Tavano slavio na kišnoj Monci ispred Briljadorija i Čekona, Stefanovski četvrti

Pilot “kupre leon kompetision” Salvatore Tavano pobednik je prve trke prvog vikenda TCR Italija, koja je vožena u Monci.

Na kišnoj pisti na startu se najbolje snašao Igor Stefanovski, koji je sa četvrtog mesta preuzeo vođstvo, dok je osvajač pol-pozicije Erik Briljadori posle prve krivine pao na sedmo mesto.

I start i cela trka prošli su bez krupnijih incidenata, iako je vidljivost na stazi bila prilično loša.

Stefanovski je poveo kolonu ispred Matea Polonija, Tavana i Kevina Čekona, ali je bivši WTCR pilot s “hjundaijem” brzo preuzeo treću poziciju. Briljadori i Anti Buri su formacijski krenuli u proboj sa sedme i osme pozicije, a prvo su savladali “leon kompetision” Jevgenija Leonova.

Za to vreme se Tavano primakao Stefanovskom na 0,3 sekunde i bilo je pitanje vremena kad će ga obići, a to se dogodilo u krivini Lezmo 2. Dva kruga su bila potrebna trostrukom prvaku Italije i braniocu titule da stekne prednost nad Makedoncem od dve sekunde, a ta razlika je rasla iz kruga u krug.

Buri je potom savladao “hondu” Džonatana Đakona za petu poziciju, a krug kasnije i Polonijev “audi” za četvrtu. Njegov tempo je pratio Briljadori, a iza prve petorice se stvorila provalija od osam sekundi.

Timske kolege Buri i Baldan su se potom ustreminili na Čekona, koji je bio koncentrisan na to da ulovi Stefanovskog. Finac je s Targetovim “hjundaijem” u dva veoma lepa manevra prvo savladao Čekona, a zatim i Stefanovskog i izbio na drugu poziciju, ali tu nije bio kraj borbe.

Briljadori je imao bolji tempo na pravcu i preuzeo je drugo mesto, a tromeč između Čekona, Stefanovskog i Burija za najniži stepenik podijuma pripao je Čekonu. Pilot iz Bergama izveo je istinski podvig, jer su mu u trci rano otkazali brisači, a vetrobran se intenzivno zamaglio.

Stefanovski je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom, a Buri petim. Finac je na cilj stigao treći, ali je pozicije izgubio zbog vremenske kazne od 5 sekundi.

Povratnik u TCR Italija Nikola Baldan prikazao je nekoliko sjajnih borbi na stazi i kroz cilj prošao kao šesti, ispred Polonija, Đakona i Leonova. Deseti je na cilj stigao Damjano Reduci u “hjundaiju”, ali je kažnjen dodatkom 25 sekundi, pa je to mesto pripalo Etoreu Karminatiju, takođe vozaču korejskog automobila.

Trku je započelo 25 takmičara, a završilo ju je 23, jer je Đorđo Fantili odustao u ranoj fazi trke, a Rikardo Romanjoli je završio u šljunku Askari kompleksa dva kruga pre njenog kraja.

Druga trka u Monci na programu je sutra od 10.10.