Stefanovski: Učiniću sve da se odmah probijem na čelo

U nastavku Evropskog kupa turing automobila, koji se ovog vikenda vozi na Zolderu, malo iznenađenje priredio je mađarski trkač Norbert Nađ.

Ranije je najavljeno da će on voziti iznova sklopljeni “seat”, ali je na automobilu imalo mnogo toga da se uradi kad je dovezen na stazu u Belgiji.

Ipak, pulen Zenge motorsporta uspeo je da drugi put u sezoni izveze najbolje vreme u kvalifikacijama i obezbedi pol-poziciju za sutrašnju prvu trku.

“Još ne mogu da verujem. Kad smo stigli ovde nisam imao sklopljen automobil, postojala je samo šasija. Ipak, nisam osećao pritisak, iako sam propustio najveći deo jučerašnjih testova. Pokušao da samo uživam u vožnji i sve je ispalo mnogo lakše”, rekao je Nađ, koji je pol-poziciju osvojio i u Vila Realu, gde je u trkama i slupao svoj prethodni “seat”.

Iako, kao i u Portugalu, kreće s pol-pozicije, Mađar je oprezan u predviđanju rezultata trke, jer su razlike u kvalifikacijama bile srazmerno male.

“Honda” ima odličan start, i to je svima nama veliki problem čitave godine. Moji startovi su sve bolji. Staza nije naročito široka, biće teško preticati, pa će start biti ključan.”

Makedonac Igor Stefanovski bio je odličan na testovima, a iako se žalio na preupravljanje, kvalifikacije je izvezao odlično.

“Moji mehaničari su obavili sjajan posao i veoma sam srećan zbog druge startne pozicije. Ipak, trka je sutra i svi smo veoma blizu. Hvala ekipi, radila je savršeno, videćemo kako će se stvari odvijati sutra. Start je veoma bitan. Malo sam ga provežbao danas, ali i Norbi odlično to radi. Učiniću sve da se odmah probijem na čelo”, ispričao je Makedonac. Idže još ima šansu da se bori za titulu, posebno jer je vodeći Fulin danas imao problem s automobilom i startovaće sa začelja, ako uopšte startuje.

Čovek koji je uspeo da istisne Šrajbera i “hondu” sa treće pozicije jeste vozač Lein rejsinga Fabio Mota.

Portugalac je, pre svega, izrazio divljenje onome što je uradio Nađ, uprkos problemima sa automobilom koje je imao po dolasku na Zolder.

“Norbi zaslužuje to mesto i uspeh u šampionatu i želim mu sve najbolje. Takođe bih čestitao Stefanovskom, koji je bio veoma brz celog vikenda. Moram da pomenem da sam upravo njegovu zavetrinu koristio u svom najbržem krugu u kvalifikacijama, pa sam mogao da vidim i kako koristi stazu. Izgleda da njegov auto dobro funkcioniše, pa će biti veoma ozbiljan konkurent sutra.”

“Moram da kažem da će “honde” sutra biti problem. Svi znamo da su startovi najjača strana njihovog automobila. Zato moramo da pazimo u prve tri krivine i zadržimo ih iza nas. Kao što je Nađ rekao, preticanje je takoreći nemoguće. Ja sam zadovoljan trećom pozicijom, ali još moramo da radimo na automobilu jer pravi tempo još nije tu”, završio je Mota.

Na kvalifikacijama je učestvovalo devet takmičara, jer ETCC lider Petr Fulin nije ni izašao iz boksa, uprkos svim pokušajima njegovih mehaničara da osposobe “seat”. U pitanju je bio terminalni elektronski problem sa menjačem, a Čeh je već dobio dozvolu da u nedelju krene s poslednje pozicije.

“Do poslednjeg trenutka sam se nadao da ćemo pokrenuti auto, ali nesrećni i neočekivani problem s menjačem primorao nas je da propustimo kompletne kvalifikacije. Nadam se da sutra možemo da startujemo,” kazao je Fulin, koji je na Zolder došao s 13 bodova prednosti, a sada tehnički gremlini prete da to veliko vođstvo ozbiljno okrnje i da od gotovog naprave veresiju.

Drugi u generalnom, Kristjohanes Šrajber startuje četvrti i u poziciji je da maksimalno iskoristi maler svog najvećeg suparnika.

“Mi startujemo dobro, ali smo u kvalifikacijama kasnili sekund po krugu. S takvim tempom, nemoguće je zadržati brže automobile za sobom tokom celog trajanja trke. Prvo smo imali tehničke probleme, a potom i probleme s podešavanjima. Mnogo se trudimo da razrešimo tu situaciju za sutra”, ispričao je vozač “sivika” Rikli motorsporta.