Tarkvini: Ako je “hjundai” na pravcu 11 km/h sporiji od drugih, to više nije ista kategorija

„Hjundai“ najblaže rečeno nije pokazao ništa impresivno na predsezonskom testu u Barseloni, a Gabrijele Tarkvini tvrdi da je uzrok tome Balans performansi, nepovoljan po južnokorejskog proizvođača

Mihelis je još u četvrtak morao da otputuje kući zbog smrtnog slučaja u porodici, ali se pre odlaska požalio novinarima kako automobilu nedostaje velika krajnja brzina, što je pogubno na pravcu poput onog na autodromu Katalunja.

Norbi se nadao da će Tarkvini u petak otkriti šta sprečava „i30 N TCR“ da bude brži. U razgovoru sa italijanskim šampionom, jedinom prisutnom vozaču Hjundaija na drugom danu testa, shvatili smo da on nije potrošio mnogo vremena da uspostavi dijagnozu.

„Problem je do Balansa performansi i on nas uznemirava”, kazao je Tarkvini. “Na kraju prošle godine je bio nepovoljan i nismo bili konkurentni, ali smo već skupili mnogo bodova na početku sezone.”

“Mislili smo da ove godine počinje nova sezona i da krećemo s drugačijom osnovom, ali ovo nije dobra osnova za početak. Problem je krajnja brzina, jako smo spori na kraju pravca, to je i prošle godine bio veliki problem. Loši su nam i snaga, težina, i klirens, ali krajnja brzina je glavni problem.”

“Ako pogledate pravac u Barseloni, daleko smo od najbržih. Ja ne govorim o vremenu kruga. Nama fali 11-12 km/h u odnosu na najbrže na kraju pravca, to onda više nije ista kategorija!“

„Ako ste toliko sporiji, kako se možete boriti s drugim automobilima?“

Šampionski “hjundai i30N TCR” u sezonu Svetskog kupa turing automobila i sva TCR takmičenja uopšte ulazi sa težinom od 1.335 kilograma, klirensom od 90 milimetara i snagom spuštenom na nivo od 97,5%.