Tašiju pol-pozicija, Askona treći, Borković startuje iz drugog, Miljković iz 15. reda

Vozač KCMG “honde“ Atila Taši je osvojio pol-poziciju za prvu trku finalnog vikenda TCR Evrope koja se vozi na Katalunji.

Njegov timski kolega Džoš Fajls bio je drugi, dok su konkurenti za titulu Mikel Askona i Dušan Borković osvojili pozicije tri i četiri.

Sa pol-pozicije na delimično inverznoj startnoj rešetki krenuće Peter Terting u “hjundaiju”, dok Žan-Karl Verne nije prošao u drugu rundu kvalifikacija i time je sebi dodatno umanjio šanse da osvoji kontinentalni naslov.

Posle uvodnih krugova u prvom delu kvalifikacija na provizornoj prvoj poziciji našao se Fransisko Abreu u “pežou“, ispred Maksima Potija u “golfu“ i Petra Fulina u “kupri“.

Na polovini prvog dela kvalifikacija usledila je ofanziva “hjundaija“ u kojoj je Kris Rihard bio najbrži ispred Norberta Mihelisa, Danijela Nađa, Dušana Borkovića i Petera Tertinga.

Samo koji trenutak kasnije Džoš Fajls u “hondi“ se probio na treće mesto, dok se iza njega sa samo jednom hiljaditinkom zaostatka našao Ešli Saton u “golfu“, koji kao gostujući vozač u šampionatu nosi 20kg dodatnog balasta.

Četiri minuta pre kraja Borković se popeo na prvo mesto, ali ga je dva minuta pre karirane zastave pretekao Mikel Askona u “kupri“. Njegovo vreme 1:53.802 niko nije uspeo da obori, a do kraja Q1 dela ispred Borkovića se probio i Saton.

U drugi deo kvalifikacija su se plasirali i četvrtoplasirani Rihard, Mihelis, Majk Halder u “hondi“, Fajls, Taši, Nađ, Žilijen Briše u “pežou“, Terting i Ris Bar u trećem Target “hjundaiju“.

Drugoplasirani u konkurenciji vozača Žan-Karl Verne u “audiju“ je bio 13, za prolaz u Q2 nedostajalo mu je 45 hiljaditih. Stijan Paulsen u “kupri” imao je 15. vreme. Natanael Berton se kasno uključio u akciju i dobacio je tek do pozicije 18.

Petr Fulin se našao na 24 mestu, dok je Viktor Davidovski u “hondi“ bio 25.

Katastrofa Stefana Komini se nastavila, Švajcarac je ponovo bio tek 26, kao i na svakoj sesiji vikenda. Nikola Miljković je u Leinovoj “kupri“ zauzeo poziciju 29, 3.067 sekundi iza Askone.

Mesto u drugom delu kvalifikacija pronašlo je 6 “hjundaija”, 3 “honde”, po jedan “pežo”, “VW” i “kupra”.

Na stazu je prvi izašao Borković, a posle prvih brzih krugova Fajls je sa 1:53.902 bio najbrži, ispred Askone, Borkovića, Mihelisa i Tašija.

U samom finišu Taši je sa vremenom od 1:53.861 izbio na prvo mesto ispred Fajlsa i Askone, dok je Borković bio četvrti.

Mihelis se našao na petom mestu, Saton je bio šesti, Rihard sedmi, Nađ osmi, Halder deveti, dok je pol-pozicija za drugu trku pripala Peteru Tertingu.

Posle kvalifikacija Askona je povećao prednost u odnosu na Vernea na 22 poena (167:145), a u odnosu na Borkovića na 31 poen (167:136). Taši ima 128 bodova, a iz trke za titulu i matematički su ispali Danijel Nađ i Džoš Fajls.

Prva trka finalnog vikenda TCR Evrope na programu je od 17:30.