Subaru i Rangoni u Singapuru, ipak debi za pamćenje

U boksu ekipe Top ran sve je prštalo od emocija na premijeri “subarua” u TCR Internacionalnoj seriji u Singapuru. Italijanski tim i njegov vozač Luka Rangoni doživeli su satisfakciju tokom trkačkog debija novog automobila, posle njegovog već opisanog putešestvija od Milana preko Seula i Kuala Lumpura do Singapura.

“Subaru” je prvi put na stazu izašao u trci 1, bez ijednog milimetra pređenog na treninzima i bez učešća u kvalifikacijama, a Rangoni nije imao nikakvog iskustva sa stazom Marina bej. Nedavno stvorena takmičarska naprava prešla je svih 10 krugova subotnje trke 1, koju je italijanski vozač završio na 15. mestu. U nedelju, u trci 2, Luka je posle 5 krugova skrenuo u boks i parkirao se jer je tako bilo planirano, a u momentu odustajanja nalazio se na 12. poziciji.

2015-2015 Singapore Race1---51 Luca Rangoni_50Vozač iz Bolonje prokomentarisao je: „Bio je ovo pravi izazov, kad se uzmu u obzir sve okolnosti nad kojima nismo imali kontrolu, a za koje svi znamo. Petnaest trkačkih krugova koje smo prešli ovog vikenda treba posmatrati kao veliku probu u takmičarskim uslovima. Jasno je da je potencijal automobila izuzetno visok, a rad na razvoju tek sada počinje. Već od subote do nedelje zabeležili smo impresivan napredak. U trci 1 šaltovanja su trajala predugo, kočnice nisu radile kako valja, a set-ap očigledno nije bio pravi za ovu stazu. U nedelju je većina tih problema rešena, napredak je prilično očigledan, iako smo imali samo 40 minuta da radimo na automobilu.“

Rangoni je nedugo pre takmičarskog debija testirao Top ranov “subaru” na Frančakorti i još tada je, kao trkač sa nespornim iskustvom, između ostalog u Klio kupu, Evropskom i Svetskom turing prvenstvu i Superstars seriji, pohvalio potencijal automobila.

“Već sam pomagao Top ranu da razvije “mercedes” za Superstars seriju i sa “subaruom” sam od početka znao da sedim u dobrom automobilu. Trebalo je da napravimo još nekoliko test krugova, ali je auto “zelen” i normalno da je da ima gremlina”, našalio se Rangoni i pohvalio načina na koji je auto napravljen.

“Top ran je pametno izradio auto. “Subaru” je originalno s pogonom na četiri točka, pa prepravljanje na prednju vuču nije bilo lak posao. Ali, on je ispod zadate težine, pa se možemo igrati sa balastom. Mi koristimo trkački menjač, što nas prema TCR propisima primorava da dodamo 35 kilograma, ali to može da pomogne u balansu automobila”, objasnio je Italijan.

2015-2015 Singapore Race2---51 Luca Rangoni_88Pošto je između takmičenja u Singapuru tim uradio šta je planirao, a zatim je na stazi proverio rezultat, usledilo je ciljano povlačenje „subarua“ u petom krugu nedeljnog nastupa.

„Prikupili smo ogromnu količinu korisnih utisaka i podataka i sada imamo vrlo dobru osnovu s koje možemo da počnemo s pravim razvojnim radom“, objasnio je tim menadžer Renato Ruso, „Preuzeli smo obavezu da debitujemo u Singapuru i vrlo smo srećni što smo je i ispunili. Otkako nam je auto isporučen, proveli smo pedeset dana u neprekidnom radu i, uprkos teškoćama, veoma smo zadovoljni ovim debijem. Auto je prikazao sjajan potencijal i već se pokazao kao divan dodatak izuzetno konkurentnoj TCR Internacionalnoj seriji.“