Tarkvini: Kompenzaciona težina nam ne dopušta da pokažemo prave performanse “hjundaija”

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

BRC rejsing tim završio je vikend Svetskog turing kupa u Vuhanu bez ijednog osvojenog boda.

Uprkos tome, njegov as Gabrijele Tarkvini i dalje je na čelu vozačkog WTCR poretka, dok je Norbert Mihelis sa četvrtog mesta pao na sedmo. Razlika između timskih kolega iznosi 46 poena.

“Hjundai i30N TCR” ostao je na 60 kilograma kompenzacione težine, dok su konkurentski modeli stekli težinski popust i to je predstavljalo najveći problem klijentskim timovima južnokorejskog proizvođača.

Ipak, konkurentski Ivan Miler rejsing kvalifikovao se bolje, a u trkama je uspeo da iščupa makar 3 boda iz celog vikenda (Bjerk jedan, Miler dva), pa su se Šveđanin i Alzašanin primakli Tarkviniju na 6 poena zaostatka.

U BRC rejsingu nisu bili blizu čak ni takvih rezultata. U subotu se Tarkvini kvalifikovao kao 21, a trku završio sedamnaesti. Mihelis je zamenio motor pa je startovao sa začelja. Tim ga je posle samo tri kruga povukao iz trke, jer u njoj nije imao šta da dobije, a rizikovao je oštećenje automobila.

U nedelju nije išlo mnogo bolje. Tarkvini je imao 16. vreme u kvalifikacijama, Mihelis 22. Mađar je odatle dospeo do 14. mesta na cilju trke 2, a Italijan je bio prinuđen da odustane posle udarca i oštećenja na prednjem kraju automobila.

Šteta je na vreme sanirana, pa su oba BRC “hjundaija” učestvovala u trećoj trci. Izbegavši karambol u prvom krugu, Gabrijele i Norbi dovezli su svoje automobile do cilja bez problema, ali na pozicijama 13 i 14, što znači ponovo van bodova.

Posle Vuhana, Tarkvini ima tri takmičarska vikenda u kojima nije stizao do poena (Nemačka, Holandija, Kina), a Mihelis dva (Holandija, Kina). Kao i u Zandvortu, “hjundai” teško podnosi situaciju kada je najteži model u startnoj rešetki, čak i 100 kg teži od pojedinih konkurenata.

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Tarkvini je ukazao na problem: prevelika težina kompromituje njegov auto u kvalifikacijama, a to se posle odražava i na trke: “Pozitivno je što i dalje vodim u šampionatu, ali trke u Vuhanu nisu prošle po planu, nismo uzeli bodove ni u jednoj od tri trke. Trenutna kompenzaciona težina, stečena na osnovu tri prethodne runde, ne dopušta nam da pokažemo prave performanse “hjundaija i30 N TCR” u kvalifikacijama. Takođe, ni u trkama nismo uspeli da pratimo tempo vozača sa čela kolone. Nadam se da ćemo na sledećoj rundi na Suzuki ponovo osvajati poene.”

Mihelisa su u generalnom poretku prestigli Oriola, Verne i Gerijeri, a Ferviš mu se primakao na samo 3 boda zaostatka. “Zaista, Kina, a pogotovu vikend u Vuhanu teško su nam pali u rezultatskom smislu, ali su nam pozicije i dalje dobre”, rekao je Norbi. “Glavni nam je cilj da izvučemo pouke iz ovih trka i da utvrdimo šta možemo da učinimo bolje ako ponovo budemo u poziciji da nosimo mnogo dodatne težine u poređenju sa ostalima. Što se mene tiče, ja se okrećem dolazećim trkama na Suzuki.”

U poretku ekipa, BRC rejsing i dalje zauzima drugo mesto, uz zaostatak od 37 poena za vodećim Ivan Miler rejsingom.

Do kraja sezone Svetskog kupa turing automobila ostale su još trke u Japanu, krajem oktobra, i u Makauu, sredinom novembra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × 3 =