Tarkvini: Pamtim ulice Makaua, ali pamtim i tamošnju bolnicu

Photo Francois Flamand / DPPI
Sajam Nautike

As Hjundaija Gabrijele Tarkvini očekuje finalnu rundu Svetskog kupa turing automobila kao uverljivi lider u vozačkom poretku, 39 poena ispred decenijskog arhirivala, Ivana Milera.

Provizorno, razlika između Italijana i Francuza je posle Suzuke iznosila 40 bodova, ali je vozač “audija” Denis Dipon kažnjen zbog preranog starta u trci 2, pa je poslednji poen iz te vožnje upisan Mileru.

Tarkvini je na japanskom WTCR vikendu osvojio 50 poena, zahvaljujući drugom mestu u drugim kvalifikacijama, osmoj poziciji u trci 1, petoj u trci 2 i trijumfu u trećem, bodovno najvrednijem sprintu. Ta pobeda bila mu je druga na Suzuki – prvu je upisao u WTCC “hondi” 2014.

Gabrijele je sa zadovoljstvom izveo rezime pretposlednjeg vikenda WTCR sezone, koji ga je lansirao u mnogo veće vođstvo od očekivanog: “Osmeh mi je na licu. Razlika je veća nego što sam očekivao, jer mi u subotu nije bilo lako posle kaznenog pomeranja u startnoj rešetki. Ivan Miler je nadoknadio 10 bodova i izjednačio se sa mnom. Ali, nedelja je bila drugačija. Imao sam priliku da osvojim dosta poena, fantastično sam startovao u drugoj trci, a u trećoj još bolje i to je bio ključ mog uspeha.”

U trci 3 Tarkvini je na startu poveo prestigavši Kevina Čekona. Brzi turing početnik iz Bergama imao je pol-poziciju, krenuo je loše, a kasnije je zaradio i 5 sekundi kazne zbog nepravilne pozicije koju je svojom “alfom” zauzeo u startnoj rešetki. Veteran iz Đulijanove zato nije imao razloga da se upušta u borbu s 31 godinu mlađim zemljakom. Kada je Čekon pristigao, Gabrijele nije forsirao i jednostavno ga je pustio da prođe, samo se postaravši da na cilju ne kasni preko pet sekundi.

Photo Clement Marin / DPPI

“Veoma mi je žao Kevina, jer je on bio najbrži u Japanu i svima nedostižan”, nastavio je Tarkvini. “Ali, nažalost, zaradio je kaznu od 5 sekundi i kada me je tim o tome obavestio, pustio sam ga da me prođe. Nisam morao da se borim s njim z apobedu u trci, razmišljao sam o poenima i mojoj borbi za titulu. Posle toga pokušavao sam da mu budem što je moguće bliži, ali on je bio veoma brz. Međutim, i sa tako brzim automobilom, nije uspeo da mi odmakne 5 sekundi. I to mi je bila dobra prilika da postignem pobedu.”

Za malo manje od tri nedelje, na stazi Makau Guja pašće odluka o vlasniku inauguralne WTCR titule, a matematički u igri su sedmorica vozača – osim Tarkvinija i Milera, teorija ostavlja šanse i Tedu Bjerku, Pepeu Orioli, Žan-Karlu Verneu, Estebanu Gerijeriju i Norbertu Mihelisu.

Tarkvini je na najkomplikovanijoj uličnoj pisti na svetu poslednji put vozio 2014. U sezonama 2015. i 2016. WTCC nije išao u Makau, a kada se 2017. tamo vratio, Gabrijelea nije bilo u karavanu.

Italijan je dobro upamtio Makau 2009, kada je osvojio svoju jedinu svetsku titulu, ali izubijan i u modricama, jer je doživeo i kvalifikacioni udes koji je i njega i tadašnjeg suparnika i timskog kolegu Milera poslao pravo u bolnicu!

“Istina je da se ja tamo nisam trkao tri ili četiri godine, ali se vrlo dobro sećam krivina i bolnice! Makau je svima posebno mesto i svima je težak, osim Robu Hafu, koji je “kralj Makaua”. Ja sam u najboljoj poziciji uoči finalne WTCR runde i koncentrisaću se na titulu. Ali, Makau je lutrija i svašta može da se desi. Mogu da vas snađu nevolje, da učestvujete u udesu, morate da preživite start, pogotovu prvu krivinu. To možda i nije najbolje mesto kad imate prednost, verovatno je najbolje mesto za Ivana Milera, koji mora da premosti razliku. Ali, tako je kako je, Suzuku napuštam s osmehom, razmišljajući o svom snu – svetskoj tituli.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − 10 =