Tarkvini: Odlazim u Makau sa osmehom na licu razmišljajući o tituli

Photo Francois Flamand / DPPI

Nadmoć Gabrijelea Tarkvinija u WTCR ogleda se u 39 poena prednosti u odnosu na kolegu po Hjundai brendu i takođe veterana turing trkanja, Ivana Milera.

Iskusni Italijan ne planira da popušta, dok pored njih dvojice još pet rivala ima matematičku šansu da ovog vikenda u Makauu osvoji WTCR titulu.

“Vodim u šampionatu od prve trke,” rekao je 56-godišnji trkač iz Đulijanove, koji, zanimljivo je, i dalje juri svoju prvu pobedu na stazi Guja. “Najstariji sam ovde i svi su iza mene. Ozbiljno ću se boriti za ovu titulu, ali Makau je lutrija i znamo da će biti jako teško.”

“Nisam se trkao u Makau od 2014, ali se dobro sećam krivina. To je posebno mesto za sve. Ne računajući Rob Hafa, koji je kralj Makaua, biće jako teško. Vođstvo u šampionatu je najbolja pozicija pred poslednji vikend sezone i koncentrisaću se na titulu. Dešavaju se nevolje, incidenti, cilj će biti preživeti prvu krivinu. Tamo odlazim sa osmehom na licu razmišljajući o tituli”, kaže Tarkvini.

Photo Clement Marin / DPPI

Ivan Miler, najuspešniji vozač u istoriji Svetkskog šampionata turing automobila sa četiri FIA titule, ne odustaje od titule: “Možda smo već izgubili titulu ali sve je moguće. Dok ne postane matematički nemoguće, ne odustajete. Makau je Makau i još mnogo poena je u igri.”

Aktuelni WTCC prvak, Šveđanin Ted Bjerk, nalazi se 14 poena iza svog timskog kolege i šefa tima, Ivana Milera dok se predstavnik Kupre, Pepe Oriola, nalazi daljih 11 poena iza.

Ključni Bjerkov cilj u borbi za titulu prošle sezone bio je da ne izgubi mnogo poena upravo u Makau, gde se trkao prvi put: “Makau je apsolutno sjajan, jedna od najboljih staza na svetu. Sada kada poznajem stazu i znam šta može da se desi, vraćam se bez pritiska koji sam osećao prošle godine. Ovo je kul mesto i veoma je lepo kada ste brzi, a ja sam veoma motivisan.”

Žan-Karl Verne, vozač ekipe Audi Sport Leopard Lukoil, nalazi se na petom mestu u generalnom, 11 poena iza Oriole i 75 poena iza Tarkvinija. Esteban Gerijeri, predstavnik Honde i Minih motorsporta, te Tarkvinijev timski kolega Norbert Mihelis, kompletiraju spisak konkurenata za titulu sa 78 i 79 poena zaostatka za liderom.

Iako su se svi vozači na prvih sedam pozicija u generalnom plasmanu trkali na stazi Guja, od njih su samo Miler i Mihelis tu pobeđivali. Premda ima veoma male šanse za osvajanje WTCR titule, Mađar pamti trijumf iz 2010. kao pozitivno iskustvo i kaže: “Nisam u najboljoj poziciji, ali svašta može da se desi”.

Dodatno, jednu pobedu u Makauu ima i pilot SLR “folksvagena” Mehdi Benani, ali on nije u konkurenciji za osvajanje titule.

Kada je u pitanju borba za timsku titulu, samo osam poena deli dve prvoplasirane ekipe, koje su branile boje Hjundai motorsporta. BRC rejsing tim čiji su vozači slavili šest puta ove sezone je neposredno ispred Ivan Miler Rejsinga, koji ima jednu pobedu više.

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI

Rob Haf, vozač “folksvagena Golf GTI TCR” za ekipu Sebastijan Leb rejsing, najuspešniji je vozač u istoriji staze sa devet pobeda. Iako je “kralj Makaua” ispao iz konkurencije za titulu zbog teške sredine sezone, on će biti u poteri za desetim trijumfom na stazi Guja. WTCC šampion 2012. otkrio je zašto je tako uspešan u Makauu: “Poznajem stazu zato što joj posvećujem mnogo pažnje. Poznajem njene neravnine i razumem njene putanje. Ljudi kažu da je Nordšlajfe najteža staza na svetu. Verujem da je Makau najteža staza na svetu jer je svaki put kada odete tamo nešto pomereno, ima novih izbočina, novih stvari koje treba naučiti. Ne želim da kažem da forsiram više od ostalih ali čini mi se da nalazim prirodni balans koji mi omogućava da budem brz a da ne prelazim preko limita. Kombinacija samopouzdanja koje imam tamo, načina na koji podešavam automobil i stila vožnje omogućava mi da budem brz.”

Pored toga što je najuspešniji trkač na ulicama Makaua, Rob Haf drži rekord staze Guja u TCR automobilu. On je 2015. godine u TCR Internacionalnoj seriji krug dugačak 6,120 kilometara odvezao za 2:31.522. Pored toga, Englez drži rekord i u trci sa krugom 2:34.136.

Nakon što je postao prvi Kinez koji je osvojio WTCR poene, kada je Vuhan bio domaćin serije prošlog meseca, Ma Ćinghua se vraća za volan “honde sivik tajp R” ekipe Butsen Žinion, koju je Tijago Monteiro vozio tokom WTCR runde u Japanu. Monteiro nastavlja sa pripremama za 2019, a Ma će deliti garažu sa Tomom Koronelom i na stazi Guja.

“Makau je novi nivo. Najmanja greška, 0.00001 procenat i hendikepirani ste do kraja vikenda. Sve je u nalaženju samopouzdanja i poštovanju staze. Ako je ne poštujete, nikada nećete osvojiti poene. Vozite turing automobil na uličnoj stazi kroz slepe krivine. Znate da treba da vozite punim gasom na izlazu iz krivine iako ga ne vidite. Poznavanje staze je potrebno i oni koji se prvi put budu trkali moraće da pređu što više krugova – u svojim snovima, u taksiju, šetajući, na biciklu, kako god – jer svaki krug donosi bonus poen”, rekao je Koronel.