Tavano u Monci doneo prvu titulu brendu Kupra

Osvojivši šampionski naslov u TCR Italija, Salvatore Tavano je doneo i prvu titulu Seatovom brendu Kupra.

Vozač sa Sicilije sezonu je proveo kao pilot Seat motorsporta Italija, krunu je obezbedio na prvoj, subotnjoj trci sedme i finalne runde serije u Monci. Za nju mu je bilo dovoljno peto mesto na cilju, iako je njegov jedini rival Luiđi Ferara upisao pobedu.

Tridesetosmogodišnjak iz Sirakuze prvi je pilot koji je titulu osvojio za Seatov sportski i performantni brend Kupra. Naslov u debitantskoj sezoni Kupre Špancima predstavlja istorijsko postignuće, vredno upisa u istoriju marke.

Tavano je u prve tri runde 2018. delio “kupru TCR” sa sekvencijalnim menjačem sa 19-godišnjim Mateom Grekom. Posle vikenda na Mizanu partneri su se razdvojili i mlađi kolega prešao je na model sa DSG transmisijom.

U završnom bilansu, novi nacionalni šampion ima tri pobede i još pet izlazaka na podijum, a bodove je osvajao 13 od mogućih 14 puta, makar to bio i samo poen za najbrži krug, kao na poslednjoj trci u Monci. On u biografiji ima i italijansku turing titulu u Superprodukcijskoj klasi 2003, kao i WTCC sezonu 2006. provedenu za volanom “alfe 156”, u kojoj je trijumfovao na trci u Meksiku.

“Pre svega moram da se zahvalim svima iz Seat motorsporta Italija, sezona je bila veličanstvena, a oni su postigli nemoguće”, ispričao je Tavano. “Na čelu svih je šef tima Tarčizio Bernaskoni, jako su me želeli za volanom “kupre” i ova pobeda donosi ogromno zadovoljstvo.”

Trke u “Hramu brzine”, odlučujuće za ishod šampionata, uopšte nisu bile jednostavne. Pogotovu se to odnosi na prvu, jer se pre starta iznenada pojavila kiša, koja je padala s prekidima i iznova promešala karte. Osim što je nastupio s automobilom koji nije bio podešen za vlažnu stazu, Tavano je imao i tehnički problem koji je ekipa rešavala između kvalifikacija i trke.

“U Monci smo između kvalifikacija i prve trke ustanovili problem s menjačem i rešili smo ga zamenom kućišta za malo manje od dva sata. To je bio neverovatan rad”, kazao je Sicilijanac. “Povrh svega, pala je kiša, da samo sve zakomplikuje. U poslednjem trenutku smo morali da izvedemo određene prepravke na automobilu, ali nismo mogli da primenimo pravi setap za vlažnu stazu, jer nismo imali vremena. Bilo je pravo čudo što smo uspeli da startujemo i zato kažem da je moja zahvalnost usmerena ka celom timu.”

Tavano je prvu trku vikenda izvezao razumno i pomno se čuvao gluposti, što se za određeni broj konkurenata nije moglo reći. Nije delovao ubedljivo u tromeču sa Andreom Larinijem i Igorom Stefanovskim, a na kraju se zadovoljio pozicijom koja mu je donela krunu jednu trku pre kraja sezone.

Seat motorsport Italija je ove godine imao još dva takmičara u nacionalnoj TCR seriji. Greko je završio kao treći u generalnom i poneo sezonsku bronzu, a Masimilijano Galjano klasifikovan je kao petnaesti. Ova dvojica pilota zauzeli su drugu, odnosno treću poziciju u zasebnoj kategoriji šampionata, DSG Nacionalnom trofeju.

Prošlogodišnji prvak TCR Italija Nikola Balan je do svoje titule stigao takođe vozeći španski automobil, koji se 2017. takmičio pod imenom Seat.

Nije izostala reakcija prvog čoveka Kupra rejsinga Haimea Puđa: “Tavano je obavio izuzetan posao i mi u Kupra rejsingu ne bismo mogli da budemo zadovoljniji. Završili smo na vrhu, a sada nam je cilj da i šampionat TCR Evropa završimo kao pobednici. Njegovo finale je samo dva vikenda daleko, na autodromu Katalonija.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


20 + 10 =