Struja saplela Gerijerija u trci 3, lom upravljačkog sistema mu presudio

Vanredno uspešan vikend Honde i Minih motorsporta na Hungaroringu mogao se završiti i rezultatski ubedljivije da je “sivik” Estebana Gerijerija uspeo da izdrži poslednji nedeljni sprint.

Vozač iz Buenos Ajresa poveo je treću trku ispred dva “hjundaija”, ali je na trećini distance motor njegovog automobila zagrcnuo, pa su ga Tarkvini i Mihelis lako zaobišli na kratkom pravcu između krivine 5 i šikane. Iz Honde navode da je uzrok te anomalije bio problem sa strujom.

I treće mesto bilo bi odličan rezultat, ali je u drugoj polovini trke Estebanov “sivik” platio danak udarcima pretrpljenim u drugom sprintu. Upravljački mehanizam je pukao u poslednjoj krivini piste, pa se Argentinac zario u zid od guma.

Kada se sumira bilans Minih motorsporta u Mođorodu, Đirolami je osvojio prvu i drugu trku, dok je u trećoj završio šesti. Gerijeri je upisao treće i peto mesto i već opisano odustajanje.

Đirolami je bio najuspešniji trkač mađarskog vikenda, u kojem je upisao krupnih 66 bodova (od mogućih 85). On je posle šest ovosezonskih trka i lider šampionata, sa ukupno 100 poena.

Nestor je kazao da njegov vikend nije mogao da prođe mnogo bolje, zahvalio se Hondi na fantastičnom automobilu i dodao: “U trci 2 sam startovao šesti i nisam mogao ni da zamislim da ću voditi na kraju prvog kruga. Žao mi je Estebana, on je zaslužio da osvoji trku 3, ali to je auto-sport.”

Gerijeri je na Hungaroringu stekao 31 bod, računicu mu je pokvarila bodovna nula u trci 3, pa je u generalnom drugi, samo 10 poena iza timskog kolege.

“Trka 2 je verovatno bila najintenzivnije iskustvo koje sam doživeo u trkačkom automobilu”, rezimirao je Esteban. “Nisam hteo da razbijem auto i pokušavao sam da budem oprezan, ali sam svejedno dobio mnogo udaraca sa strane i pozadi. Imao sam mnogo sreće da stignem na cilj, ali sam se brinuo zbog štete na automobilu. Ona je verovatno izazvala lom upravljanja u trci 3 i to je šteta, zato što sam sjajno startovao i vodio sam pre nego što su počeli problemi.”

Minih motorsport je u već ubedljivom vođstvu u ekipnom poretku, 58 bodova ispred najbližeg konkurenta.

“Nedelja je bila neverovatan dan neverovatnog, skoro savršenog vikenda”, ocenio je tim menadžer Dominik Grajner. “Bebu je sve vreme bio neverovatan, kao i Esteban, zato su problemi koji su ga izbacili iz poslednje trke veliki maler. Naši inženjeri i mehaničari fantastično su pripremili automobile, a mi smo izuzetno dobro organizovani kao tim. Prvi put imamo dvostruko vođstvo u vozačkom poretku, dok smo u ekipnom povećali vođstvo, zato smo svi izuzetno srećni.”