Superautomobili sutra (re)startuju, šampionat ipak ne prelazi u 2021. godinu

World Copyright: Daniel Kalisz Photographer

Posle tromesečne pandemijom izazvane prinudne pauze, Australijski šampionat superautomobila nastavlja se ovog vikenda na Sidnej motorsport parku.

Na programu su tri trke od po 130 kilometara, prva u subotu, ostale u nedelju.

Organizator serije je prošle nedelje izvršio još jednu, prilično obimnu drugu reviziju takmičarskog kalendara za 2020. Prema novom rasporedu, prvenstvo će imati ukupno deset trkačkih vikenda, dva manje nego što je bilo predviđeno prvom revizijom izvedenom polovinom maja u odgovoru na covid-19 pandemiju, a četiri manje nego što je originalno trebalo da ima.

Novina je i to da se ova sezona neće završiti u februaru 2021, već je poslednja runda provizorno predviđena za sredinu decembra tekuće godine. Kao i predstojeći restart, finale treba da se vozi na Sidnej motorsport parku, ali pod veštačkim osvetljenjem.

Do najnovije revizije kalendara izgledalo je da ove godine neće biti noćnih trka. Međutim Sidnej je nedavno završio instalaciju svetlosnog sistema vrednog 16,4 miliona dolara, pa će Superautomobili tamo prvi put nastupati pod reflektorima.

“Prelivanje” šampionata u 2021. bilo je komplikovano i zato što se većina vozačkih i sponzorskih ugovora završava 31. decembra.

Nova revizija dala je Sidnej motorsport parku čak dva termina, a s dosad važeće verzije kalendara otpali su januarski odlazak na Novi Zeland, februarska druga poseta Bathurstu i runda na Bend motorsport parku.

Karakteristično je i to da će Bathurst 1000 po svoj prilici biti jedina enduro trka u tekućoj sezoni na kojoj će dva vozača deliti isti automobil.

Serija je tradicionalno imala tri dugoprugaške runde u sezoni i one su formirale Enduro kup. Za 2020. bilo je predviđeno da to budu 500-kilometarska trka na Bend motorsport parku, Bathurst 1000 i Gold koust 600. Te planove torpedovao je korona virus: Gold koust 600 je kao ulično nadmetanje otpao već u prvoj reviziji kalendara, a Bend je potpuno uklonjen s programa, što je izazvalo veliki bes i burne reakcije čelnika tog trkališta.

Sendaun je ranije tradicionalno bio domaćin trke od 500 kilometara, on je na rasporedu i 2020, ali tamošnja runda ove sezone izgleda neće postati enduro s dva vozača.

Direktor šampionata Šon Simer objasnio je: “Formate određujemo za svaku rundu pojedinačno, jer se svaka vozi u drugoj državi, a svaka država ima svoja ograničenja. Od njih zavise koje sve prateće kategorije mogu da se voze, a to u izvesnoj meri diktira i naše formate. Pored toga, moramo da obezbedimo termine za naše TV prenose. Da budem potpuno otvoren, mi još nemamo format za Sendaun, ali je veoma mala verovatnoća da to bude enduro.”

World Copyright: Daniel Kalisz Photographer

Ekipe će moći da organizuju jedan test dan između 30. avgusta i 5. oktobra kako bi se njihovi kopiloti pripremili za 1000 kilometara Maunt Panorame.

I ovakav ponovo prepakovani kalendar smatra se provizornim i biće ispunjavan u zavisnosti od protivpandemijskih ograničenja.

“Kad smo pre mesec dana objavili nacrt kalendara, primarni cilj bio nam je da osiguramo da se što je pre moguće vratimo trkanju”, kazao je Simer. “To nam je omogućilo da načinimo prvi korak i obezbedimo da se vratimo na stazu brzo po ukidanju covid-19 izolacije. Kalendar obavljen u maju bio je zasnovan na najboljim informacijama koje smo u to vreme imali.”

“S osvrtom na 2021, naši timovi i partneri složili su se da je u najboljem interesu svih strana, komercijalnom i takmičarskom, da ovogodišnju kampanju završimo u decembru i novu sezonu započnemo u novoj godini.”

Kalendar za 2021. treba da bude objavljen u oktobru i cilj je organizatora da u iduću sezonu vrati Bend motorsport park, Novi Zeland i izbačene ulične staze.

“Kao što je bio plan pre pandemije, ideja nam je da kalendar 2021. ima pauzu tokom zimskih meseci (na južnoj polulopti – prim.)“, dodao je Simer. “Ovo su izazovna vremena za celokupan sport, zato smo morali da ostanemo fleksibilni u određivanju našeg kalendara i da izvedemo značajne promene kako bismo podržali naše ključne deoničare.”

“U 2021. planiramo da se vratimo na Novi Zeland, Bend motorsport park i na ulične staze. Sada nam je cilj da se postaramo da priredimo izvanredne trke tokom ostatka prvenstva 2020.”

Druga revizija kalendara Superautomobila 2020. (od II do X runde) – podložna daljim izmenama
2 – Sidnej motorsport park, Novi Južni Vels (27-28. jun)
3 – Vinton, Viktorija (18-19. jul)
4 – Hiden veli, Severna teritorija (8-9. avgust)
5 – Taunsvil, Kvinslend (29-30. avgust)
6 – Sendaun, Viktorija (19-20. septembar)
7 – Maunt Panorama (Bathurst 1000), Novi Južni Vels (8-11. oktobar)
8 – Vaneru trkalište, Zapadna Australija (1. novembar – 31. oktobar)
9 – Simons plejns, Tasmanija (21-22. novembar)
10 – Sidnej motorsport park, Novi Južni Vels (12-13. decembar)