Golf” nepobediv, slavili Blomsted, Ekblom i Kristoferson

“Folksvageni” Kristoferson motorsporta pokazali su se dominantnim na trkama četvrte runde Skandinavskog turing šampionata, ali zbog eksplozija guma i incidenata ne u istoj meri kao na kvalifikacijama.

Fredrik Ekblom je u subotu osvojio dve pol-pozicije, a njegov timski kolega Fredrik Blomsted jednu. U nedelju su ova dvojica slavila na drugom, odnsono prvom sprintu, dok je u trećoj vožnji trijumfovao Juan Kristoferson i tako su sve tri pobede otišle “golfu”.

U prvoj trci od 10 krugova, Ekblom je odmah pao s prvog na treće mesto, savladala su ga obojica kolega iz tima. Istovremeno, startni incident je odneo pet od devetnaest automobila i izazvao je prekid trke. Kolonu je na restartu predvodilo sigurnosno vozilo, što je oduzelo još takmičarskog vremena, pa je u trkačkom tempu izvezeno samo tri i po minuta! Blomsted, Kristoferson i Ekblom zabeležili su trostruku pobedu, uz vozače “seata” Roberta Dalgrena i Danijela Haglefa na četvrtom i petom mestu.

Ekblom je loše startovao i u trci 2 i obesmislio je i svoju drugu pol-poziciju. Opet su ga prošli Blomsted i Kristoferson koji su se upustili u borbu za vođstvo. Alberg je bacio svoj “golf” u šljunak, što je izazvalo novu intervenciju sigurnosnog automobila. Na restartu je Kristoferson ispravio prvu krivinu, u isto vreme pogrešio je i Blomsted, što je širom otvorilo vrata Ekblomu i njegovim pratiocima, Dalgrenu i Haglefu u “seatima”. Ova trojica su posle 21 izvezenog kruga i završili na pobedničkom postolju. Kristoferson je kroz cilj prošao četvrti, sa skoro 5 sekundi zaostatka, a “audijev” pilot Ruben Kresner bio je peti.

Blomsted je rangiran tek kao četrnaesti, jer je u poslednjem krugu, u vreme kad je bio na četvrtom mestu, doživeo gumi-defekt i silovito je lupio u ogradu. Zbog oštećenja prednjeg dela automobila, on nije ni nastupio na trci 3, u kojoj je trebalo da krene s pol-pozicije.

Treća trka dana dala je trećeg različitog pobednika na Falkenbergu. Najveće izglede za trijumf imao je Ekblom, koji je nasledio idealno startno mesto. On je konačno krenuo kako valja i vodio je do 21. od 27. krugova, kada ga je defekt pneumatika poslao u čeličnu ogradu i zapečatio mu sudbinu. Probušena guma upropastila je i Haglefa, ali je on barem stigao do boksa, zamenio točak, nastavio vožnju i završio trinaesti.

Šansu je iskoristio dotle drugoplasirani Kristoferson, odoleo je pritisku otpozadi i popeo se na najviši stepenik podijuma, prošaviši kroz cilj 0,480 sekundi ispred Dalgrena. Treće mesto zauzeo je Kresner u “audiju RS 3 LMS”, koga su sledile kolege po marki automobila Mike Olson i Tobijas Brink.

Iako na četvrtoj STCC rundi nijednom nije pobedio, čak nije sva tri puta bio ni na podijum, u Skandinavskom turing prvenstvu – TCR Skandinavija – i dalje vodi Dalgren sa 215 bodova, 12 više od Kristofersona. Ekblom je prosuo puno poena tokom trkačkog dana na Falkenbergu, a u generalnom je treći sa 183 boda. U poretku slede Blomsted (123) i Haglef (99). Najbolje rangirani vozač “audija” je šestoplasirani Brink (76).

Sledeća, peta runda serije vozi se na autodromu Karlskoga od 11. do 13. avgusta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


two × 4 =